Byta olja i bilen - så här gör du

Byta olja i bilen – så här gör du (enkel guide)

Att byta olja i din bil vet du säkert om att du bör göra med jämna mellanrum. Motoroljan är vital för din motors funktion.

Men hur gör man oljebytet? Och är det något jag klarar av på egen hand?

Här kommer en kort guide som är enkel att följa.

Kan jag göra oljebytet på egen hand?

Är du någorlunda händig är det inga problem att göra oljebytet själv.

Du behöver bara lite tid, några verktyg & tillbehör och den här steg-för-steg guiden som du just nu läser 🙂 .

Så här byter du olja själv på din bil (på 30 minuter)

Här följer en enkel steg-för-steg guide du kan följa när det är dags för att göra oljebytet.

Förbered innan så att du har alla verktyg och tillbehör lätt tillgängliga. Se till så att du även köpt rätt olja och även köpt ett nytt oljefilter.

Tid som behövs: 30 minuter.

 1. Parkera bilen

  Se till att parkera bilen på en plan yta. Har du kört med den nyligen kan du låta den svalna så att oljan inte är alltför varm. Men lite ljummen olja gör att den flyter lättare så det är bara bra.

 2. Höj bilen

  Höj upp bilen från marken. Använd en domkraft och ett par pallbockar. Om det går så underlättar det om du kan krypa in under bilen.

  Oavsett hur du höjer bilen så ska du vara väldigt noga med att den står säkert!

 3. Lossa oljelocket

  Öppna motorhuven och ta av oljelocket. Genom att ta bort locket låter du luft komma in och det hjälper dig att bättre kunna tappa ur den gamla oljan.

 4. Plocka fram spilloljekärlet

  Lägg några trasor eller tidningspapper på marken vid oljepluggen. Detta för att absorbera eventuellt oljespill. Ställ sedan dit din dunk eller fat du tänkt använda för att samla upp den gamla oljan. Ställ den direkt under oljepluggen.

  Pluggen, eller om det är en mutter, hittar du på oljetråget. Oljetråget är en platt metallskål nära botten av motorn.

 5. Lossa oljepluggen

  Lossa på oljepluggen under motorblocket och tappa ut oljan i kärlet. Tänk på att oljan kommer börja rinna direkt. Så se till att ditt uppsamlingskärl står på rätt plats

  OBS! Tänk på att du måste hantera spilloljan på rätt sätt. Du får absolut inte hälla den i en brunn eller avlopp.

 6. Låt all olja rinna ut och sätt sedan tillbaka pluggen

  Vänta med att skruva tillbaka oljepluggen tills all olja har runnit ur bilen. Detta kan ibland ta flera minuter. När det slutat rinna kan du sätta tillbaka den.

 7. Byt oljefilter

  Använd ett oljefilterverktyg för att ta loss locket till oljefiltret. Plocka bort det gamla filtret. Innan du sätter dit den nya oljefiltret kan du smörja packningen på det med lite olja. Rengör sedan locket och skruva tillbaka det ordentligt. Se till att det sluter tätt.

 8. Fyll på med ny motorolja

  Dags att öppna upp motorhuven och fylla på med ny fräsch olja. Har du sedan tidigare tagit bort oljelocket kan du fylla på med den rekommenderade mängden olja. Hur mycket olja du ska fylla på med hittar du i bilen instruktionsbok eller manual. Sätt sedan tillbaka locket ordentligt igen.

 9. Starta bilen

  Starta motorn och kontrollera att oljelampan inte lyser. Skulle den göra det kan du mäta oljenivån med mätstickan. Kolla och jämför så att nivån är korrekt enligt det som står i instruktionsboken. Fyll på mer om så behövs.

 10. Notera mätarställning och datum

  Se till att anteckna hur många mil bilen gått och vilket datum du gjorde oljebytet. På så sätt kan du enklare hålla koll på när det är dags att byta olja nästa gång.

Klart! Det där gick ju riktigt bra. Nu vet du till nästa gång att det där löser du riktigt bra själv.

Så här byter du själv olja i din bil

Andra vanliga frågor

Vad kostar ett oljebyte om jag lämnar bilen till en verkstad?

Det varierar lite men du kan räkna att det kostar mellan 1500 – 2000 kronor hos en godkänd verkstad. Då byts också oljefiltret.

Vad händer om jag inte byter olja i tid?

Med tiden blir oljan utspädd och sot och smuts färgar den. När oljans egenskaper ändras också dess förmåga att smörja motorn. Vilket till slut kan leda till stora motorskador. Dessutom påverkas bränsleförbrukningen ju sämre olja blir.

Hur ofta bör jag byta oljan?

Det varierar mellan olika biltillverkare. Men en tumregel är att ett byte mellan var 1000:e till 1500:e mil är lagom. Vi har satt ihop en guide över hur ofta du kan tänkas behöva byta olja.

Sammanfattning

Byta olja måste vi göra i våra bilar, regelbundet. Och är du någorlunda händig så klarar du av att göra ett oljebyte på din bil själv.

Här har vi givit dig en enkel guide som du kan följa. Känner du dig osäker så ta det bara lugnt. Förbered dig och tänk igenom alla moment som du ska göra.

Det kommer att gå bra. Men skulle det gå åt skogen är det bara att boka in ett oljebyte hos en bilverkstad. Inga konstigheter.

Gör du dina oljebyten själv? Har du något tips eller knep som du tycker vi missat? Berätta gärna för oss och andra oljebytare 🙂 .

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.