Bästa Bilschampo - Vår köpguide och tips

Bästa Bilschampo 2022 – Köptips och Tvättguide

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från autodoc.se, mekster.se och skruvat.se. Du kan läsa mer om det här.

Du vet att ett bra bilschampo är bästa sättet att få din bil skinande ren. Men vilket bilschampo är egentligen bäst?

I den här guiden kommer vi att visa dig de 5 bästa, som vi anser, finns att köpa på marknaden. Detta har vi kommit fram till genom att gå igenom recensioner, priser, kvalitet och mycket mer.

Men det är inte allt.

Vi ser också till att uppdatera dig på hur bäst använder schampot när du tvättar din bil och hur du bäst går tillväga för att få ett så bra slutresultat som möjligt.

Ok? Då sätter vi igång.

Snabbkollen

Genom att använda ett kvalitetsschampo så blir det inte bara enklare & effektivare att få din bil ren. Du får dessutom ett bättre slutresultat utan avlagringar, stripor och risken för rostbildning.

Även om det är lockande att köpa ett billigt rengöringsmedel eller schampo från närmsta butik så riskerar det bara att göra det jobbigare för dig i längden, med sämre och sämre slutresultat.

Det är därför vi rekommenderar ett riktigt bra och kvalitativt bilschampo.

Här får du en första snabb överblick över de produkter vi tycker är de bästa du kan köpa:

Du kan läsa mer ingående om varje produkt här nedanför.

Våra 5 Favoriter

Turtle Wax Zip Bilschampo

Turtle Wax Zip Bilschampo - Bästa Bilschampo

Zip Bilschampo från välkända Turtle Wax är ett vaxschampo som blivit en riktig klassiker. Och det är lika populärt idag som det var när det togs fram.

Det är ett koncentrerat schampo, en halv kork räcker till en biltvätt, som rengör lacken utan att påverka det skyddande vaxlagret. De djuprengörande tensiderna ger din bil en glänsande yta.

Vi Gillar

Riktigt drygt
Prisvärt

Gillar Mindre

Finns endast i 1 liters förpackning

Sonax Skumschampo 1L

Sonax Skumschampo - Bästa Bilschampo

Sonax skumschampo ger ett extra tjockt och kvarhängande skum och ökar därmed rengöringseffekten när du tvättar bilen.

Medlet är som synes ett skumschampo men kan också användas på flera olika sätt, t ex med hink och svamp. Vilket är perfekt för dig som gärna varierar mellan sprayflaska, foamlance/skumbehållare och då hink med vatten.

Medlet rengör väldigt effektivt och löser enkelt upp smuts som trafikrester och insekter, men också fet smuts som olja mm. Det är riktigt bra och skonsamt på sådant som inte suttit för länge.

Vi Gillar

Ger rikligt med skum
Multifunktionellt

Gillar Mindre

Finns endast i 1 liters förpackning

Armor All Car Wash

Armor All Car Wash - Bästa Bilschampo

Gillar du att ta hand om din bil har du säkert hört talas om märket Armor All. Detta medel är universellt och kan användas i de flesta sammanhang.

Det är ett kraftfullt schampo som effektivt lyfter bort smuts och vägskräp. Det kommer inte heller att ta bort eventuell vaxbehandling.

Samtidigt som det rengör bra så skadar det inte din bil eller lack utan leder bara till perfekt finish.

Vi Gillar

Rengör på djupet utan att skada vaxbehandling
Multifunktionellt

Gillar Mindre

Kostar lite mer än andra

Meguiar’s Gold Class Schampo

Meguiar's Gold Class - Bästa Bilschampo

Meguiar’s har varit ledande inom bilvårdssektorn i många år och levererar alltid kvalitetsprodukter. Gold Class Bilschampo är inte något undantag.

Lämnar minimalt med vattenfläckar.

Innehåller conditioner som ger en riktigt glans och djup till färgen.

Ett utmärkt val för bilar som nyligen har vaxats, eller för att ge näring åt lacken och hålla en blank yta till minimal ansträngning.

Vi Gillar

Riktigt drygt
Ekonomiskt
Ger en härlig tvättkänsla

Gillar Mindre

Finns endast i 1 liters förpackning

Hagmans Snabbtvätt

Hagmans Snabbtvätt - Bästa Bilschampo

Den perfekta medelvägen för dig som inte/vill får tvätta på gatan och inte har tillgång till vatten.

Medlet kapslar in och lyfter upp smutsen. Du torkar sedan bilen ren medhjälp av microfiberdukar. Fungerar helt ok med tanke på vad det är men det är inte det bästa alternativ om du har en väldigt smutsig bil.

Vi Gillar

Snabbt (om du har alla produkter)
Miljövänligt
Bra för dig utan vattentillgång

Gillar Mindre

Torkar snabbt på varma ytor
Är lite omständligt

Tips och Råd om Bilschampon

Som nästan allt annat här i livet behöver också din bil en grundlig rengöring emellanåt.

Framför allt är det viktigt tvätta bilen under vintermånaderna. Detta eftersom mycket smuts och vägsalter fastnar och kan börja nöta på lacken och andra delar. Och i värsta fall även bidra till rost.

Med de vintrar vi har i Sverige just nu kan detta dock kännas som ett riktigt hästjobb, eftersom bilen många gånger är ”lika smutsig” igen efter någon dag eller så.

Men det är självklart även viktigt att hålla efter bilen under vår och sommar. Och då bidrar vädret istället till att göra jobbet, och slutresultatet, riktigt tillfredsställande.

Olika typer av Bilschampon

Det finns två huvudsakliga typer men också en tredje variant.

Bilschampo utan vax

Det klassiska alternativet för dig som vill ha en en skinande ren bil. Det är också alternativet för dig som planerar att gå på med efterbehandlingar som polering och vaxning.

Bilschampo med vax

Om din bil saknar lackförsegling så är ett bra bilschampo med vax ett utmärkt val. Det gör att bilen och lacken kommer att behålla de rena ytan under en längre tid.

Förtvättsmedel – med/eller utan vaxlösning

För dig som vill vara riktigt noggrann och göra en djuprengöring så är förtvätt och förtvättsmedel vägen att gå. Här kan du välja mellan att köpa vaxlösande medel eller ej.

Så här Tvättar du din Bil med hjälp av Bilschampo, Hink, Vatten och en Svamp

En snabb steg-för-steg guide.

 1. Hink med Vatten och Bilschampo

  Fyll upp en rengjord hink med ljummet vatten. Tillsätt rekommenderad mängd med schampo (du får inte ett bättre slutresultat genom att ta mer än rekommenderat).

 2. Rikligt med Lödder är bra

  För bästa möjliga rengöring så ska schampot löddra/skumma rikligt. Alltså – ju mer skum desto bättre. Men håll dig ändå inom rekommenderad mängd schampo.

 3. Använd Svamp och Jobba Uppifrån & Ner

  Använd helst en ny svamp, eller en väl rengjord, för att tvätta bilen med. Jobba dig uppifrån och ner. Oftast är bilen minst smutsig på tak för att sedan bli mer smutsig ju längre ner du kommer.

  Börja dock med fälgarna och hjulen.

 4. Metodik

  Fokusera på en del i taget av bilen. Dvs ta en dörr i taget, sen andra dörren och så huv osv. Då minskar du risken för att du missar en massa ställen.

 5. Alltid Ren Svamp

  Var noga med att skölja av svampen mellan gångerna. Du vill absolut inte dra runt grus och smuts som fastnat i svampen över lacken. Har du möjlighet är det bra att byta svamp då och då. Har du en Gritguard så se till att använda denna i hinken.

 6. Svamp på marken = Ny Svamp

  Om du tappar svampen på marken. Ta alltid en ny! Små stenar kan vara svåra att se även om du tittar noga på svampen. Ta det säkra före det osäkra här.

 7. Spola av och njut av slutresultatet

  Efter att du arbetat över hela bilen ska du se till att spola av den. Tvättar du i direkt solljus kan du behöva spola av flera gånger under tiden eftersom schampot och smutsen riskerar att torka fast igen.

  Och voila – du har nu en ren och glänsande bil!

Vanliga Frågor & Svar

Vilket bilschampo är bäst?

Vårt svar hittar du här i artikeln men en bra kandidat är Sonax Skumschampo.

Kan jag använda diskmedel till att tvätta bilen?

Det rekommenderar vi inte. Anledningen är att diskmedel tenderar att lösa upp vax och lackförsegling. Och då riskerar bilens lack att bli matt och livlös.

Vilket är bäst, bilschampo med eller utan vax?

Det beror på om din billack i dagsläget är lackförseglad eller ej. Om du inte har det eller inte heller planerar att göra det efteråt är ett schampo med vax ett bra alternativ. Och tvärtom.

Får jag tvätta bilen på gatan?

Det står inte i lagen att du inte får det. Men samtidigt så finns det regler som säger att du inte får släppa ut oförorenat avloppsvatten. Så att ditt smutsvatten rinner ner i dagvattenbrunnar är naturligtvis inte bra. Men att filtrera smutsvattnet är väldigt svårt.

Vi säger inte bu eller bä men ha det i åtanke.

Finns det miljövänliga bilschampon?

Det finns det. Titta efter texten bio-degradable på respektive produkt.

Slutsats & Sammanfattning

Vi vill väl alla ha en skinande ren och glänsande bil. Och det första steget är så klart att tvätta bilen.

Här har vi gett dig våra tips och råd kring de bästa bilschampo. Köp och testa du också.

Var noggrann när du tvättar din bil. Följ produktråden och vår snabbgenomgång här ovan. Sen kan vi jämföra glansen ute på vägarna när vi möts. Lycka till!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.