Prövotid vid körkort - vad gäller?

Prövotid Körkort – allt det som gäller (regler mm.)

Precis tagit körkort?

Då är ett stort grattis på sin plats. Det är en stor händelse. Njut nu av din nyvunna frihet.

Men med nytt körkort har du också en prövotid och det är det som vi tänker gå igenom ordentligt här. Det finns nämligen en hel del felaktigt information därute. Det är något som vi hoppas kunna ändra på 🙂 .

Vad är prövotid?

Prövotiden är som en slags testperiod för nya förare.

Det är ett sätt för Transportstyrelsen att ha koll på att nyblivna förare sköter sig i trafiken. Samtliga personer som tar körkort med B-behörighet omfattas.

Hur lång är prövotiden?

Prövotiden är 2 år.

Den gäller från datumet då det godkända förarprovet genomfördes. Inte från datumet då du fick ditt faktiska körkort på posten, utan alltså när uppkörningen klarades av. (3 kap 18 § körkortslagen)

Prövotid och återkallelse av körkortet

Nu har du förhoppningsvis fått lite mer förståelse för vad prövotiden innebär. Det vi inte gått igenom ännu är vilka företeelser som resulterar i att man får sitt körkort indraget. Så då tar vi de också.

För att fortsatt få behålla sitt körkort gäller det att följa rådande trafikregler. Gör du inte det riskerar du att få körkortet återkallat (indraget).

Du riskerar att bli av med körkortet om du gör dig skyldig till:

 • grov vårdslöshet i trafik
 • rattfylleri
 • grovt rattfylleri
 • smitning
 • upprepade trafikbrott
 • hastighetsöverträdelse, körning mot rött ljus, ej iakttagit stopplikt, omkörning vid övergångsställe eller brott mot annan från trafiksäkerhetssynpunkt väsentlig regel, allt om inte överträdelsen kan anses ringa (5 kap 3 § körkortslagen).

Körkortet kan även återkallas av följande skäl:

 • opålitlighet i nykterhetshänseende
 • annat brott än trafikbrott eller personliga förhållanden i övrigt
 • sjukdom, skada eller dylikt
 • ej följt föreläggande att lämna läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov.

Och dessa företeelser och påföljder gäller alltså oavsett om du har prövotid eller ej, det är lika för alla.

Vad händer vid återkallelse (indragning) av körkort under prövotiden?

Om ditt körkort återkallas under din prövotid så kommer du behöva ta om ditt kort. Det är den stora skillnaden mellan att ha prövotid och att inte ha det.

När vi säger ta om så innefattar det att göra om teoriprov och körprov. Du måste dessutom ha ett giltigt körkortstillstånd och genomföra riskutbildningen på nytt innan du får göra körkortsprovet.

Vanliga missförstånd om prövotiden

En stor anledning till att vi skrivit denna artikel är de missförstånd och felaktigheter som cirkulerar angående prövotiden.

Bedöms man hårdare under prövotiden?

Nej, du bedöms inte hårdare under prövotiden.

Som förare med prövotid på körkortet får du t ex samma böter som en som haft sitt körkort i säg 20 år. Det är också samma gränser för hastighetsöverträdelser som gäller vid t ex en återkallelse av kortet.

Den enda skillnaden egentligen är att Transportstyrelsen har andra regler vid återkallelse av kortet. Med prövotid kvar behöver du då ta om ditt körkort.

Är prövotiden 2 år eller 5 år?

Den gäller i två år.

Det finns ingen sanning i de olika påståenden om att den är/eller ska bli 5 år. Prövotiden är på två år och syftar till att ha koll på nya förare så att trafiken blir så säker som möjligt.

Återkallas körkortet direkt om man kör för fort under prövotiden?

Nej. Samma regler gäller för alla bilförare.

Till exempel, kör du 10 km/h för fort blir det ”bara” böter även om du innefattas av prövotiden.

Läs mer om de olika gränserna för böter och återkallelse av körkort vid hastighetsöverträdelser.

Gäller prövotid även för körkort med behörighet-AM?

Nej för AM (Moped klass 1) finns ingen prövotid.

Summering

Det är som vi skrivit stort att kunna ta det där körkortet. Det förenklar livet för många av oss och ger en nya, större, möjligheter. Men det innebär också ett ansvar.

Men att oroa sig över prövotiden är inget du behöver göra. Följer du bara trafikreglerna, håller rätt hastighet och är en säker & ansvarsfull förare så kommer ditt körkort vara säkert.

Lycka till med ditt körkort och kom ihåg, njut av din frihet!

Similar Posts

2 Comments

 1. Hej jag har kvar provtid ett år jag missade en fartkamera och seden efter en vecka fastnade jag på polisekontroll så vad händer med körkort nu?

  1. Hej Ali,

   Det är lite svårt att svara på utan att veta vad du exakt har åkt fast för. Är det att du kört för fort så beror det på hur fort det har gått. Du har dock samma regelverk som alla andra förare, du straffas inte hårdare bara för att du har prövotid kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *