Biltransport - allt du behöver veta

Biltransport – allt om hur gör för att frakta bil inom Sverige & Utomlands

Så du behöver transportera en bil från en plats till en annan men undrar hur du egentligen ska gå tillväga?

Då ska vi försöka hjälpa dig här. Oavsett om det handlar om en biltransport inom Sverige eller utomlands, som t ex USA, så hjälper vi dig att hitta rätt alternativ.

Det är faktiskt ganska enkelt och behöver inte heller kosta speciellt mycket!

Vad är en Biltransport och varför behövs det?

Anledningarna till varför du behöver transportera eller frakta en bil från ett ställe till ett annat kan vara många.

 • Du har köpt en bil och behöver transportera hem den.
 • Du har sålt en bil och ska skicka den till köparen.
 • Du har flyttat och behöver ”få med dig” en bil.
 • Bilen har körförbud och du behöver flytta på den en längre sträcka.
 • Din bil har gått sönder och du behöver transportera den till verkstaden eller kanske skroten/bildemonteringen.

Den vanligaste typen av biltransporter har du säkert sett många gånger utefter våra vägar. Stora lastbilstrailers med fler våningar med bilar.

Dessa transporter består oftast av nya bilar på väg från importhamnar ut till bilfirmors centrallager eller bilhallar. Ibland är de så klart också redan sålda och ska ut till kund.

Vad kostar en biltransport?

Det går inte att svara på utan att veta mycket mer detaljer om själva transporten. Faktorer som påverkar priset är:

 • Distansen
  Den främsta faktorn till priset är så klart hur långt bilen ska fraktas. Rent generellt så blir det dyrare ju längre sträckan är.
 • Destination
  Vart du skickar ifrån och till påverkar också priset. Populära och vanliga destinationer gör det ofta billigare. Ett exempel är Stockholm – Göteborg, där går det mycket trafik. Samma avstånd men uppe i Norrland skulle troligtvis bli dyrare.
 • Bilens Storlek och Vikt
  Hur stor bilen är kan också påverka priset. Det beror lite på vilken sorts typ av transport du bokar men som regel är ju större och tyngre desto dyrare.
 • Typ av Transportsätt
  Sedan påverkar så klart typen av transportsätt. En större lastbilstrailer som kan ta flera bilar blir billigare än om du beställer ett täckt bilsläp som endast tar 1 bil.

Försäkringar under Biltransporten

En viktig del i transporterna är så klart försäkringar. Ibland går saker snett och att då stå utan eller med en dålig försäkring kan kosta stora summor.

Alla seriösa transportfirmor har ansvarsförsäkring för godstransport som gör att bilen är försäkrad under transporten. Vill du kolla upp företaget ytterligare så titta att Transportillstånd och F-skattesedel finns.

Passa också på att kolla bilens försäkringsvillkor och se vad som gäller där under transporter.

Biltransport inom Sverige

Behöver du hjälp med att transportera en bil inom Sverige finns massor av olika alternativ. Det finns väldigt många olika firmor som är specialiserade mot att frakta bilar.

Biltransport inom Sverige

Hur hittar jag ett transportföretag?

Då det hänger mycket på vart i landet du befinner dig så är vårt råd att du gör en Googlesökning. Utgå från staden bilen ska transporteras ifrån.

T ex om bilen står i Malmö. Sök bara på ”biltransport malmö”. Mest troligt stöter du då på alternativ som antingen utgår från Malmö. Eller transportfirmor som ofta kör turer till Malmö.

Du kommer garanterat att hitta ett företag som kan hjälpa dig redan idag.

Hur mycket kostar en Biltransport inom Sverige?

Eftersom Sverige är så avlångt är det vanligaste ett pris per mil. Vi har sett priser så låga som runt 45 kr/milen. Oftast är det dyrare än så dock.

Räkna med att det kostar minst ett par tusenlappar. Priset beror också på orterna som bilen skickas mellan. Mer vanliga och större städer innebär ofta ett lägre pris.

Alternativ till att anlita någon annan?

Om du har fått offerter som du tycker blivit för dyra eller om du hellre själv löser transporten så finns det självklart alternativ.

Det du behöver är en släpkärra avsedd för biltransport, en biltrailer eller bilsläp. Kanske känner du någon som har ett som du kan låna eller hyra för en billig peng.

Biltrailer - släpkärra avsedd för att transportera bilar

Annars kan du köpa eller hyra av ett uthyrningsföretag. Eftersom Sverige är så stort rekommenderar vi dig en Google sökning för att hitta en uthyrare nära dig.

