Bästa Däckglans - skinande rena däcksidor

Bästa Däckglans 2022 – få dina däcksidor att se nya ut

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från t ex autodoc.se, autodude.se och skruvat.se. Du kan läsa mer om det här.

Du vill fräscha upp dina matta däcksidor och undrar vilken däckglans som egentligen är bästa köpet?

Då har du kommit rätt. I den här guiden kommer vi att visa dig de 5 bästa medlen som finns att köpa på marknaden. Detta har vi kommit fram till genom att gå igenom recensioner, priser, kvalitet med mera.

Men i sann tv-shop’s anda så är det är inte allt..

Vi går också igenom vad däckglans egentligen är och hur du bäst går tillväga för att få till skinande rena däcksidor.

Låter ok? Då kör vi.

Snabbkollen

Bilar handlar för vissa (kanske just dig) lika mycket om att locka uppmärksamhet som för att transportera sig. Utseende är ”lika” viktigt som prestanda och komfort.

Något som dock ofta kan vara lite försummat är hur däcken, eller specifikt däcksidorna ser ut. Matta tråkiga däck sänker en tvättad och nyvaxad bil. Så är det bara. Så vårt råd är att satsa på bra däckglans för att ändra på detta och få allt top notch!

Här är en snabb överblick över de däckglansmedel vi tycker är de bästa.

Du kan kan läsa mer ingående om varje produkt här nedanför.

Våra 5 Favoriter

Meguiar’s Endurance Tire Gel

Meguiar's Endurance Tire Gel - Bästa däckglans

Riktigt bra däckglans som ger ett grymt resultat.

Slutresultatet känns premium och i jämförelse med andra rekommendationer här så kanske denna produkt också snuddar premiumsegmentet.

I och med att det är en gel så kommer du behöva applicera den med hjälpa av en trasa eller svamp. Det medföljer alltså inte med något applikationsmaterial. Men för det lilla extra jobb det innebär så kommer du få ett slutresultat som är verkligt bra. Du får glänsande däck som i det närmaste kommer se fabriksnya ut.

Gelen har en långvarig effekt. Den är smuts- och vattenavvisande och formeln har ett inbyggt UV-skydd för att förhindra gulning/bruning.

Sonax Xtreme Tyre Gloss Gel

Sonax Xtreme Tyre Gloss Gel - Bästa däckglans

Sonax däckglans ger bra glans samtidigt som det även är en skonsam däckvård.

Slutresultatet är långvarigt och ger en glänsande svart och lite fuktigt utseende. Medlet ger inte endast ett bättre utseende utan det både underhåller gummit som skyddar det mot sprickor och blekning.

Enkel att applicera. Rengör först däcket och tryck sedan ut en ca 5 cm lång rand på svampen. Gnid sedan in det på däcksidorna.

Vi har sett att medlet sitter i under flera veckor. Enligt Sonax ska det räcka till minst 50 däck, ej kollat av oss ännu.

Autoglym Instant Tyre Dressing

Autoglym Instant Tyre Dressing - Bästa däckglans

Bra slutresultat med relativt lite arbete.

Autoglym har en serie med riktigt bra bilvårdsprodukter och Instant Tyre Dressing är inget undantag. Den ger smutsiga och/eller gamla däck en ny look.

Går att använda på våta som torra däck. För bästa resultat så är rådet ändå att först tvätta hjulet/däcket. Medlets blandning av siliconpolymerer och emulgeringsmedel kommer att bidra till att helt och hållet ändra utseendet på dina däck.

De får en ny naturlig glans, med betoning på naturlig.

Det går också att använda Instant Tyre Dressing på andra våta motordelar efter rengöring. Den ger ett nytt fräsch look på plast och gummidetaljer samtidigt som det också skyddar mot fukt och korrosion.

Turtle Wax Wet’N’ Black Tyre Shine

Turtle Wax Wet'N' Black Tyre Shine - Bästa däckglans

Turtle Wax är ett känt varumärke inom bilvård för oss svenskar. Här rekar vi deras däckglans.

Wet’n Black ger dina däcksidor den svarta och ”våta looken”. Medlet har en exklusiv blandning av silikon polymer som låser effekten under lång tid och skyddar mot solen skadliga UV-strålar.

Det är snabbt och enkelt att använda. Du sprayar på, låter torka – klart. Du ska inte behöva någon efterputsning. Men det är bra att torka bort eventuellt överflöd, speciellt på fälgar.

Ska räcka till ca 40 däcksidor (vi har ej testat ännu).

Simoniz Back to Black Däckglans

Simoniz Back to Black Tyre Shine - Bästa däckglans

Simoniz B2B ger en långvarig djup glans.

Tar dina däck tillbaka till det där härliga svarta lite våta utseende som däcket har när det är nytt. Medlet skapar också en aktiv barriär som hjälper till att skydda bilens däcksidor från vägsmuts och oxidation.

Med hjälp av den enkla sprayfunktionen så är det enkelt att få en jämn beläggning vid applicering.

Vill du ha en lite mer matt finish kan du torka av medlet (en viss mängd) efter applicering. Det ger då en mindre blank yta.

Köpguide – Varför du ska använda däckglans

Däckglans ger dina däck, förutom en fantastisk glans, också en skonsam däckvård. Den ger ett långvarigt och intensivt glänsande svart och lite fuktigt utseende.

Produkten både underhåller och skyddar gummit mot tidens tand med sprickor och färgblekning som följd.

Vad du ska titta efter när du väljer däckglansmedel

Du vill självklart köpa en produkt som är användarvänlig. Komplicerade och omständliga användningsinstruktioner gör bara att produkten inte kommer att användas speciellt ofta, eller alls. Köp bara något du vet att du kommer ”orka” använda.

Den bör även ha ett bra UV-skydd. Solens strålar och gummi gillar inte varandra i längden. Kolla också om det medföljer hjälpmedel och produkter som behövs vid applicering. Det varierar från produkt till produkt.

Det finns också skillnader i hur glansigt och svart slutresultatet blir.

Du kanske inte gillar när däcksidorna nästan glänser i solljuset? Eller en kraftig wetlook? Välj då en produkt med en mer matt finish.

Hur du använder däckglans på bästa sätt

Du kanske redan har lite däckglans hemma och har testat men inte blivit nöjd med slutresultatet.

Här kommer en guide om hur du bäst går tillväga för att få till skinande rena däcksidor.

 1. Tvätta Bilen och Hjulen

  Börja med att tvätta bilen och hjulen ordentligt. Att polera upp däcksidorna om bilen i övrigt är väldigt smutsig gör ingen större skillnad. Tänk istället på det som ett paket och helhet.

 2. Torka Hjulen/Däcken

  När du tvättat hjulen så gäller det att få däck och fälgar torra. Om däckytan är fuktig kommer inte glansmedlet att fästa. Du riskerar dessutom att få medlet på andra ytor där du inte vill ha det.

 3. Applicera Däckglansen

  Nu har du gjort klart förberedelserna, dags att ta fram själva däckglansen. Lite beroende på vad för sorts produkt du köpt så kommer själva appliceringen se annorlunda ut.

  Har du spray så håll dig så nära däcket som möjligt för att undvika att det kommer överallt.

  Har du en kräm- eller gelvariant så använder du en trasa, svamp eller annat hjälpmedel för att få på gelen jämnt över däcket.

 4. Få bort överflöd och låt Torka

  Sedan tar du bort eventuellt överflöd och låter medlet torka in. Förhoppningsvis har nu dina grådassiga däck en ny lyster och svärta.

Vanliga frågor & Svar

Kan däckglans vara skadligt för däcken och andra delar på bilen?

Skadligt för däcken är det inte, snarare tvärtom. Det kan istället hjälpa däcken att förhindra sprickor och färgblekning, som sol och tid gör med många gummiprodukter.

Se till att följa instruktionen på förpackningen. Det är naturligtvis viktigt för att undvika några problem.

Ska man polera med trasa?

Lite beroende på medlet du köpt. Återigen läs instruktioner för just den däckglans du köpt.

Men grundtanken är att det ska lägga sig som en skyddande yta på däcket, med en viss genomträngning.

Hur lång tid tar det att torka?

Det är viktigt att det får torka en tid efter att du applicerat det. Men exakt hur lång tid det är exakt är svårt att säga.

Räkna dock med ungefär 10 – 20 minuter. Läs instruktionerna så hittar du garanterat svaret där.

Slutsats & Sammanfattning

Däckglansprodukter blir mer och mer populära. Marknaden för den här typen av produkter blomstrar och antalet ökar dagligen.

Alternativen är många och kan ge dig som kund svårt att välja. Du kanske inte ens innan vetat om att dessa produkter funnits och nu behöver du ta ett köpbeslut.

Förhoppningsvis har den här köpguiden varit användbar och hjälpt dig hitta den bästa däcksglansen.

Skulle du ha frågor eller synpunkter på någon produkt?! Bara hör av dig via kommentarsfältet nedanför.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.