Paus i Utbetalningarna av Miljöbonus 2021

Paus i Utbetalningarna av Miljöbonus 2021 – det här händer nu med din bonus

Du kanske återigen har hört att Transportstyrelsen har pausat utbetalningarna av klimat/miljöbonusen för oss som köpt en klimatbil under året 2021?!

Här tänkte vi berätta varför det händer och vad som kommer att ske med din bonusutbetalning.

Medlen är slut och därför Pausas Utbetalningarna

Transportstyrelsen som hanterar utbetalningarna av miljöbonusen får varje år ett anslag med en summa pengar som de kan betala ut.

2021 rör det sig om 2,91 miljarder kronor.

Detta anslag är nu förbrukat. Det har helt enkelt betalats ut mer bonus än vad de hade räknat med. Finns inga pengar så går det naturligtvis inte att betala ut något.

Varför pengarna/anslaget tar slut?

Det beror helt enkelt på att det sålts fler miljöbilar än förväntat. Anslaget har ökat för var år som gått men försäljningen har ökat mer än gjorda prognoser.

Om vi ser på det ur ett miljöperspektiv så är det naturligtvis positivt (om vi räknar med att varje såld elbil ersätter en fossilbil). Men för dig som väntar, och har räknat med att få din bonus utbetald dessa månader, är det naturligtvis mindre roligt.

Vad som händer med din förväntade Miljöbonus

Sitter du och väntar på att 70.000 kronor ska trilla in på kontot kan det självklart vara jobbigt att läsa om det inte kommer några pengar. Du har ju räknat med dessa pengar ända sedan du började räkna på bilaffären.

Men du kan vara lugn. Det kommer att komma pengar. Du behöver bara vänta någon/några extra månader.

Hur kan vi då vara säkra på det?

Paus i Utbetalningarna har skett under flera år

Senast år 2020 pausades under hösten utbetalningarna för att medlen var slut. Detta kommunicerades den 20 Oktober.

I det pressmeddelandet fanns det även information om att regeringen i sin höständringsbudget föreslagit att anslaget för klimat-bonusen ska förstärkas med 400 miljoner kronor. Det tidigare anslaget för 2020 var 1,76 miljarder.

Sedan behövde denna ändring beslutas av riksdagen och det gjordes den 25:e November. Ett nytt pressmeddelande från Transportstyrelsen om att utbetalningarna kommer fortsätta kom sedan den 2:e december.

Hur lång tid kan det tänkas ta innan utbetalningarna kommer igång igen?

Om vi tittar på tidigare år så har det tagit ca 2 månader innan utbetalningarna kommit igång igen.

Men nu har anslaget tagit slut tidigare än vad det gjorde under 2020. Jag kan inte exakt i detalj hur arbetet i riksdag och regering ser ut. Men eftersom det är där det bestäms med ett utökat anslag så måste vi vänta på deras arbete.

Behöver jag göra något?

Nej. Du behöver inte göra något.

Din ansökan ligger kvar i kön och när nya medel ansatts kommer utbetalningarna att fortsätta. De börjar alltså beta av kön med att de som väntat längst får utbetalningen först. Precis som det ska vara.

Vi sammanfattar

Du behöver inte vara orolig för att du inte kommer få den bonus du är berättigad till. Vi är 100% säkra på att den kommer att trilla in. Du behöver bara vänta lite längre än du planerat.

Du behöver inte heller göra något för att få utbetalningen, eller för att skynda på processen.

Detta har skett tidigare och det löser sig. Tar bara lite tid.

Hör gärna av dig om du skulle ha några frågor eller annan information!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *