Bästa Fälgrengöring - håll dina hjul rena

Bästa Fälgrengöring 2022 – håll dina hjul skinande rena

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från mekster.se, autodoc.se och skruvat.se. Du kan läsa mer om det här.

Smutsiga fälgar och hjul? Då är det riktigt bra fälgrengöring du är ute efter.

Här ska vi visa dig våra favoriter och 5 bästa fälgrengöringsmedel. Vi har skannat av marknaden, testat och jämfört priser, kvalitet mer mera för att kunna ge dig det allra bästa.

Vi passar samtidigt på att ge dig råd på vad du bör tänka på när du sedan bestämmer dig. Plus steg-för-steg guide hur du bästa använder medlet och tvättar dina hjul.

Låter bra? Då sätter vi igång.

Snabbkollen

Att tvätta bilen är kanske inte det roligaste som finns, även om det definitivt finns mycket värre sysslor att företa sig.

Men slutresultatet, dvs en ren snygg och blänkande bil, är något som verkligen är tillfredsställande.

Och en väldigt stor del av det där med en ren bil, är hjulen och fälgarna. En ren bil men med smutsiga hjul är ingen ren bil. Så är det.

En viktig detalj i hjulrengöringen är medlet du använder. Många använder samma bilschampo som till bilen. Men för att få bästa möjliga slutresultat, och ett mer bestående resultat, behöver du ett specifik fälgrengöringsmedel.

Här är en första snabb överblick över de produkter vi tycker är de bästa.

Du kan läsa mer ingående förklaring av de olika fälgrengörarna här nedan.

Våra 5 Favoriter

Sonax Xtreme Fälgrengöring

Sonax Xtreme Fälgrengöring - Bästa Fälgrengöring

Sonax erbjuder här en formula som är upp till 30% starkare än andra jämförbara konkurrenter. Den hjälper dig att effektivt få bort bromsdamm och annan vägsmuts. Medlet är pH-balanserat och syrafritt vilket vi uppskattar. Det går dessutom att använda på alla sorters hjulfinish, inklusive stål, målat, krom och aluminium.

En smart funktion vi gillar är att lösningen byter färg när den börjat lösa upp smutsen.

Applicera som vanligt på torra svala hjul. Låt den sitta i ungefär 10 minuter innan du spolar av. Sitter det ordentligt kan du gå på med en bra borste/svamp.

Vi Gillar

Syrafri & PH-neutral
Riktigt effektiv
Bra mot bromsdamm

Gillar Mindre

Relativt stark doft

Turtle Wax Redline Wheel Cleaner

Turtle Wax Redline Wheel Cleaner - Bästa fälgrengöring

Många effektiva tvättmedel för fälgar innehåller syra. Något som kan ge jobbiga frätskador på din bil. Och åt det andra hållet så är många snälla medel för dåliga på att få bort smuts och damm.

Men det finns riktigt bra undantag, Turtle Wax Redline Wheel Cleaner är ett av dem.

Redline Cleaner har flera egenskaper som vi gillar. Bland annat är det väldigt skonsamt mot fälgar och däck. Det är också väldigt effektivt mot bromsdamm, som både du som jag vet är ett stort problem. Det tar också bort tjära, salt och annan vägsmuts. Du får alltså ett par rena fälgar och det är ju det som är vitsen.

Annat vi gillar är färgindikatorn. När medlet löser upp smutsen så färgas det rött/lila. Det kan se lite morbidt ut men det är en egenskap vi gillar. Det gör det enkelt att se när det är ”klart” att spolas av.

Vi Gillar

Det är drygt och räcker till många tvättar
Färgindikator
Snällt rengöringsmedel

Gillar Mindre

Lite dropp från munstycket

Meguiar’s Hot Rims Wheel & Tire Cleaner

Meguiars - Hot Rims Wheel cleaner - Bästa fälgrengöring

Meguiar’s gör ett flertal riktigt bra rengörings- och bilvårdsprodukter och Hot Rims cleaner är inget undantag.

Vi gillar dess ställbara munstycke som antingen lägger en dimma (vår favorit) eller en rak stråle. Det rengör väldigt effektivt och lämnar en fin lyster efter sig. Det vi saknar är dock någon färgmarkering när medlet verkar men å andra sidan behöver det bara sitta på i drygt 30 sekunder. Så du hinner bara vissla en trudelutt innan det är dags att spola av.

En skillnad mot många andra medel är att du kan spola av fälgarna och sedan applicera medlet (håll flaskan ungefär 30 cm från hjulet). Fungerar även på däcken. Låt verka och spola sedan av, gärna med högtryck.

Vi Gillar

Riktigt bra effekt även utan borste
Drygt
Bra munstycke

Gillar Mindre

Saknar färgindikator

Autoglym Clean Wheels

Autoglym Clean Wheel - Bästa fälgrengöring

Autoglym Clean Wheels är ett surt fälgrengöringsmedel. Bara så att vi får det ur världen direkt. Vi fördrar neutrala medel men då detta är så effektivt så kommer det med här ändå. Speciellt effektivt om dina fälgar har fått en gul tråkig ton.

Medlet innehåller en effektiv blandning av syrabaserat rengöringsmedel, nonjoniska tensider och antikorrosiva tillsatser. Låter kanske lite avancerat och hokus pokus men det är trots allt det som gör medlet så effektivt.

Det löser upp bromsdamm och trafikfilm mycket enkelt och effektivt.

Pga av den sura uppbyggnaden så var försiktigt och testa på någon mindre yta innan du går på fullt ut. Följ instruktionerna.

Vi Gillar

Effektivt på många olika sätt
Multifunktionellt

Gillar Mindre

Surt rengöringsmedel
Torkar relativt snabbt

Carwise Universal Wheel Cleaner

Carwise - Universal Wheel Cleaner - Bästa fälgrengöring

Carwise Universal Fälgrengöring är vårt budgetval. Om du inte vill lägga flera hundra kronor på ett speciellt fälgtvättmedel så är detta ett altenativ.

Du får bra rengöring för pengarna med detta syrafria medel. Spraya på som vanligt och låt verka (ca 5 min). När medlet blir rött så har det löst upp smutsen. Spola sedan av, gärna då med högtryck för bättre effekt.

Om du har riktigt ingrodd smuts, t ex efter vintern, så behöver du gå på med en skonsam borste eller liknande, för att få bort allt.

Vi Gillar

Priset
Färgindikator

Gillar Mindre

Om ingrodd smuts behövs borste

Vad du ska titta efter, och tänka på, när du köper fälgrengöring

Ett par fina aluminiumfälgar kan göra en stor skillnad på en bils utseende och intryck. Om de dessutom tas omhand och får regelbunden omvårdnad kommer de se nya ut i många år framåt.

Regelbunden och korrekt tvätt är ett måste!

Och de produkter du väljer för din fälgrengöring kommer spela en stor roll.

Rengöringsmedlets ingredienser är viktiga när du ska köpa och använda den bästa fälgrengöringen. Du bör leta efter produkter som är pH-neutrala och syrafria. Produkter med citrusbas är några av mina favoriter på marknaden. De är milda nog så att de inte förstör din bil men ändå tillräckligt kraftfulla för att ge hjulen en bra tvätt.

Välj också att använda miljövänliga produkter. Detta för att bevara både ditt fordon som vår miljö.

Något annat du ska tänka på är om du har tillgång till vatten/vattenslang eller ej. Det finns ett par varianter som inte behöver spolas bort utan där kan du istället torka bort smutsen och medlet utan att ta fram vattenslangen. Ett bra val för dig som saknar enkel och smidig tillgång till vatten.

Hur du använder fälgrengöring och tvättar hjulen på bästa sätt

Se till att tvätta hjulen innan du tar resten av bilen.

Varför? Annars är risken att du stänker ner din nytvättade bil med smutsigt vatten eller bromsdamm. Fälgarna är väldigt utsatta och blir smutsiga på ett sätt som övriga delar av bilen inte blir.

 1. Spola hjulen med vatten

  Börja med att spola hjulen ”rena” från löst sittande smuts med hjälp av vatten. Försök komma åt i alla små skrymslen så gott det går.

 2. Applicera rengöringsmedlet

  Applicera fälgrengöringen och gör det ett hjul i taget. Om du försöker rengöra alla fyra hjulen på en gång finns risken att medlet hinner torka in innan du får chansen att skrubba eller skölja bort det.

 3. Använd en mjuk borste

  Nästa steg är att använda en tvättborste för att få loss hårt sittande smuts. Och på fälgarna brukar det kunna sitta. Ta en mjuk borste för att få loss smutsen. Men bli inte för aggressiv om fälgarna är väldigt skitiga. Då finns nämligen risken att du repar ytan.

  Använd gärna en speciell fälgborste. Dessa är oftast ganska smala och har vanligtvis ett flexibel handtag så den är skonsam samtidigt som den kommer åt bra.

 4. Glöm inte hålen för hjulmuttrarna

  Försök även att komma åt i mindre håligheter, som t ex vid hjulmuttrarna. Men även andra skrymslen och vrår.

 5. Spola rent

  Använd sedan vattenslangen för att spola bort all smuts. Se till att allt försvunnit innan du är nöjd. Om möjligt så snurra gärna hjulen 180 grader.

 6. Torka torrt

  För att slippa intorkad smuts eller vattendroppar så är det bra att torka fälgarna rena och torra med en mikrofiberduk.

Följer du stegen här så ska du se att slutresultatet alltid resulterar i riktigt fina och blänkande hjul och fälgar. Helt fria från intorkade vattendroppar.

Ta nu en kaffe och njut över ditt jobb!

Slutsats & Sammanfattning

Nersmutsade hjul och fälgar är naturligtvis inget vi vill ha. Men det är inte bara ”jobbigt” att titta på. Det gör också att hjul, bromsar och andra delar på din bil slits mer än normalt.

Genom att regelbundet hålla efter hjulen, gärna med några av de produkter vi tipsat om här, så kommer bilen se bättre ut men också fungera bättre. Produkterna och medlen vi tipsat om kommer att göra ett relativt tråkigt jobb enklare och snabbare. Vem vill inte ha det så..

Hoppas nu att du fått en klarare översikt över vilka produkter som är bäst när du ska rengöra dina fälgar. Ge dina hjul, och bil, den glans de förtjänar!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.