Vad är & hur fungerar däcktryckssensorer (TPMS)?
TPMS står för Tire Pressure Monitoring System, eller som det heter på svenska, aktiv däcktrycksövervakning.
I praktiken innebär det att bilhjulet har en däcktryckssensor som skickar signaler med däckets lufttryck och temperatur som sedan kan läsas av på bilens instrumentpanel.
Här går vi genom mer ingående hur systemet fungerar, hur det påverkar dig och vad du bör veta.
Hur fungerar Däcktrycksövervakning med hjälp av Däcktryckssensorer?
TMPS övervakar bilens däck med syftet att informera föraren om eventuella förändringar i däckens tryck och temperatur. Varningen skickas ut från systemet några få sekunder efter att en upptäckt gjorts, t ex att ett däck tappat i tryck.
Själva systemet är uppbyggt av elektroniska däckssensorer som kontrollerar vilket exakt lufttryck som finns i alla däck.
Kontrollsymbolen för lågt däcktryck i förardisplayen
Systemet för däcktrycksövervakningen varnar med en kontrollsymbol i förardisplayen när trycket är för lågt i ett eller flera av bilens däck.
Symbol | Förklaring |
![]() | Symbolen tänds för att indikera lågt däcktryck. Om det blir något fel i systemet blinkar däcktrycksvarningssymbolen i ungefär en minut och förblir sedan tänd. |
Vad är syftet med systemet?
Först och främst handlar EU-direktivet om miljön och målet att minska trafikens klimatavtryck. Ett för lågt lufttryck i däcket ger högre bränsleförbrukning vilket i sin tur ökar utsläpp och föroreningar. Genom att systemet hela tiden hjälper dig hålla korrekt däcktryck minskar utsläppen.
Det har dock även andra positiva effekter.
- Rätt lufttryck minskar bränsleförbrukningen vilket med dagens priser är välkommet.
- Däcken slits mindre vid ett korrekt lufttryck.
- Bilen blir säkrare att framföra om alla hjul håller ett lagom jämnt däckstryck.
Är det lag på att bilen måste ha ett Däcktrycksövervakningssytem?
Nej inte i Sverige.
Enligt EU-regler ska nya personbilar som tas i bruk efter den 1 november 2014 ha ett däcktrycksövervakningssystem. Sverige har dock valt att inte införa kravet i de nationella regler som tar över när fordonet tagits i bruk.
I praktiken innebär det att TPMS som system kommer vara obligatoriskt utifrån EU-krav fram till när bilen ställs på första gången i Sverige. Därefter blir det sedan ett frivilligt system för svenska fordonsägare.
Kan jag byta hjulen själv trots att min bil har detta system?
Om hjulen du byter till har samma signalkod, eller om bilens system är självlärande går det utmärkt att byta hjul själv. Tänk på att hjul med samma signalkod måste placeras på samma position.
Du kan få ett felmeddelande men kör en sväng så kalibreras systemet av sig självt.
Finns det olika TPMS system?
Ja det förekommer i huvudsak två olika TPMS system:
Direkt TPMS
Är det vanligaste och det betyder att systemet som har en aktiv däcktryckssensor i hjulet. Sensorn sitter vanligtvis i en enhet tillsammans med däckventilen.
Detta system är mer exakt och varnar också föraren snabbare. Detta via en symbol på förardisplayen.
Indirekt TPMS
Den indirekta varianten saknar sensorn i hjulet utan arbetar istället via bilens ABS-system.
Med hjälp av detta upptäcks skillnader i rotationshastighet mellan de fyra hjulen. Föraren informeras via en symbol som indikerar att lufttrycket sjunkit.
Kollas däcktrycksövervakningen vid bilbesiktningen?
Nej, Sverige har inga regler om att TPMS på personbilar ska kontrolleras vid kontrollbesiktningar.
Övriga Vanliga Frågor
Nej det måste du inte. Enligt EU-förordningen 661/2009 ska alla bilar som är typgodkända efter november 2012 och alla nya bilar sålda efter november 2014 ha TPMS. Men Sverige har valt att inte införa kravet.
Det varierar men räkna på priser från cirka 400 kr till 2000 kr styck.
Är det en ny bil så behöver du inte göra någonting men vid däckbyte (köp av nya däck eller fälgar) kan sensorn behöva aktiveras eller i vissa fall kodas om helt. Speciellt om du bytt dimension.
Nej, du kan inte stänga av systemet. Dock så kan du i teorin köra med hjul utan sensorer men då får du förmodligen stå ut med att ha kontrollampan i förardisplayen tänd.
Man brukar räkna på att batterierna håller i ungefär 5 år. Sensorn har ofta en funktion som sätter den i viloläge om hjulet står still länge, tex vid säsongsförvaring. När batteriet är slut byts hela sensorenheten ut.
Sammanfattning
Så nu har vi lärt oss att däcktrycksövervakning, TPMS, styrs av däcktryckssensorer som varnar dig som förare om bilens däcktryck skulle sjunka.
Ett högt jämnt lufttryck är bra för bilens bränsleförbrukning, för däckens livslängd och för trafiksäkerheten. Det är också positivt för miljön och din plånbok.
Om något är oklart eller om du har någon fråga hoppar du bara ner till kommentarsfältet och ställer din fråga där!