Köpt bil med skatteskuld? vad händer och vad du kan göra

Köpt bil med skatteskuld (vad händer & vad du kan göra)

Du har köpt begagnad bil i godan tro. Men så visar det sig att bilen (eller gamla ägaren) har skatteskulder.

Vad kommer hända och vad kan du göra för att lösa problemet?

Det hjälper vi dig med att bena ut här.

Vad händer när du köpt en bil med skulder

Skatteskulden som finns stannar hos den som var ägaren av bilen när skatten skulle betalas. Men för dig som ny ägare av bilen innebär det att bilen blir belagd med användningsförbud på grund av den obetalda skatten.

På så sätt påverkas du i allra högst grad även om du inte tar över skulden. För att köpa en bil och sen inte kunna använda den är det ju ingen som vill.

Användningsförbud

Lagen säger att ett skattepliktigt fordon kan få eller ha användningsförbud om någon av dessa skatter eller avgifter inte är betalda inom den tid som har bestämts. Eller enligt de specifika lagar som gäller för respektive skatt/avgift:

  • felparkeringsavgift
  • fordonsskatt
  • infrastrukturavgift (broavgift)
  • trängselskatt
  • vägavgift.

Om du fortsätter att köra en bil med användningsförbud kan polisen beslagta bilen.

I värsta fall kan Kronofogden ta bilen i anspråk

Dels vet vi ju att kronofogden kan omhänderta ett fordon från en ägare med skulder och sälja det exekutivt.

Men kronofogden kan också besluta att ta ett fordon i anspråk även från en fordonsägare som inte är betalningsskyldig för skulderna.

Denna åtgärd blir aktuell först när fogden försökt få betalt på alla andra vägar som är möjliga. Och när den betalningsskyldige inte har några utmätningsbara tillgångar eller egendomar som Kronofogden kan mäta ut.

Detta kan bli aktuellt när samtliga av dessa punkter är uppfyllda:

  • Det finns obetald fordonsskatt, trängselskatt, felparkeringsavgift eller infrastrukturavgift på det specifika fordonet.
  • Den betalningsskyldige har inte några andra utmätningsbara tillgångar eller egendomar.
  • Någon annan än den som är betalningsskyldig till skulderna anses äga fordonet.

Vad du kan göra för att lösa det

Först och främst kan du försöka att få den tidigare ägaren att betala. Är det en vettig människa kan det lösa sig.

Annars är tyvärr det tråkiga svaret att du får betala. På så sätt är saken ”ur världen” och du kan åter använda bilen du köpte.

Du kan dock, om du orkar, driva det vidare i ett civilmål för att försöka få tillbaka pengarna från den tidigare ägaren.

Hur du undviker problemet

För att undvika att hamna här måste du innan köpet av bilen kolla upp den. Eftersom alla fordonsrelaterade skulder på ett sätt medföljer bilen är en grundlig kontroll av bilen det enda riktiga att göra.

Även om ägaren skulle säga till dig att inga obetalda skulder finns så kan du inte helt lita på detta. För att vara på den säkra sidan måste du kolla upp detta själv.

Så här kollar du upp en bil gratis

Det finns sätt du kan kolla upp en bils skulder eller om den är belagd med användningsförbud.

Hoppa över till Transportstyrelsen eller Carfax för att få ut dessa uppgifter.

När du köper beg bil vid månadsskiftet när fordonsskatten ska vara betald

Om du köper en bil där skattefakturan har kommit till säljaren men ännu inte betalats är det bättre att du tar över fakturan och betalar den. Detta drar ni då bort från köpesumman.

Det kanske är konstigt att betala skatten för en bil som man ännu inte äger men det finns fall där den förra ägaren inte betalat skatten och det således uppkommit en skatteskuld på bilen efter att ägarbytet skett.

Vad säger lagen

Lagen säger att en bil kan bli belagd med användningsförbud om det finns fordonsrelaterade skulder på bilen. Även om dessa skulder inte har något med dig som nuvarande ägare att göra.

Det har hänt att bilköpare köpt bilar med 100 000-tals kronor i skulder. 2014 infördes en ny lag i ett försök att komma åt detta.

Här avsågs först problemet med så kallade bilmålvakter och fordonsrelaterade skulder. Lagen innebär att skulderna för till exempel p-böter och trängselavgifter på ett sätt medföljer bilen.

Denna ”nya” lag från 1 juli 2014 säger också att Kronofogden kan ta bilen du köpt i anspråk om de inte lyckats att få betalt på något annat sätt av personen du köpte bilen av. Om denne har skulder hos Kronofogden.

Detta har gjort det extra viktigt att kontrollera om det finns någon obetald fordonsskatt, trängselskatt, felparkeringsavgift eller infrastrukturavgift på bilen, innan du köper den.

Vanliga frågor om bilskulder

Kan jag köra en bil som har skatteskulder?

Om fordonsskatten för en bil inte betalas beläggs bilen med användningsförbud. Du kan alltså inte köra den förens skatten är betald.

Jag har köpt en bil med obetalda skatter från ett konkursbo. Får jag då köra bilen?

Ja, när du köpt ett fordon av ett konkursbo eller på en exekutiv försäljning får du använda den även om den tidigare ägaren inte har betalat fordonsskatten. Detta gäller dock bara vid fordonsskatter och inte för t ex vägavgifter.

Vem är betalningsskyldig för fordonets skulder?

Det är personen som är noterad i vägtrafikregistret som ägare till fordonet när en skatt eller avgift uppkommit som alltid är betalningsskyldig. Dock kan en ny ägare drabbas genom att bilen blir belagd med användningsförbud eller tas i anspråk av Kronofogden.

Vad händer om den förre ägaren inte betalar skatten på bilen?

Då riskerar bilen att få användningsförbud. Du behöver då få den förra ägaren att betala eller så får du betala den själv och sedan kräva tillbaka pengarna av den tidigare ägaren.

Kan man skrota en bil med en skatteskuld?

Ja, det är inga problem att skrota sin bil även om den har skulder. Du behöver bara det senaste registreringsbeviset del 2. Skulderna försvinner dock inte utan ligger kvar på den person som var ägare till bilen när skulderna upkom.

Vi sammanfattar

Har du köpt en bil med t ex en skatteskuld blir bilen belagd med användningsförbud tills skatten har betalats.

Skulle den tidigare ägaren också hamna hos Kronofogden finns risken att bilen tas från dig för att betala den tidigare ägarens skulder.

Därför är det extra viktigt att innan du köper en begagnad bil ordentligt kollar upp den så att inga fordonsrelaterade skulder finns.

Hos Carfax kan du få reda på dessa uppgifter och massa mer om bilen du är intresserade av.

Har du råkat ut för detta någon gång? Berätta gärna hur det gick för dig och vad du gjorde för att lösa problemet. Du är nämligen inte ensam om det..

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.