Sommardäck - Datum, lagar och regler

Sommardäck 2022 – Datum och Regler

När får du egentligen lägga om till sommardäck våren 2022?

Det och några frågor till angående sommarhjulen ska vi se till att du får svar på här. Tanken är att det ska vara snabbt, enkelt och lärande.

Datumen som gäller för Sommardäck

  • Säkrast är att byta till sommardäck efter 31 mars.

Varför byta först då?

Jo för att under perioden 1 december till 31 mars gäller lagen om att du måste ha vinterdäck vid vinterväglag.

Säg att du byter till sommardäcken 15 mars. Men ett par dagar senare kommer snön och kylan tillbaka och det blir åter vinterväglag. Ja då måste du enligt lagen byta tillbaka.

Naturligtvis beror detta också väldigt mycket på vart i landet du bor.

I södra Sverige går det att räkna ut på ett ungefär när det är troligt att vintern & kylan är över, oftast. Medan norr över så behöver vinterdäcken sitta på längre.

När skall Sommardäcken av igen?

Fram till och med 30:e november kan du köra med dina sommardäck. Så länge det inte råder vinterväglag kan du ha dem på längre.

Minsta Mönsterdjup för Sommardäck

Mönsterdjupet på ett sommardäck ska enligt lagen vara minst 1,6 millimeter.

Det är dock rekommenderat att du har minst 3 millimeter mönsterdjup för bästa möjliga väggrepp vid vått underlag. Självklart är det att föredra med så bra däck som möjligt. Det kan rädda liv.

Varför måste man ha sommardäck?

Att köra med vinterdäck på sommarvägar innebär stora risker.

Förutom faktumet att du riskerar böter och att speciellt dubbdäck sliter väldigt mycket på vägarna så är vinterdäckens gummiblandning betydligt mjukare. Detta bidrar till sämre grepp när vägen blir varmare, både på torr som blöt väg. Dessutom kommer du att slita ut däcken mycket snabbare.

När det gäller friktionsdäck så får du köra dessa året om men det är inget som rekommenderas på något sätt.

Hur du byter till Sommardäck när datumet väl infaller

När sommardäcks datumet infaller är det så dags att göra bytet.

Detta kan du enkelt göra själv eller genom att låta en däckverkstad utföra jobbet. Om du lämnar in bilen för ett däckbyte brukar det kosta ett par hundra och för många är det en liten summa väl värd det för att slippa byta sommardäcken själv.

För många ”gör det självare” är detta dock en riktigt milstolpe. Då börjar våren och bilen får inte bara nya hjul/däck utan också en rejäl vinterrengöring.

Summering

Där hoppas vi att du fått klarhet i vilka datum det är som gäller.

Du får i praktiken köra med sommardäck året om så länge det inte blir vinterväglag. Men det blir det alltid. Vi bor ju ändå i Sverige.

Efter den 31 mars är det dock säkert att byta till sommarhjulen igen. Då slutar lagen om vinterdäck vid vinterväglag att gälla.

Stort tack för att du är här och läser!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.