Allt du behöver veta om varningstriangeln

Varningstriangel: allt om regler, placering och när den ska användas

Du har säkert sett en varningstriangel ute på vägen eller kanske den som (väl?) finns i din bil. Men det är inte säkert att du någonsin behövt använda den.

För när den ska användas och hur den ska placeras är inte alla som vet.

Det och mer, t ex vad som händer när den saknas i din bil, ska vi lära dig här.

När ska en varningstriangel användas?

En varningstriangel används för att varna andra trafikanter att en bil står olämpligt längs en väg.

Tänk dig att du får nödstopp på bilen och den blir stående på eller vid vägen. Stoppet kan bero på en punktering eller ett motorhaveri. Då måste du då varna andra trafikanter för din bil genom att placera ut en varningstriangel.

Triangeln ska sättas ut så långt bakom bilen så att andra trafikanter varnas i god tid. Tänk ca 100 meter bakom beroende på omständigheter.

Exempel på när du ska placera ut en varningstriangel:

  • När du har fått punktering eller motorproblem och har stannat vid vägkanten där du vanligtvis inte får stanna eller parkera.
  • Vid en olycka med ett djur eller annat fordon där något hinder är kvar på vägen.
  • När du fått punktering eller annat haveri på en släpvagn eller husvagn och lämnat kvar den vid vägen.
  • När ditt fordon blivit stående i en plankorsning. Då måste du även vidta de åtgärder som behövs för att varna andra trafikanter och förare av järnvägståg eller spårvagn.

Så här placerar du ut en varningstriangel

När du måste placera ut en varningstriangel ska du först och främst tänka på din egen säkerhet.

Se till att gå vid vägkanten så långt från trafiken som möjligt. Finns vägräcke kan du gå på utsidan av detta om det är möjligt.

Kommer det trafik mot dig när du går kan du hålla upp varningstriangeln. På så sätt blir du synlig samtidigt du varnar för att det finns något hinder längre fram på vägen.

Avstånd bakom bilen

Minst 100 meter bakom bilen är rekommenderat.

Ju högre hastighetsgräns det är på vägen desto längre bort bör du placera triangeln. På så sätt hinner andra trafikanter reagera och sakta ner, eller tom med stanna om så behövs.

Exempel. Har du stannat på en motorväg med en hastighetsgräns på 100-120 km/h är det bättre att varna ungefär 200 meter innan.

Detsamma gäller vid dåligt väder där sikten är begränsad. Eller om sikten är skymd pga av kurvor eller backkrön. Även här är mer än 100 meter bakom att föredra.

Tänk på att använda ditt sunda förnuft när du placerar ut varningstriangeln. Det är alltid bättre att varna för tidigt än för sent.

Är hastigheten på vägen låg, tänk 60 km/h, och du stoppat på en raka med väldigt god sikt fungerar även 50 – 100 meter bakom.

Placering på vägen

Beroende på hur vägen ser ut där du fått stopp gäller det att tänka till när du placerar ut varningstriangeln.

Först och främst ska du se till att göra det på ett lagom avstånd som vi beskrivit ovan. Men sedan gäller även att tänka till på miljön runtomkring.

  • Står du i eller bakom en skarp kurva ska du placera triangeln innan kurvan så att andra förare inte överraskas för sent.
  • Står du precis efter ett backkrön ska du placera varningstriangeln innan eller i backen.

Det kan även behövas två varningstrianglar, i båda körfält, om det är skymd sikt år båda håll och smal väg.

Varningstriangel och vägens hastighetsgräns

Du måste alltid placera ut varningstriangel när du fått stopp på vägar där hastighetsgränsen är 60 km/h och högre.

Men du får och bör självklart använda den även på vägar med lägre hastighet. Speciellt om om det är skymd sikt av olika anledningar. Till exempel vid en tunnel, kurva med skymd sikt, dåligt väder eller liknande.

Vad du ska göra när du ser en varningstriangel på vägen framför dig

Är du ute och kör bil och ser en varningstriangel framför dig på vägbanan betyder det alltså att det står ett fordon eller annan fara på vägen.

Du vet då att ungefär 100 meter fram finns något hinder på eller vid vägen. Du bör därför anpassa din hastighet och agera proaktivt.

Kolla trafiken bakom dig innan du gör några större hastighetsändringar.

Varningstriangeln och bilbesiktningen

Det är krav på att en bil ska en varningstriangel.

Detta ingår i det besiktningsprotokoll som besiktningsteknikern följer vid kontrollbesiktningen av din bil.

Skulle varningstriangel saknas leder det till en anmärkning i protokollet.

Om detta dock är det enda ”felet” på din bil kommer du inte behöva göra en ny besiktning, en efterkontroll. Du ska bara se till att det finns en till nästa besiktning, eller självklart så fort som möjligt.

Skulle du besikta två gånger i rad utan varningstriangeln så blir bilen underkänd med krav på en efterkontroll.

Hur ser en godkänd varningstriangel ut?

Godkänd varningstriangel

Dessa består av en liksidig triangel och är vanligtvis tillverkade med reflekterande och självlysande element, som reflex.

De kan vara tillverkade av:

  • Plast
  • Metall
  • eller en blandning av flera material.

Ungefärliga mått är bredd på 43,5 cm och höjd 39 cm.

Triangeln ska även ha kraftiga stödben som gör att den står upp när det blåser eller blir påverkad av vinddraget från bilar/lastbilar.

Titta alltid efter E-märkning så vet du att den är godkänd.

Här köper en godkänd varningstriangel

Att köpa en varningstriangel på nätet är enkelt, prisvärt och smidigt. Här är några butiker och trianglar som vi rekommenderar:

Köp ett helt säkerhetspaket där varningstriangel, reflexväst med mera ingår.

Vanliga frågor om varningstrianglar

Hur många varningstrianglar ska man ha i bilen?

Minst 1 godkänd varningstriangel måste medföras vid färd med bil, motorredskap klass I, motorcykel med sidvagn och trehjulig motorcykel eller moped. Men 2 st rekommenderas.

Ska jag sätta varningstriangeln bakom eller framför bilen?

Varningstriangeln ska alltid placeras så den varnar de fordon som kommer och passerar dig. Oftast är detta bakom bilen. Är vägen väldigt smal kan du dock med fördel placera en även framför bilen.

Hur fäller man upp en varningstriangel?

Tryck snäpplåset som håller fast varningstriangeln lätt åt höger och ta ur fodralet. Ta triangeln ur fodralet, vik ut och sätt ihop ändarna. Fäll sedan ut varningstriangelns stödben. Exakt steg kan variera från triangel till triangel.

När ska jag använda varningsblinkers?

Du ska använda varningsblinkers för att varna andra trafikanter vid nödsituationer som motorstopp eller vid en trafikolycka. Tänk på att det även är tillåtet att använda varningsblinkers när du bogserar.

Måste jag ha varningstriangel till min Moped?

Nej, en vanlig tvåhjulig moped behöver inte ha en varningstriangel. Men har den sidovagn eller är trehjulig med en tjänstevikt över 120 kg måste varningstriangel finnas med.

Vi sammanfattar och summerar

En varningstriangel används för att varna andra trafikanter att ett fordon står på eller vid vägen.

Oavsett vad stoppet beror på ska en triangel placeras ut om hastighetsgränsen är 60 km/h eller högre och det är förbjudet att stanna eller parkera på vägen där bilen står.

Triangeln ska placeras bakom bilen, du måste alltså gå mot färdriktningen, beroende på omständigheter så ska den vara minst 100 meter bakom men gärna mer.

Du kan dock även använda dig av en varningstriangel på andra vägar om det är dålig sikt.

Har du någon erfarenhet av att använda varningstriangeln? Tycker du att vi missat något? Hör av dig så ser vi till att hjälpa fler.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.