Hallå där, du som så snällt kört ända hit till oss på BilPuls.se!

Vi tror på transparens här på sajten och med det i åtanke skulle jag/vi vilja förklara vad affiliate och affiliatelänkar är. Och hur vi använder dem här på BilPuls.se.

(Disclosure är engelska och den direkta svenska översättningen är Avslöjande, Uppenbarande eller Upptäckt. Inget utav de orden tycker vi beskriver det till 100% så vi använder oss av den engelska termen Disclosure istället. Den är väl vedertagen online.)

Snabbförklaringen

En del länkar här på sajten är affiliatelänkar, framför allt sådana till produkter eller butiker.

Om du som besökare klickar på en sådan länk och hamnar hos en butik så kommer vi att kompenseras om du skulle köpa något. Alltså bara om du köper något. Och det innebär inget mer för dig än att du stödjer oss och vårt fortsatta arbete med sajten. Du betalar alltså samma pris som alla andra för produkten.

I de fall där vi recenserar eller testar en specifik produkt så har vi inte fått betalt för detta. Utan vi använder oss av en affiliatelänk om du skulle vara intresserad av produkten.

Omfattande förklaring om Affiliate och Affiliatesamarbeten

En affiliatelänk är som en vanlig länk, alltså sådana som hela internet är uppbyggt kring. Den enda skillnaden är att personen som delade länken kan få kompensation för eventuella köp som du gör i en butik.

Det är alltså som en sorts reklam. Fast skillnaden mot till exempel bannerannonser är att för dessa kan man som sajtägare få betalt bara du ser annonsen eller om du klickar på den. Vid affiliteannonsering så måste det ske en transaktion för att kompensation ska utbetalas.

På BilPuls.se använder vi oss inte av bannerannonser. Vi gillar dem helt enkelt inte!

Vad är en affiliate?

En affiliate är i vårt fall vi (sajten BilPuls.se) och vi har affiliatesamarbeten med ett antal onlinebutiker.

Butiken tycker att vi har en bra och kvalitativ sajt som de vill samarbeta med. Många butiker är ganska hårda med vad för affiliates de samarbetar med och godkänner inte alla.

Det finns två sätt att jobba som affiliate

Man kan säga att det krasst finns två olika sätt som man kan välja att jobba som affiliate:

  1. En är att hitta så många olika butiker och samarbeten som helst och sedan bara promota så mycket som möjligt. Detta leder ofta till låg kvalitet på innehåll och sajten i stort. Kan även se ganska spammigt ut.
  2. Det andra är att bygga en sajt med målet att dela med sig av information och i de fall det finns möjlighet till ett affiliate samarbete använda sig av det. Det ger oftare en bättre upplevelse och kvalitet.

Här på BilPuls.se tror vi på, och använder oss av, det senare sättet (2) att arbeta!

Är alla länkar (till produkter & butiker) på sajten affilitelänkar?

Kort och gott, Nej!

I flera fall så har vissa butiker eller märken inga affiliatesamarbeten. Det är många butiker som jobbar på andra sätt med sin marknadsföring. Därför är det så att vi ibland rekommenderar en produkt helt ”gratis”.

Varför gör vi då det undrar kanske du?

Därför att produkten i fråga är så pass bra att det inte hindrar oss från att rekommendera den. För även om det är trevligt (nödvändigt) att dra in pengar så handlar denna sajt och många andra ändå om dig som besökare.

Men för att göra det enkelt för oss så kan Du som besökare utgå från att alla produktlänkar är just affiliatelänkar.

Hur stor är ersättningen från butiken?

Bra fråga men tyvärr är det inget vi får dela med oss av. Men du kan få en generell bild.

I regel så handlar det om en viss procent av köpsumman. (Återigen, vi kompenseras alltså bara när du genomför ett köp.) Det kan röra sig om en procentsats från säg 3% upptill kanske 8% i bästa fall.

Så om du genomför ett köp via en affiliatelänk från oss och slutsumman handlar på 300 kr så får vi 15 kr (vid 5%). Sedan är det ju skatter och sådant på det så du förstår att det krävs många besökare innan det ger några pengar.

Varför vi använder oss av Affiliatelänkar & Samarbeten

Det kostar pengar att driva en sajt som den här.

Först och främst allt det tekniska. En domän, ett tema och plugins för frontend sedan webbhotell för backend. Det krävs också vissa program och tjänster för att på bästa möjliga sätt kunna producera allt material. Dessutom tillkommer då tid för att skriva alla texter. Allt kostar pengar!

Att kunna leva på en sajt som denna går inte. Då krävs det många många fler sajter som drar fler besökare och det är svårt att dra iland utan en massa anställda.

Vi gör ju faktiskt reklam för produkter/butiker och ger dig som besökare information som i vissa fall inte ens butikerna ger. Att vi då kompenseras utifall du uppskattade den information vi gav dig om produkten (dvs tryckte på köpknappen) tycker vi faktiskt är ganska rimligt.

Och om du skulle köpa en produkt som vi rekommenderat men märka att du inte alls höll med oss och returnera den tillbaka till butiken så skulle vi inte heller få behålla vår kompensation. Så det finns helt enkelt ingen anledning till att fara med osanning här inte!

Vilka affiliatenätverk vi samarbetar med:

Just nu samarbetar vi med dessa nätverk och partners:

  • Amazon Associates – som amazon-associate tjänar vi pengar på genomförda köp hos Amazon.
  • Adtraction – vi använder oss av annonslänkar från butiker som har affiliate-program hos Adtraction.
  • Adrecord – vi använder oss av annonslänkar från butiker som har affiliate-program hos Adrecord.

Till sist

Där har du så lite bakgrund till vad affiliate är och varför vi använder oss av affiliatelänkar här på sajten.

Slutligen, låt oss få veta om du har problem eller tycker olika om någon rekommendation som vi gjort. Detta vare sig det gäller en affiliateprodukt eller inte.

Vi är på inget sätt perfekta, och produkter förändras. Om du ser något som känns ”off” eller om du känner dig missnöjd med en rekommendation. Låt oss få veta det så tittar vi närmare på det.

Ta Kontakt här!