Dörruppslag - hur du bäst åtgärdar och undviker

Dörruppslag – hur du åtgärdar & bäst undviker dem

Du kommer hem efter att ha varit iväg och storhandlat. Kassar med matvaror plockas in men när du ska stänga bildörren för att gå in ser du det. En liten buckla tillsammans med färgskav – du har så klart råkat ut för ett dörruppslag.

Det är säkert många som känner igen sig. Det är tyvärr väldigt vanligt att råka ut för dessa små, till synes onödiga parkeringsskador.

Men vad gör man åt det? Blandar man in försäkringsbolaget eller kan jag lösa det själv?

Svaret på det och några tips på hur du bäst undviker dessa små skador ska vi se till att gå igenom här.

Vad är ett Dörruppslag?

Det är en liten plåtskada som uppstår när någon smäller in sin dörr i en annan bils dörr.

Skadan kan även hamna på andra delar av den andra bilen. Som t ex på någon av skärmarna. Men oftast handlar det om dörr till dörr eftersom bilarna står så parkerade.

Det blir många gånger, utöver den lilla bucklan, även en mindre lackskada eller lackskav.

Hur dom uppstår?

Ofta på grund av ouppmärksamhet. Man vet inte hur långt ut en dörr kommer att nå. Står bilarna tätt parkerade så är det lätt hänt. Det kan många gånger vara svårt att komma ut ur sin bil utan att öppna upp dörren ordentligt.

Det kan även handla om barn som rent instinktivt smäller upp dörren. Vinden kan även den ta tag i dörren så att den flyger upp längre än som var tänkt.

Det kan ske på många olika sätt. Men faktum är iaf att det händer, ofta.

Vad ska jag göra när jag fått ett på min bil?

Du har i praktiken 6 alternativ. Vilket som är bäst för dig beror på några omständigheter.

Du vet vem som orsakade skadan:

 • Då gör ni en gemensam skadeanmälan och hoppas att den andra personens försäkringsbolag tar kostnaden eller din självrisk.
 • Ni gör upp privat om att den andra personen t ex får ta din självrisk.
 • Om skadan är väldigt liten kan det löna sig att hen istället får betala för kostnaden för reparationen.

Du vet inte vem som orsakade skadan:

 • Gör en polisanmälan om smitning.

Om ditt fordon blivit påkört, eller fått en dörruppslagskada, av ett annat motordrivet fordon och den andra föraren har lämnat platsen, utan att ge sig till känna. Då har du blivit utsatt för ett brott och kan anmäla det via polisens e-tjänst.

 • Ta det på din egna vagnskadeförsäkring.
 • Anmäl skadan till ditt Försäkringsbolag och hoppas sedan att Trafikförsäkringsföreningen (TFF) betalar för skadan (kräver dock att vissa villkor uppfylls som att vittne måste finnas).
 • Bit i det sura äpplet och ta bilen till en specialist på denna typ av skador. Om skadan är relativt liten så kan det bli billigare än självrisken från försäkringen.

Hur få bort (reparera) Dörruppslag

Beroende på hur stor skadan är så har du några olika alternativ. Bäst är att lämna bort det till en specialist på området. Det brukar inte heller kosta lika mycket som självrisken hos försäkringsbolaget.

Är det större skador så kan det vara bäst att gå genom försäkringsbolaget.

Vad kostar det att reparera?

Det varierar så klart beroende på hur stor och djup skadan är.

Men mindre skador & bucklor kan du få reparerade för under 1500 kr. Större skador där även lackering behövs kan kosta uppåt 3000-4000 kr.

Kan man reparera det själv?

Om det gäller mindre lackskador så kan det gå att polera bort.

Vid bucklor så måste du vara väldigt händig för att kunna få ut dessa. Men det är inte omöjligt.

Hur du bäst undviker att råka ut för Dörruppslag

Eftersom det inte är ditt fel (eller hur 🙂 ) utan andra bilister/passagerare som slår upp sin dörr i din bil är det självklart svårt (eller nästan omöjligt) att helt undvika. Men det finns ändå några saker du kan göra och tänka på för att minska riskerna.

Dessa tänkte vi här gå igenom.

