Säker betalning vid privat bilförsäljning

Gör så här för Säker Betalning när Du Säljer Bilen Privat

Du har lagt ut din bil till försäljning och nu har du en potentiell köpare som verkar både intresserad och seriös. Då kommer så klart frågan:

Hur gör jag för att säkert kunna ta betalt och inte riskera att bli lurad på några pengar?

Det ska vi se till att hjälpa dig med här. För du är definitivt inte ensam om att undra hur det är säkrast att sköta överföringen vid privatförsäljning.

Säkraste sätten att ta Betalt vid Privat Bilförsäljning

För att undvika att bli lurad på några pengar så gäller det att använda sig av säkra sätt att ta betalt. Överföringen av pengarna vid en bilaffär är så klart det viktigaste momentet där inget ska få kännas osäkert.

Här är våra tips på de bästa sätten att sköta betalningen:

1 – Swish

Det absolut enklaste och säkraste sättet att ta betalt är genom att använda Swish. Köparen kan då inte dra tillbaka pengarna i efterhand och överföringen sker direkt. Du kan alltså omedelbart se pengarna på ditt konto.

Swish och bankerna har dock en begränsning i hur stora belopp man kan överföra. Ofta är det som mest 150 000 kr. Och för att kunna göra en sådan stor överföring behöver du tillfälligt höja beloppsgränsen. Denna höjning gäller ofta under 1 dygn och du gör den i din internetbank eller app.

Här skiljer sig dock villkoren från bank till bank. Du måste alltså på förhand kolla vad som gäller i just ditt fall.

Det finns fall där säljaren visat upp en fejkad Swish app i sin mobil där det står att pengarna skickats iväg. Så kolla alltid att pengarna kommit in på ditt konto innan du släpper iväg bilen.

2 – Postväxel (bankväxel)

En postväxel skaffar köparen hos sin bank och ni tar gemensamt den till ditt bankkontor där man kontrollerar och säkrar postväxeln. En bra och säker metod, men det förutsätter en veckodag när banken har öppet.

När det rör sig om väldigt stora summor, tänk flera hundra tusen, så är det bästa att träffas tillsammans på ett bankkontor. Där får ni hjälp med att sköta överföringen och att se till att det går rätt till.

Problemet är så klart att båda ska kunna träffas under bankens öppettider. Plus att antalet bankkontor bara minskar.

3 – Banköverföring (digital överföring från köparens bankkonto till ditt bankkonto)

Att sköta betalningen via en banköverföring på internet kan kännas som ett säkert sätt. Men det är faktiskt inte att rekommendera.

Det händer att köpare, eller i det här fallet en bedragare, avbryter överföringen precis efter köpet. Skulle sedan personen uppgett en falsk identitet så kan du inte få tag på hen eller din bil igen.

Undantaget här är om ni har samma bank. T ex om både du och köparen har SEB så kommer överföringen ske direkt och då blir det genast säkrare.

En banköverföring mellan olika banker kan gå på ett par timmar (på vardagar) upp till en dag och om ni är bekväma med att vänta på detta så kan en banköverföring ändå vara ett ok alternativ. Kolla med din bank hur lång tid en överföring mellan banker kan tänkas ta.

Bankerna har oftast även ett maxbelopp för den här typen av överföringar. Kom ihåg att även kolla detta innan försäljningen/köpet.

4 – Kontant

Om det rör sig om stora summor, vilket ofta är fallet vid bilköp, ska man helst undvika kontanter. Det finns falska sedlar därute och det kan vara svårt att upptäcka för en vanlig person.

Sedan finns det en osäkerhet i att ha på sig stora summor i kontanter. Att lösa in stora summor med kontanter hos din bank kan också vara problematiskt.

Vid mindre affärer är det dock ett smidigt sätt att få betalt. Åk gärna tillsammans till en bankomat och ”se på” när köparen tar ut pengarna.

Andra tips som gör bilaffären så säker som möjligt

Det finns tyvärr en hel del bilspekulanter därute som inte alltid har god intentioner.

Här är några snabbtips på vad du kan tänka på samt göra för att få till en så säker och smidig privat bilaffär som möjligt (utöver en säker betalning):

  • Ta reda på mer om och kontrollera din spekulant innan ni träffas.
  • Se till att träffas på en relativt offentlig plats.
  • Be att få se köparens legitimation.
  • Följ alltid med på provkörningen.
  • Var ärlig med eventuella fel och brister på bilen.
  • Se dock till att köparen verkligen undersöker bilen.
  • Skriv ett ordentligt köpeavtal.
  • Använd Transportstyrelsens app för att göra ägarbytet.
  • Och se till att betalning finns på ditt konto eller i din hand innan du lämnar över nycklarna till bilen!

Vanliga frågor

Hur mycket kan man överföra via Swish?

Från början som mest 3000 kr/vecka. Detta kan du själv höja till 15 000 kr/vecka i appen. Vid större summor, upp till 150 000 kr, kan du göra en tillfällig dygnshöjning av beloppsgränsen.

Hur snabbt går en banköverföring?

Sker överföringen mellan konton i samma bank så är det direkt. Mellan konton i olika banker tar det oftast ett par timmar, eller längre, om överföringen sker en vardag. På helgen gäller nästkommande vardag.

Hur mycket kan man ta ut på en gång i en bankomat?

I Sverige kan du ta ut som högst 5000 kr per uttag och över en sjudagarsperiod som mest 15 000 kr.

Vad kostar det att lösa in en postväxel?

Det skiljer sig från bank till bank. Men räkna med runt 100 kr om du inte är prioriterad kund hos din bank.

Vi sammanfattar

Dagligen sker det massor av privata bilaffärer runt om i vårt avlånga land. Och det allra flesta gångerna är det inga problem, vare sig med affären i sig eller med betalningen.

Men då och då är det tyvärr någon som blir lurad.

Här har vi tipsat dig om vilka sätt som är säkrast när du tar betalt för bilen. Och kungen här är Swish. Även vid stora summor över 100 000 kr. Har ni båda (säljare och köpare) samma bank fungerar även en vanlig överföring då den nästan sker direkt.

Tänk på att aldrig lämna ifrån dig bilen innan du har pengarna på kontot eller i handen!

Har du några egna erfarenheter som du vill dela med dig av? Gör det gärna här nedanför.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.