Hur ofta måste man besikta sin bil?

Hur ofta ska man besikta bilen? Svar här

Du som äger en bil måste se till att denna regelbundet kontrollbesiktas. Detta enligt lagen. Besiktningen genomförs för både trafiksäkerhetens som för miljöns skull.

Men hur ofta måste bilen besiktas? Det och mycket annat om besiktningen hjälper vi dig med här.

Hur ofta måste man besikta bilen?

En personbil ska besiktas första gången senast 36 månader (3 år) efter fordonet togs i bruk. Andra gången senast 24 månader (2 år) efter föregående besiktning och därefter senast 14 månader efter föregående besiktning.

Köper du en begagnad bil som besiktats minst 2 gånger så ska den besiktas inom 14 månader. År efter år.

Du kan besikta en bil när du vill. Det går alltså utmärkt att besikta tidigare än de intervall ovan som anger när du senast måste besikta. Men tänk på att tiden till nästa besiktning alltid räknas från den månad bilen senast genomförde en kontrollbesiktning.

Så om du besiktar tidigare kommer och nästföljande besiktning bli tidigare. Tidsintervallet följer alltså med framåt så att säga.

Hur går man tillväga när man ska besikta bilen?

Då Transportstyrelsen inte skickar ut någon kallelse när det är dags att kontrollbesikta så är det upp till dig att hålla koll på detta.

Men oftast vill besiktningsföretaget du varit på tidigare behålla dig som kund. Så du kommer från dem få ett erbjudande om en tid för besiktning när det är dags igen.

Det är upp till varje besiktningsföretag att själva marknadsföra sina tjänster till fordonsägarna. Så ibland kommer du få erbjudande även från andra företag.

Inför själva besiktningen

När det är dags för besiktningen så ska du se till att infinna dig med bilen på din beställda tid. Sedan blir du inkallad och din bil kontrolleras av specialutbildad besiktningspersonal.

Tänk på att kolla upp så att din bil fungerar, innan du kommer till själva besiktningen. Det är dyrt och tidskrävande att behöva göra en ombesiktning pga av enkla missar.

Använd gärna Bilprovningens checklista som stöd.

Vart kan man besikta bilen?

Du får kontakta ett besiktningsföretag och närmsta station för bilbesiktning.

Några av de större och mer vanliga är Besikta, Opus, Dekra, Carspect och Bilprovningen. Men det finns även mindre privata och mer lokala besiktningsstationer.

Sök och hitta alla ackrediterade besiktningsstationer i Sverige.

Bilprovningens tidigare monopol

Monopolet för fordonskontroll togs 2010 bort och detta ledde till att privata aktörer nu kunde ta del av denna marknad. Flera nya aktörer har dykt upp på marknaden och om det blivit bättre eller sämre kommer väl säkerligen alltid att debatteras.

Företag som vill arbeta med fordonsbesiktning måste vara ackrediterade av Swedac. Genom denna ackreditering säkras kompetens hos teknikerna såväl som hos företagets utrustning och rutiner.

Hur ofta ska man Besikta Husvagn?

Första besiktningen för husvagnar ska ske senast fyra år (48 månader) efter den månad som fordonet togs i bruk. Datumet när husvagnen togs i bruk hittar du på registreringsbeviset.

Därefter ska fordonet besiktas vartannat år, senast två år efter senaste kontrollbesiktningen.

Hur ofta ska man Besikta Släp?

Lätta släp (max 3 500 kg) ska kontrollbesiktas:

  • första gången senast 48 månader efter den månad då släpet första gången togs i trafik.
  • därefter senast 24 månader efter den månad då föregående fullständiga kontrollbesiktning utfördes.

Om släpet skulle vara 50 år eller äldre kan det befrias från besiktning. Detta under förutsättning att släpet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren.

Hur ofta ska man Besikta en A-Traktor?

A-traktorer ska besiktas första gången:

  • senast 48 månader efter den månad då den togs i bruk för första gången.
  • därefter senast 24 månader efter den månad då dess föregående godkända kontrollbesiktning utfördes.

Tänk på att även om du nyregistrerar en A-traktor innebär det inte automatiskt att den ska besiktas efter 48 månader – det är åldern på ursprungsfordonet som avgör när det ska besiktas.

Hur ofta ska man Besikta en EPA-Traktor?

EPA-traktorer ska besiktas:

  • 24 månader efter den månad då dess föregående godkända kontrollbesiktning utfördes.

Vanliga Frågor

Hur ofta ska en bil som är äldre än 5 år besiktas?

Personbilar och lätta fordon som är äldre än fem år har hittills besiktats årligen och haft en fast besiktningsperiod på fem månader. Den period baseras på den sista siffran i registreringsnumret. Från den 20 maj 2018 ska dessa fordon kontrollbesiktas senast 14 månader efter föregående kontrollbesiktning.

Hur vet man när bilen måste besiktas?

Fyll i ditt registreringsnummer här hos Transsportstyrelsen så kan du se när besiktningsperioden för just din bil tar slut.

Hur lång tid tar en besiktning av bilen?

En kontrollbesiktning av en vanlig personbil tar ungefär 20 minuter. En tung lastbil kan däremot ta upp emot en timme att besikta.

Hur vet jag om min bil har körförbud?

Transsportstyrelsen har en SMS-tjänst där du kan ta del av fordonsuppgifter. Skriv bes. registreringsnummer (ex; bes. MTR319) och skicka till nummer 72503. En kort stund därefter får du ett svars-sms med besiktningsinformation om fordonet. SMS:et kostar 3 kr.

Kan man få tag på gamla besiktningsprotokoll?

Om du har ett registreringsnummer kan du få tag på besiktningsprotokoll (från exempelvis andra fordon) via e-post. Besiktningsprotokollen är högst tre år gamla och finns för fordon som har besiktats hos Bilprovningen.

Vad händer om jag inte besiktar bilen i tid?

Missar du att besikta din bil i tid får du automatiskt körförbud (ett så kallat inträtt körförbud). Då får du bara köra bilen kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation eller till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning. Detta under förutsättning att fordonet fortfarande är påställt.

Får man köra en bil med körförbud?

Det beror på. Har bilen fått körförbud på grund av utebliven besiktning får du köra bilen till närmaste besiktningsstation eller verkstad. Skulle bilen däremot ha fått körförbud utfärdat av polis eller i samband med besiktningen måste den bärgas till verkstaden.

Får man köra en bil som ska ombesiktas?

Du får inte köra bilen mer än nödvändigt innan felen åtgärdats. Om felet skulle kvarstå vid en eventuell poliskontroll föreläggs bilen om ny besiktning. Detsamma gäller om felet kvarstår vid nästa periodiska besiktning.

Sammanfattning

Så om vi sammanfattar betyder det alltså att en vanlig personbil (väger under 3500 kg) ska besiktas inom 14 månader efter den senast gjorda besiktningen.

För en ny bil gäller det att den ska kontrollbesiktas första gången senast 36 månader efter att den togs i trafik för första gången. Andra gången 24 månader efter den första besiktningen och därefter ska bilen besiktas senast 14 månader efter föregående kontrollbesiktning.

Besiktningen är också något du som ägare måste hålla koll på att det genomförs. Du får dock oftast hjälp av olika besiktningsföretag som vill ha dig som kund. Från dessa får du erbjudanden och påminnelser om att det är dags.

Så där. Hoppas vi nu kunnat besvara dina frågor om bilbesiktning och vad som gäller för just din bil. Skulle du ha några frågor finns vi tillgängliga i kommentarsfältet nedan.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.