 • Värdera bilarna som står på platserna intill (alltså inte i kronor och ören). Är det någon som verkar bry sig om sin bil? Är det äldre människor eller barn, kan var en rödflagg?
 • Om någon står väldigt snett och du behöver platsen. Ställ dig då med din passagerarsida mot deras passagerarsida, stå så nära att ingen kan komma in i bilen den vägen.
 • Ställ dig fritt en bit bort från de andra. Ställ dig då med passagerardörren nära linjen. Förhoppningsvis kommer ingen att välja den sidan eftersom det då finns mer plats på andra sidan.
 • Försök få första platsen i en rad. På så sätt har i iaf alltid en sida fri.
 • Med passagerare i bilen så är istället sista platsen på en rad kanske att föredra (om du inte riktigt litar på dina passagerare).
 • Välj att istället fickparkera. Om den möjligheten finns.
 • Om ni har flera bilar så välj den ”smalare” när du måste parkera på riskparkeringar.
 • Om du är en riktig ”chef” och har bil därefter 🙂 så kan du ställa dig över två rutor. Oftast billigare med böter än med en buckla..

Vilken sida på den andra bilen som du ska ställa dig närmare emot är dock lite mer efter tycke och smak.

Antingen tänker du att de flesta bilar inte har någon passagerare och då ställer dig närmare passagerarsidan.

Eller så tänker du att bilförare är mer erfarna dörröppnare, och därför mer försiktiga, och då ställer du dig istället närmare förarsidan.

Skydd mot dörruppslag

Förutom att skydda dig genom de olika tipsen som vi gav dig. Så finns det även andra skydd att ta till, så kallade dörruppslagsskydd.

Skydd som skyddar din bil från att få skador och bucklor

Det finns magnetiska skydd som du sätter diagonalt över din bildörr. Om du sätter dem mitt över dörren där det är som mest utstick och mest troligt att ett annan dörr tar i så har du ett hyfsat skydd. Det är dock inte den mest estetiska lösningen.

Du kan också sätta en transparent skyddsfilm på de mest utsatta ställena. Dessa skyddar mot skav och lackskador men inte mot riktiga bucklor.

Skydd som skyddar din dörrkant från att få och ge skador

Det finns ett flertal olika skydd som du sätter över din dörrkant. Dessa ger då både din som andras bil ett visst skydd. Ofta är de tillverkade i pvc och fäst på plats med klister eller magneter.

Dörruppslag på någon annans bil

Om du eller någon annan i din bil tyvärr har stött till en annan bil så att det uppstått en skada så bör du vara schysst och lämna dina uppgifter. Är inte ägaren i närheten så lämnar du med fördel en liten lapp.

Skulle den andra ägaren vara på plats vid bilen så lämna uppgifter till varandra och ta det sedan vidare till försäkringsbolaget.

Smita utan att lämna sina uppgifter

Om du lämnar platsen trots att du är medveten om skadan du åsamkat kan det ses som smitning i trafikbrottslagens mening och kan därmed resultera i böter för dig som skyldig.

Dörruppslag på en leasingbil?

För dig med ett leasingavtal kan alla olika sorters mindre skador på bilen vara väldigt svettiga. Du vet ju nämligen att den kommer att inspekteras när leasingavtalet går ut och bilen ska lämnas tillbaka. Och om skadorna är för stora så blir det att betala extra.

Men hur är det med ett dörruppslag?

Det beror på. Det finns olika regler och ofta används normalt slitage som en något luddig grundregel. Faller då ett litet dörruppslag under normalt slitage? Ja det kan faktiskt göra det. Men det är olika från bolag till bolag.

Kolla därför upp ditt avtal och dina villkor noggrant.

Sammanfattning

Dörruppslag är en liten men nog så irriterande skada. Den drabbar oss nästan alla. Speciellt på stora parkeringar där det dels står mycket bilar men där också utbytet av parkerade bilar är stort. T ex vid en mataffär.

Här har vi gett dig tips på hur du undviker dem. Hur du ska agera om du skadat en annan bil och vad du kan göra när du själv fått det på din egna (eller leasade) bil.

Hoppas du fått svaret på just din dörruppslagsfråga!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.