Hur vi nästan blev utan Miljöbonus

Hur vi (nästan) blev utan Miljöbonusen för vår Klimatbonusbil

Bonus för bilen ******

Transportstyrelsens beslut
Transportstyrelsen avskriver ärendet.

Så inleddes brevet vi fick hem. Och jag kan meddela att även kallsvettningarna kom som ett brev på posten.

Häng med här så berättar jag lite mer om hur vi hamnade här och vad vi gjorde för att lösa det (för det löste sig eller..?).

Vi köper ny Klimatbonusbil i September 2020

Under sommaren började vi prata om att det var dags för ny bil. Och sedan tidigare var det typ bestämt att det skulle bli en ny laddhybrid eller elbil.

Anledningarna till det var många så det behöver vi inte gå in på. Men en av dessa var såklart den miljöbonus som betalas utav av staten. Att ”få” pengar för att handla något är så klart trevligt.

Och även om man kan ha synpunkter på hela bonus/malus-systemet och det faktumet att vi får ligga ute med en stor summa innan bonusen förhoppningsvis betalas ut så är det i grunden ett bra system. Tyckte jag i alla fall innan, har det kanske ändrats nu..

Bilen köps och miljöbonusen finns med i beräkningen

Så vi köper en laddhybrid denna gång och kan då förväntas oss en bonusutbetalning runt 42 – 43000. Detta tar man naturligtvis med i sina uträkningar för hur mycket man är beredd att lägga på bilen och hur hög månadskostnad man kan tänka sig.

Miljöbonusen finns alltså med i alla uträkningar, trots att vi behöver vänta minst 6 månader på dessa pengar.

Försäkran från Transportstyrelsen

Man skulle kunna tro att detta med bonusförsäkran och utbetalning löste sig automatiskt men så är det inte. Det är i mångt och mycket en manuell process, åtminstone för oss bilköpare. Därmed inte sagt att det är jobbigt eller omständligt.

Men det finns ändå klar förbättringspotential.

Tre veckor efter köpet trillar blanketten ned i brevlådan

För oss tog det knappt 3 veckor innan pappren från Transportstyrelsen dök upp. Detta är helt enkelt försäkran/blankett om att vi köpt bilen och att vi vill ha bonusen. Denna måste du skicka in till just Transportstyrelsen.

Det du behöver göra är bara att kryssa i att du köpt bilen som antingen privatperson eller företag. Sedan signerar du försäkran och skickar den till adressen som står på blanketten.

Brev kan komma bort (förbättringspotential)

Jag har jobbat med att skicka varor och brev i många år. Och vet därför att saker ibland försvinner. Konstigt nog brev mer sällan än paket men ändå, det finns en viss risk att brevet försvinner på vägen.

Därför tog jag en bild på försäkran/blanketten innan den lades på lådan. Bara som en extra försäkring.

Har vår ansökan/försäkran kommit fram? (förbättringspotential)

Med vetskapen om att brev kan komma bort så vill man ju gärna ha någon sorts försäkran om att ditt brev (för det handlar ju ändå om 20.000 – 70.000 kronor) har kommit fram ordentligt och registrerats….men det får man inte.

Vi tog helt enkelt kontakt med Transportstyrelsen för att försäkra oss om att den inkommit. Och det hade den. Men vi fick ingen bekräftan på om vi verkligen var godkända för bonusutbetalningen.

6 Månader har gått – kommer pengarna snart..

Det är inte så att vi gick och väntade på pengarna. Men då försäkringen skulle förnyas efter de 6 ”prova på månaderna” så visste vi att det också snart var dags för en härlig bonusutbetalning.

När dessa pengar kommer är lite olika. Vissa behöver bara vänta någon dag medan andra har fått vänta någon/några veckor. Pengarna brukar finnas på kontot en dag och sedan kommer brev några dagar senare.

Men inga pengar kom. Och inte heller några brev.

Brev från Transportstyrelsen

Men så en dag kom ett brev från Transportstyrelsen. Och jag fick genast dåliga vibbar. Precis innan hade jag betalat några fakturor och då fanns ingen extra klumpsumma på något konto (en utbetalning på 42.000 skulle sticka ut på våra konton här 🙂 ).

Brevet öppnas och Transportstyrelsen avskriver ärendet. Ingen bonus kommer att betalas ut..

WHAT???!!!

Varför, är så klart första frågan. Och det finns tydligen ett skäl för beslutet. Så här står det:

Enligt vägtrafikregistret uppfyller bilen kraven för att vara en klimatbonusbil, men du har kommit in med uppgift om att bonus inte är aktuell för bilen.

Återigen, WHAAAT???

Vi har inte inkommit med någon uppgift om att bonus inte är aktuellt för bilen. Det enda sättet vi skulle kunna göra det är att kryssa i rutan om att vi inte ville ha någon bonus utbetald i försäkran vi skicka in.

Men varför skulle vi skicka in ansökan om att vi vill ha bonus och där kryssa i en ruta om att vi inte vill ha någon bonus!

Det är naturligtvis ingen som gör det. Visst det skulle kunna ske av misstag men det är knappt troligt ändå. Och varför finns den rutan med på blanketten överhuvudtaget..?

Vi tar kontakt med Transportstyrelen

Direkt efter att brevet öppnats så tog jag kontakt med Transportstyrelsen. Det började med en telefonkö på 39 minuter..

Efter ungefär 35 minuter kommer jag fram. Blir kopplad en gång och får sedan prata med en handläggare som tycker det hela låter konstigt. Efter ett litet tag får vi reda på att det blivit fel när maskinen läst in brevet. Den har själv ”hittat på” att vi fyllt i rutan där vi tackar nej till bonusen.

Jag får känslan av att detta inte är första gången. Hör gärna av dig i kommentarerna här nedan om du råkat ut för samma sak.

För att vi ska få vår bonus måste hela ärendet överklagas. Men detta löser Transportstyrelsen internt åt oss. Vi behöver inte skicka in massa papper och lägga ännu mer tid på detta. Så kudos till dom, och tack.

Pengarna på kontot!

Så ett par dagar senare finns så vår miljöbonus utbetald på vårt konto!

Det rörde sig bara om någon extra vecka som vi fick vänta egentligen. Så där i ligger inte problemet. Problemet är snarare med systemet. Det finns klar förbättringspotential på flera punkter*.

*En helt digital lösning hade så klart varit att föredra.

Sammanfattning

Att ”ligga ute” med en stor summa pengar och typ förväntas sig dessa, men ändå inte riktigt veta om de verkligen kommer är en konstig känsla. Och jag kan förstå att många har funderingar och frågor om ditt eller datt rörande klimatbonusen.

När brevet kom att vi inte skulle få någon utbetald bonus var känslan först lätt chock men att det ändå skulle lösa sig. Och det gjorde det ju. Men det var en väldigt olustig upplevelse som jag hoppas ni andra slipper.

Och alla är nu glada eller? Ja, vi är det i alla fall. Och nästa bil kommer bli en elbil med en smidigt utbetald klimatbonus 🙂 Då testar vi också bidragssystemet för laddboxar.

Dock önskar jag att systemet kunde uppdateras och förbättras på ett par punkter. Vi hoppas att så sker!


Tack för att du läst detta ganska personliga inlägg. Jag ville bara dela med mig av en märklig och lite olustig upplevelse. Och förhoppningsvis hjälpa och lugna andra som kanske riskerar råka ut för samma sak.


Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *