Vem äger Bilen? Sök biluppgifter

Vem äger Bilen? Sök Biluppgifter på nätet

Om du vill och behöver ta reda på vem som äger en bil så går det att göra väldigt enkelt. Och du har faktiskt flera olika tjänster att välja mellan.

Du kan dessutom, förutom att ta reda på ägare, också få en massa andra nyttiga uppgifter om bilen. T ex om senaste besiktning, hur långt bilen gått eller hur många ägare den haft.

Vill du ha en fullständig rapport över bilen med riktigt ingående och detaljerade biluppgifter så kan du få ut dessa också.

Här visar vi dig hur du ska gå tillväga.

Vem äger bilen – Fordonsregistret hos Transportstyrelsen

Det vanligaste sättet att söka efter biluppgifter, som t ex ägare, är att använda sig av fordonsregistret.

Fordonsregistret drivs av Transportstyrelsen och här kan du dels då hitta uppgifter om andra fordon men även dina egna bilar och fordon som du äger.

Ta reda på Vem Som Äger Bilen Gratis med hjälp av registreringsnummer

Klicka in dig på Transportstyrelsens Fordonsuppgiftstjänst och ange bilens reg nummer.

Tjänsten fungerar även med personliga skyltar.

Du kan här ta del av grundläggande fordonsdata, besiktningsuppgifter, skatteuppgifter och information av mer teknisk karaktär.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsens Fordonstjänst

Det som dock saknas här är namn på personen som äger bilen. För om bilen ägs av en privatperson kan du få ut dessa uppgifter först via mejl. Då måste du legitimerar dig med t ex Bank ID. Sedan kan du ta del av ägaruppgifterna via e-post.

Ta reda på Vem Som Äger Bilen via SMS

Transportstyrelsen har också en smidig sms-tjänst, Vem äger fordonet, som ger dig fordons- och ägaruppgifter direkt via sms.

Så här använder du SMS-tjänsten

Ta fram bilens registreringsnummer. Skicka sedan registreringsnumret i ett SMS till nummer 72503.

Bara en kort stund senare får du ett svars-sms med information om det fordon som har det aktuella registreringsnumret.

Denna tjänst är avgiftsbelagd och kostar 3 kronor per skickat sms (teleoperatörens avgifter tillkommer på det).

Ta reda på vem som äger bilen via Telefon

Om du hellre tar det över telefon finns självklart även denna möjlighet.

Ring till Transportstyrelsens kundtjänst på telefonnummer 0771-14 15 16.

Telefonen är röststyrd. Säger du ”ägaruppgifter” kopplas du vidare till en automatisk tjänst där du får fordonsuppgifter upplästa för dig i telefon. Exempel på uppgifter är vem som äger fordonet, om skatten är betald och om fordonet är besiktat.

Om du hellre direkt pratar med en kundtjänsthandläggare så kan du istället välja att göra det.

Vem äger bilen och andra fordonsuppgifter – via andra tjänster

Det finns som sagt många olika sätt att få fram bra biluppgifter och flera av dom är privata tjänster från företag som byggt upp stora databaser och register. Här är våra favorittjänster.

Carfax Logga

Via Carfax.se kan du få en bilrapport som ger dig maximalt med information om ett fordon. Carfax har både en enklare gratisrapport och en väldigt detaljerad betalrapport. Du får information om antal ägare, besiktningsuppgifter, serviceboken, skatter, import, mätarställningar och mycket mer. Rekas starkt för dig som vill ha en komplett biluppgift!

Biluppgifter.se Logga

Via Biluppgifter.se kan du snabbt och enkelt söka fordon, få värdering på bilen, se ägare, kolla upp besiktning och annan historik. Biluppgifter har också flera andra bilrelaterade tjänster. Dessutom har de en alldeles utmärkt app för dig som ofta söker efter fordon- och/eller ägaruppgifter.

Car.info Logga

Via Car.info kan du med hjälp av registreringsnummer hitta fordon i deras breda bilregister. De listar alla typer av biluppgifter samt historik och annonser för de flesta personbilar i Sverige. De ger dig även en ungefärlig bild av vad bilen kan vara värd. Finns också som app om du hellre använder dig av det formatet.

När kan du ha nytta av dessa fordonsuppgifter?

Anledningen till varför någon vill ha reda på vem som äger en bil eller andra uppgifter om fordonet kan vara flera.

Vanligast är dock att det handlar om begagnade bilar som är till salu. För att kunna verifiera att säljaren verkligen är ägaren av bilen är dessa biluppgifter ett måste.

Du kan som sagt även få ta del av fler andra uppgifter som kan hjälpa dig att avgöra om bilen verkar kunna vara ett bra köp eller inte.

Vill du ha en Komplett rapport med Biluppgifter och Fordonshistorik?

Om du vill ha mer information utöver vem ägaren är och basic fordonsuppgifter så är en fordonshistorikrapport från CARFAX ett väldigt bra alternativ.

Utöver informationen som erbjuds hos Transportstyrelsen får du i en Carfax-rapport dessutom reda på följande:

  • Om mätarställningsavläsningar som rapporterats vid olika besiktningar är konsekventa (på så sätt kan du utesluta att mätarställningen blivit manipulerad).
  • Om bilen är, eller någon gång, har varit rapporterad som stulen.
  • Om bilen enbart använts privat eller om den även använts i kommersiellt syfte (som t ex taxiverksamhet, hyrbil etc.)
  • Om bilen har historik från USA eller andra europeiska länder.
  • Plus mycket mer…

Så här går du tillväga för att få ut all information direkt

Klicka dig över till Carfax sajt.

Efter att du angivit bilens registreringsnummer kan du välja mellan 3 olika alternativ. Antingen köper du en ensam rapport för den specifika bilen, eller så kan du köpa ett paket med 4 eller 8 rapporter.

Vet du med dig att du kommer vilja kolla upp flera bilar är det ekonomiskt mer fördelaktigt att köpa ett paket direkt.

När du köper en Carfax-rapport är den tillgänglig på ditt personliga konto i 30 dagar. Om du väljer att köpa ett paket med krediter som du kan använda till flera rapporter bör du använda dessa inom ett år efter köpet.

Hela rapporten är helt onlinebaserad och du får tillgång till den direkt.

Vanliga Frågor

Är det gratis att få fram biluppgifterna?

Om du använder en gratistjänst är det självklart gratis. T ex är Transportstyrelsens Fordonsregister gratis att använda.

Varför är mina uppgifter och bilar jag äger synliga för folk att se?

Faktiskt så är Sverige här ett av de mest öppna länderna i världen vad gäller att kunna inhämta information om såväl personuppgifter som privat ägande från myndigheter. Lagen som styr hur denna information får lämnas hette tidigare Personuppgiftslagen (PUL) men den är numera ersatt av Dataskyddsförordningen (GDPR).

Vad kan jag göra om jag inte vill att dessa fordonsuppgifter ska finnas om mig?

Om du inte vill att någon skall kunna se att du är ägare till ett fordon eller andra typer av fordonsuppgifter så kan du dessvärre inte stå som ägare till ett registrerat fordon i Sverige. Detta eftersom myndigheter har skyldighet att lämna ut dessa uppgifter. Så kort och gott kan du då inte stå som ägare på din bil.

Jag vill veta vem som äger en bil men saknar registreringsnumret?

Vill du kontrollera en bil men saknar registreringsnumret till bilen går det många gånger bra att söka via bilens chassinummer eller VIN kod.

Sammanfattning

Det är idag lätt att gratis få ut uppgifter om vem som äger en bil, hur långt den har gått och när senaste besiktningen ägde rum.

Bil- och fordonsuppgifter du med fördel kan, och bör, använda dig av om du planerar att köpa en begagnad bil.

Här har vi visat dig flera olika alternativ som du kan använda dig av. Och det kan faktiskt vara smart att använda flera olika tjänster då många ger dig tillgång till olika sorters biluppgifter.

Har du några frågor så går det bra att ställa dessa via kommentarfältet nedan.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.