Biltransport inom Europa

Dagligen skickas det bilar från Sverige ut i Europa och tvärtom. Det är faktiskt mycket vanligare än vad du tror, även när det kommer till privatpersoner.

Att tänka på vid transport av bilar inom Europa

Det finns några saker som är bra att tänka på samt ha koll på innan du bokar transporten.

 • För lastbilstransporter utrikes ska ett fraktdokument skrivas, en CRM-blankett. Den utgör ett internationellt godkänt fraktavtal mellan transportköparen och fraktföraren.
 • Kom ihåg att ordentligt dokumentera bilen skick innan den lastas. Absolut bäst är om detta görs tillsammans med lastbilschauffören eller en annan representant från transportföretaget.

Biltransport till/från Tyskland

Biltransport mellan Tyskland och Sverige

Att köpa bil från Tyskland är ännu ett populärt alternativ bland mer ”seriösa” bilköpare. En anledning är att det oftast är billigare på grund av den lägre momsen i Tyskland. Även om det kanske inte är lika förmånligt som förr.

Köper du av en riktigt och seriös bilhandlare så hjälper de oftast till med transporten. Eller kan tipsa dig om företag som de anlitat tidigare.

Du kan dock även själv sköta & boka bilfrakten, speciellt om du handlar privat.. Det finns svenska transportföretag som dagligen kör till och från Tyskland.

Vad kostar det att transportera bil från Tyskland?

För en transport från södra Tyskland till Mellansverige har vi fått priser på drygt 6000 kronor.

Ta nu detta bara som ett riktpris. Det är många faktorer som spelar in här.

Transporttid mellan Sverige och Tyskland

Har du bråttom kan de flesta transportörerna lösa det på 1 dag eller 2.

Men om du har möjlighet att vänta längre så får du oftast också ett mycket bättre pris. Själva transporten behöver alltså inte ta så lång tid utan det är mer koordinering och samkörning som påverkar.

Tips på Företag att Kontakta

Biltransport till/från Spanien

Biltransport mellan Spanien och Sverige

Om du har boende nere i Spanien är det ganska vanligt att också vilja ta med en bil ner. Det finns flera transportfirmor som veckovis har lastbilar som går till och från Spanien.

Vad kostar det att frakta bil till Spanien?

Att säga en specifik summa är svårt. Dels skiljer det sig transportörer emellan men framför allt så beror det på vart i Sverige bilen står och vart den ska. Det kan skilja hundratals mil där, trots att vi pratar om en transport mellan samma två länder.

För att ge dig någon sorts referens så har vi stött på priser från 15.000 till 19.000 kr.

Men ska bilen från Kiruna ner till Marbella så förstår du säkert att priset kan bli ett helt annat.

Transporttid mellan Sverige och Spanien

Räkna med ca 1 vecka. Det beror så klart på en mängd olika faktorer men runt 1 vecka verkar vara vanligt bland de företag vi kollat upp.

Tips på Företag att Kontakta

Frakta Bil till/från USA

USA är ett populärt land att importera bilar från. Mycket handlar då om äldre veteranbilar. Men även pickups eller olika premiumbilar.

För att importera bilar från t ex USA så krävs det att du känner till alla regler. Men det skriver vi mer om en annan dag. Här fokuserar vi på hur du bäst och enklast får hem bilen till Sverige.

Frakt via Båt (fraktfartyg)

Det vanligaste är att transporten sker via båt och det finns där två huvudsakliga typer av frakt.

 • RO/RO (Roll On/Roll Off) – där bilen helt enkelt körs på, parkeras och sedan körs av.
 • Containerfrakt – bilen lastas i en container och är skyddad däri.

Containerfrakt är det dyrare alternativet av de två.

Vad kostar det att skeppa en bil från USA?

Det beror på. Närhet till en hamn är en del. Vilken typ av frakt du vill ha en annan.

För att ge dig ett belopp mellan tummen och pekfingret så kan du räkna med runt 14000 – 18000 kr.

Utöver själva transportkostnaden tillkommer det också transportförsäkringskostnader (ungefär 1,5%) och skeppsmäklaravgifter (lastning och importavgifter) på ca 5000, ex moms.

Hur lång tid tar det?

Du kan räkna med ungefär 6-8 veckor. Tiden beror dock på flera faktorer där några är; väder, vind, hamnstrejker, överbokningar eller tullkrångel.

Tips på Företag att Kontakta

Bilfrakt från USA via Flyg

Ett ”alternativ” till båtfrakt är att ta bilen med flyg. Det är dock väldigt mycket dyrare så för många är det inget alternativ. Men om du har väldigt bråttom och sitter på en större hög med pengar så finns det möjligheter.

Räkna med att en flygfrakt kostar mellan 50 000 – 100 000 kr.

Transportera Bil via Tåg

Det sker en hel del biltransporter med hjälp av tåg. Främst är det bilfirmor som transporterar nya bilar på detta mer miljövänliga transportsätt.

Transport av Bilar via Tåg

Biltåg

Men runt om i Europa kan du semestra genom att ta med din bil på tåget, så kallat biltåg.

Istället för att logga hela resan på vägarna kan ni köra ombord bilen på tåget och ta plats i en trevlig tågkupé. För familjer med barn är det en smart lösning som bryter av och delar upp resan.

Sedan innebär det ju också att chauffören kan sova men att ni ändå kommer närmare slutmålet för resan. Hos Motormännen hittar du mer information.

Om din bil gått sönder och den behöver bärgas?

Då är assistanskåren det perfekta alternativet. De har samarbetspartners över hela landet.

Vad kostar en bilbärgning?

Har du garanti kvar på bilen så kommer handlaren och slutligen tillverkaren stå för bärgningskostanden.

Har du minst en halvförsäkring på bilen så får du räkna med att betala självrisken som vanligtvis ligger på runt 1000-1500 kronor. Om du bara har trafikförsäkring så kan det handla om flera tusenlappar. Mycket beroende på vart du har fått stopp.

Vi sammanfattar

Hoppas du nu fått klarhet i hur du ska gå tillväga för att transportera din bil. Oavsett om det handlar om frakt inom Sverige, inom Europa eller till/från USA.

Det är inte svårt och behöver inte kosta en förmögenhet heller. Se bara till att göra en liten koll på företaget du ämnar använda dig av och villkoren som gäller ifall något går snett.

Har du några frågor eller tips på transportfirmor som du använt dig av och varit nöjd med?! Hör av dig via en kommentar här nedan.

Similar Posts

13 Comments

 1. Hey!

  I would like to know the cost of shipping a car from Sweden to the UAE!
  How much time does it take and how this can be done?

  Best regards,

  1. Hi Abdul,

   I would recommend you to get in touch with a copule of shipping companies and get quotes from them. Try some of the ones we listed here or just do some googling. Good luck!

 2. Hej
  Vill gärna veta vad det kostar att transportera bil från Sverige till Mauritanien/Nouakchott
  Och hur lång tid tar det

  1. Hej Ahmad,

   För att få en korrekt prisuppgift behöver du kontakta ett transportföretag som trafikerar denna sträcka. Kontakta gärna fler så att du kan jämföra priser och villkor. Vi sysslar inte med transporter själva här på BilPuls.

 3. Hej,
  Jag kan även starkt rekommendera laholmsbiltransport.se som en aktör. De sysslar mer specifikt med täcka biltransporter.

  1. Hej Eyad,

   Vi utför inga biltransporter själva. Mitt råd är att kontakta lokala transportfirmor eller sådana som arbetar med transporter utomlands.

  1. Hej Tjinqiz,

   Det går absolut att frakta bil dit men vi utför inga frakter själva. Mitt tips är att du kontaktar olika biltransportbolag och jämför priser som de kan erbjuda dig.

 4. Hei. Jeg kjøper en bil som er utenfor Bergen (Tysse kommune) og skulle ha hatt den kjørt hjem. Jeg bor på Knapstad , ikke langt fra grensen mot Sverige. Bilen kan fint kjøres. Det går å ta fly til Bergen og så kjøre. Kjøreturen tar ca 7 timer. Hva kan det koste?

  1. Hejsan Jan Edvin,

   Är inte riktigt med på vad det du vill ha prisuppgift på här. Men vi utför inga biltransporter själva så bäst är om du kontaktar olika företag och då får flera olika priser som du kan jämföra mellan.

 5. Hej jag har några bilar i Sverige som vill skicka till Afghanistan, jag vet inte om det går att transportera till Afghanistan?

  1. Hej Sakhi,

   Det borde inte vara något problem. Är säker på att det finns transportföretag som kan lösa det. Tyvärr har jag inget bra tips till dig dock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *