Kör bil utan körkort - vad händer?

Köra Bil Utan Körkort – vad händer?

Vad händer egentligen om man kör bil, eller annat fordon, utan körkort och blir stoppad av polisen?

Det tänkte vi ge dig svaret på här. Men först måste vi reda ut en sak.

Frågan i rubriken innehåller två frågor där svaren beror på vad du menar med att köra utan körkort. Eftersom du är här på BilPuls ska vi självklart se till att besvara båda frågorna, ingående.

Köra Utan Körkort – du har körkort men har glömt det hemma

Vi vet hur det är. Ibland glöms körkortet, hemma eller på jobbet. Eller så ska du bara ta en liten tur till affären. Men vad händer egentligen om du blir stoppad utan att du har ditt körkort med dig?

Måste körkortet finnas med vid bilkörning?

Ja, det måste alltid medföras.

Du som inte har med dig körkortet när du blir stoppad av polisen döms att betala penningböter. Bötesbeloppet är 500 kr.

Du kan dock slippa böter om din identitet genast kan fastställas. Det kan till exempel ske genom annan giltig identitetshandling eller att en eventuell medpassagerare identifierar dig.

Köra Utan Körkort – du har inget körkort

Om du kör bil utan att ha tagit körkort så gör du dig skyldig till en brott, nämligen Olovlig Körning.

Olovlig Körning

Är när en person utan behörighet kör en bil eller annat fordon som kräver körkort. Påföljden för olovlig körning i Sverige är böter i form av dagsböter.

Vid olovlig körning får du dessutom en spärrtid som varierar från en månad till tre år. Under den tiden kan du inte få körkortstillstånd vilket också innebär att övningskörning eller körkortsprov ej medges.

Om du tidigare innehaft körkort som blivit återkallat, eller om du blivit stoppad utan giltigt körkort flera gånger, kommer det anses som grovt och då riskerar du fängelse i högst sex månader.

Köra Moped utan Körkort

Är du i mopedåldern är du säkert intresserad av vad som händer om du blir stoppad utan körkort eller förarbevis.

Moped Klass I – stoppad utan körkort

Det är olovlig körning och kan ge böter. Av tidigare rättsfall framgår det att boten vanligtvis är 1 500 kronor eller 30 dagsböter.

Dessutom är en konsekvens att du inte får ta ditt AM-körkort när du fyller 15 år. Du kan heller inte få körkortstillstånd för A- eller B-behörighet, till dess att du får tillbaka ditt körkortstillstånd.

Moped Klass II – stoppad utan förarbevis

Detta är även det en förseelse som går under trafikbrottet olovlig körning. Vanligtvis blir det böter på 1500 kr eller 30 dagsböter.

Det kan också påverka din möjlighet att få framtida körkortstillstånd.

En vårdnadshavare, eller annan vuxen, som tillåter barn att köra ett fordon man inte har behörighet för (kan röra sig om en trimmad moppe om man har AM-körkort, eller inget körkort/förarbevis alls) kan dömas för tillåtande av olovlig körning. Straffet är då vanligtvis dagsböter.

Vanliga frågor

Här kommer snabba svar på några av de frågor som vi oftast stöter på i ämnet.

Kan man få böter om man inte har körkortet med sig?

Ja, om du har körkort men inte med dig när du blir stoppad så kan du dömas till böter á 500 kr. Du kan dock slippa böter om du har en annan giltig identitetshandling tillgänglig.

Får man fängelse om man kör bil utan körkort?

Straffet för olovlig körning är böter. Men sker det vid upprepade tillfällen kan det anses som grovt och leda till fängelse i högst 6 månader.

Vad får man köra utan körkort?

Moped Klass II om du fyllt 15 år innan 1 oktober 2009. Dessutom kan du få köra bil utan körkort om det sker inom ett inhägnat område.

Får kungen köra bil utan körkort?

Nej. Däremot innebär kungens immunitet att han inte kan straffas för fel han begår. T ex straffas han inte om han kör rattfull eller kör för fort. Men om trafikbrottet är tillräckligt allvarligt kan han få sitt körkort indraget. Men inga böter.

Kan polisen beslagta min bil vid olovlig körning?

Ett fordon som har använts vid olovlig körning kan förklaras förverkat, alltså tas i beslag av polis. Men ett förverkande får endast ske om det behövs för att förebygga fortsatt brottslighet och om förverkande inte är uppenbart oskäligt. Om polisen misstänker att det finns en risk att du kommer köra olovligen igen och om det inte är oskäligt att ta bilen, t ex med tanke på att du behöver den i ditt arbete, får de således ta din bil i beslag.

Sammanfattning

Nu tar vi så och sammanfattar vad vi lärt oss.

Du ska alltså alltid se till att du har ditt körkort med dig när du kör bil eller annat fordon. Annars riskerar du böter. Kan du styrka din identitet på annat sätt så slipper du dock oftast boten.

Kör du bil utan att inneha giltigt körkort gör du dig skyldig till olovlig körning och döms till böter. Sker det vid upprepade tillfällen riskerar du ett kortare fängelsestraff.

Skulle du ha ytterligare frågor eller om du vill tilläga något är du mer än välkommen att kommentera här nedanför. Tack.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *