Vad gäller för bötesbelopp vid fortkörning

Böter för Fortkörning – Här är det som Gäller 2022

”Här gick det lite väl fort?”

Har du hört de orden från polisen någon gång? Hoppas inte du behövt uppleva det ännu. Men det är många där ute som gjort. Här går vi genom vad som gäller när du kör för fort och fastnar i en fartkontroll eller i en fartkamera.

Hur mycket ligger egentligen fortkörningsböterna på vid olika hastighetsöverträdelser? När ryker körkortet? Vi ger dig svaren.

Vi hoppar direkt in i bötesbeloppen så tar vi övriga frågor längre ner i artikeln.

Bötesbelopp för Fortkörning

Det är skillnad på beloppet beroende på vägens hastighetsbegränsning. Därför hittar du här två olika tabeller.

Fortkörning på 50-väg eller lägre

km/tim överBötesbelopp (kr)
1 – 102000
11 – 152400
16 – 202800
21 – 253200
26 – 303600
31 – 4000

Fortkörning på 60-väg och uppåt

km/tim överBötesbelopp (kr)
1 – 101500
11 – 152000
16 – 202400
21 – 252800
26 – 303200
31 – 353600
36 – 4000

Bötesbeloppen är de samma oavsett om det är en fartkamera eller en fysisk fartkontroll du fastnat i.

Vi överträdelser över 40 km/tim kan du bli rapporterad till åklagare och alltså bli åtalad för vårdslöshet i trafik. Du kan dock bli av med körkortet utan att bli rapporterad.

Källa för Bötesbelopp är Åklagarmyndigheten och Trafikförordningen (pdf)

Indraget Körkort – Vad Gäller

Fartkamera som registrerar hastighetsöverträdelser
Bild: Lars Lindström

Kör du väldigt mycket för fort kan du bli av med körkortet (få det indraget under en tid). Och detta utan att din förseelse behöver rapporteras till en åklagare.

Polisen kan ta körkortet på plats men det är Transportstyrelsen som bestämmer om återkallelse och eventuell spärrtid.

Att få körkortet indraget är alltså inget straff i lagens mening utan mer en prövning.

Hastighet Indraget Körkort på 30-väg

km/tim överNormal Påföljd
16 – 20Varning
21 – 302 månader
31 – 403 månader
41 – 504 månader
51 – 60minst 5 månader
61 – 706 månader eller fler

Hastighet Indraget Körkort på övriga vägar

km/tim överNormal Påföljd
25 – 30Varning
31 – 402 månader
41 – 503 månader
51 – 604 månader
61 – 705 månader
71 – 806 månader
81 –8 månader

Så här gör Polisen sina Fartkontroller

Andra Frågor och Svar om Fortkörning

Kan man få böter om man kör för sakta?

Ja, det kan man. Om du bedöms att ha utan giltigt skäl kört med överdrivet låg hastighet, plötsligt bromsat eller på annat sätt hindrat andra förare så kan man få böter på 500 kr.

Vem får boten från Fartkameran?

Det är till föraren som boten skickas. Dock kan i vissa fall en förfrågan skickas till bilen ägare om det inte går att identifiera föraren. Det är dock alltid föraren som får och ska betala boten.

Om jag tror att jag fastnat i en fartkamera, när kommer böterna?

Det kan ta ungefär 2-3 veckor. Men ibland kan det längre tid än så. Beror på arbetsbelastning och om det är lätt eller svårt att identifiera föraren på bilden.

Finns det något som heter hastighetsrabatt vid fortkörning?

Ja det är vanligt att polisen drar av 3 km/h för att kompensera för eventuella mätfel osv.

Kan man få fängelse för fortkörning?

Det är ytterst ovanligt och i så fall oftast i kombination med annat brott som begicks samtidigt, t ex grov vårdslöshet i trafik.

Leder fortkörning under prövotid till indraget körkort?

Nej det gör det inte. Samma gränser för indragning av körkort gäller för den som har prövotid för den som inte har det. Skulle du dock köra så mycket för fort att körkortet dras in så måste du ta om det.

Kan jag överklaga en indragning av körkortet?

Ja det kan du. Skicka din överklagan till Transportstyrelsen, de skickar i sin tur vidare det till allmän förvaltningsrätt för prövning.

Hamnar en fortkörning i polisens belastningsregister?

Ja det gör den. En fortkörning ligger kvar i registret i 5 år. Vid utdrag ut belastningsregistret är det dock inte alltid alla belastningar syns, det beror på vad för sorts utdrag som begärts.

Slutord

Så där. Nu har vi gått igenom vad som gäller vid fortkörning och hur mycket bötesbeloppen ligger på.

Vi förstår att detta är vanligt och att många frågor uppstår. Därför tycker vi det är viktigt att hela tiden ha korrekt uppdaterad information. Vi ser till att hela tiden hålla denna sida uppdaterad, alltid med den senast aktuella informationen.

Om du tycker att vi missat just din fråga, eller om du har någon annan synpunkt, så är du mer än välkommen att ställa den via kommentarsfältet här nedan.

Vi ser sedan till att försöka svara dig så snart vi bara har möjlighet. Tack.

Similar Posts

210 Comments

 1. Åkte precis förbi en fartkamera som blixtra till. Min fråga är vad jag kan få för följder till detta. Min prövotid är över men har en varning som ligger kvar i en månad till.

  1. Hej Malek,

   sorry för väldigt sent svar.

   Det beror helt och hållet på hur fort det gick och vad hastighetsbegränsningen på vägen var. Men med en tidigare varning så har du såklart ett lite sämre utgångsläge.

 2. Från vilket datum räknas fortkörningen:
  Den dag man kör för fort eller det datum man delges fortkörningen?

  1. Hej Mikael,

   Inte riktigt med på vad du exakt syftar på här. Så jag svarar utifrån några olika frågeställningar.

   – Om du tänker på överklagande så räknas den tiden från datumet du blivit delgiven.

   – Om du blivit av med körkortet och fått spärrtid så räknas den också från dagen du blivit delgiven.

   Hoppas jag kunde svara dig där.

 3. Hej!

  Har haft varning för tidigare fortkörning och det har gått cirka 1.5 år, fartkamera tog kort på mig när jag körde 80 på en 70 väg här om dagen, blir det indragen av körkort i detta fall?

  1. Hej Yakob,

   Vanligtvis ligger varningar kvar i två år. Så om det var ett och ett halvt år sedan du fick varningen så ”ligger den så att säga kvar”. Dock tror jag inte att 10Km/h över på en 70 väg kommer leda till något mer än böter, det ses som ringa.

  2. Hej, hur gick det för dig?

   Min man blev tagen precis (86km/h på 80 väg) – han har också en varning sedan tidigare. Det står att han är ”skäligen” misstänkt alltså den lägsta graden av misstanke. Kan man neka? Han hade solglasögon på sig

   1. Hej Jennifer,

    Får hoppas han ser detta och återkommer.

    Men rent generellt så går det så klart att neka. Och egentligen har ni inget att förlora på det. Det är sedan upp till polis/åklagare att ta det vidare.

 4. Om man ligger i 85 på en 80-väg. Ryker körkortet då om man är på prövotid?
  Åkte förbi en fartkamera och vart jätte orolig över hur jag låg hastighetsmässigt. Vanligtvis kollar jag hastigheten hela tiden då jag är så nojig över att gå över hastigheten minsta lilla 🙁

  1. Hej Sandra,

   Du behöver inte vara orolig för att bli av med körkortet. Under prövotiden gäller samma regler som för alla andra. Dvs att du riskerar att bli av med körkortet först när du kör 25 km/h över eller mer på en väg med en högre hastighetsgräns än 30 km/h. Däremot riskerar du böter från 1500 kr och uppåt. Hoppas du klarade dig från det dock.

   Mvh Tobias

 5. Om man kör över 30 km för fort vid fartkamera och det blixtrar, hur och när dras körkortet in? Vid poliskontroll kan kortet tas direkt och man kan få köra 48 timmar till. Hur fungerar det vid fartkamera? Finns nya regler om att myndighet har längre tid på sig att meddela detta nu pga corona?

  1. Hej Loka,

   Det beror på. Kan Polisen identifiera att det är du som kört bilen får du en bot hem i lådan inom 2-3 veckor, kan dock många gånger också ta längre tid. Går det dock inte att identifiera föraren får bilens ägare hem en förfrågan om vem som körde.

   Återkallelse av körkortet sköts av Transportstyrelsen och de inhämtar & får info från Polisen. T ex så måste det ju gå att fastslå att det var du som körde bilen. Om det är klart att du kört bilen eller att du erkänt boten kommer de kontakta dig. Du får då också en möjlighet att yttra dig i ärendet. När transportstyrelsen tagit sitt beslut så gäller t ex en återkallelse från det datumet. Hur lång tid detta tar hittar jag ingen bra information om. Men gissningsvis rör det sig om några veckor.

   Om det finns nya regler för myndigheten i och med Corona/Covid har jag tyvärr ingen koll på. Det är dock inte omöjligt att handläggningstiderna blir längre om personalen är sjuk/hemma.

   1. Hej !
    Hörde att det finns en app eller hemsidan att man kan kolla om en fartkamera har tagit bilden , stämmer det ?

    1. Hejsan Monika,

     Att en fristående app skulle veta om en fartkamera tagit en bild har jag svårt att tro. Men du kanske menar något annat?

     1. Hej Tobias! Jag har haft mitt körkort i ett år nu och jag har prövotid i ett år till. Och idag när jag var påväg till jobbet så åkte jag förbi en Hastighetskamera som Blixtrade till på en 70 väg, jag körde mellan 75 till 90 km/tim . Bör jag vara orolig att mitt körkort blir indraget? Jag är jätte orolig. Eller kommer det bara att bli böter? Tacksam för svar Mvh/ S

     2. Hej Sandra,

      Vet du att du som fortast körde 90 km/h kommer du inte riskera att få ditt körkort indraget. Det sker som regel oftast när du kört över 30 km/h för fort. Prövotiden ändrar inget i detta fall. Dock finns risken att du får böta.

 6. Åkte fast för fortkörning höll 41 km på 30 skyltad sträcka
  30 skylt stod bakom annan stolpe och dessutom var 3:an skadad.
  Är det bara att acceptera??

  1. Hej Bengt,

   Vi missade tyvärr din kommentar/fråga, därav väldigt sent svar.

   Du har ju alltid rätten att överklaga. Hur det sedan utfaller är svårt att svara på men utsikterna vid en överklagan är inte alltid tipptopp. Här låter det dock som det finns vissa möjligheter. Men som sagt svårt att svara på. Låt oss gärna veta hur du gick vidare.

  1. Hej Alireza,

   Du kommer inte bli av med körkortet. På vägar där hastighetsgränsen är 50 km/h och högre är det först när du kör 30 km/h eller mer över hastighetsgränsen som du riskerar bli av med körkortet. Prövotiden spelar således ingen roll här. Dock riskerar du en bot på 2400 kr.

   1. Hej Tobias
    Jag har kör 50 väg över hastighet 83 km vad ska hända komet bli av med kör kortet ?

    1. Hejsan Niko,

     Tyvärr finns det risk att du blir av med körkortet. Gränsen ligger vid 31 km/h över. Var det en kamera du fastande i får du helt enkelt vänta på brevet och se vad som sägs där.

     1. Beror på hur mycket för fort det gick som sagt. Men över 30 km/h är det 3600 kr och under 30 km/h för fort blir det 3200 kr.

  2. Hej Alireza!

   Undrar om du blev av med körkortet?jag gjorde nästan samma misstag, och är väldigt orolig, jag är i prövotid 😔😔
   Mvh
   Monica

   1. Hej,
    Blev tagen i en fartkontroll via laser,i utkanten av Helsingborg 40 km maxtilllåten hastighet. Enligt polismannen höll jag 21 km över tilllåten hastighet böter 3200 kr, blev ej informerad om att jag fått hastighetsrabatt, polismannen tjänstgjorde dessutom ensam vid fartkontrollen var dessutom ensam, har det ngn betydelse?

 7. Hej!

  Jag har fått en underrättelse ang. Fortkörning vid fartkamera. Det är dock tre märkliga saker med det hela:
  1. Jag har aldrig märkt att kameran fotat (det skall vara närmast omöjligt enligt alla sidor jag läst)
  2. Det ser onekligen ut som jag på bilden, och min bil, men tidpunkten är omöjligt överensstämmande, då jag åkte tåg samma tid?
  3. Det står att ”påföljden för förseelsen/-erna är penningböter 4000 kr” – men det inget nämnt om körkortet? Är körkortet i fara vid något annat tillfälle i processen eller? (Ligger förstås 31 km/h över).

  Känns ju som ”man får stå sitt kast” ang. Boten, men att om det saknas info på underrättelsen (om vad som händer med körkortet) så tänker jag ju börja med att påpeka felet med tidpunkten…

  Tack!

  1. Hejsan Erik,

   Det låter ju lite konstigt.

   Ang 1 – Jag har själv ingen erfarenhet, som tur är, så jag kan inte säga varken bu eller bä där. Dock kan jag tänka mig att det är stor skillnad beroende på ljusförhållandet. Dvs, mörkt – enklare att upptäcka & ljust – svårare.
   Ang 2 – Har du en tågbiljett och kan påvisa att du de facto åkt tåg vid tidpunkten så borde du ha ett bra case.
   Ang 3 – Som jag har förstått processen så sköts bötesdelen av polisen och de lämnar sedan vidare ärendet till transportstyrelsen. Det är de som beslutar om återkallelse. Och det lämnas förmodligen inte vidare förens allt är klart, dvs du har erkänt förseelsen och/eller boten är betald.

 8. Hej
  Min bil är utlånad men jag har fått en enkät från polisen med bild på min reg. skylt. De vill att jag ska skriva namn på de som kan ha kört min bil vid ett specifikt datum. Nu vet jag inte hur jag ska göra eftersom jag inte vet vem som satt bakom ratten. Min fråga är om jag är skyldig att ge ut namn, när jag inte vet vem som kört bilen vid detta tillfälle?
  Tacksam för svar!
  Britt-Marie

  1. Hej Britt-Marie,

   Om du inte vet vem som körde bilen kan du självklart inte heller ange en förare. Du har dessutom ingen skyldighet att göra detta. Du som ägare till bilen riskerar ingen påföljd. Det är helt enkelt endast föraren vid tillfället som riskerar ett straffrättsligt ansvar.

  2. Hej Britt Marie hur gic till slut med din händelse för att jag har samma situation tack för svar

 9. Vad har jag för skyldigheter att ange personer till polisen om man som ägare till fordon som överskridit hastigheten och blivit fotad får hem en förfrågan av polisen att ange vem som körde fordonet vid den aktuella tidpunkten.. Kan jag vägra att ange personen utan vidare följder?

  1. Hejsan Ingo,

   Du har ingen skyldighet att uppge vem som körde din bil när den fastnat i en fartkamera. Du kan vägra och riskerar inga påföljder. Förmodligen läggs då ärendet ner.

 10. Hej jag har blivit tagen med en hastighet kamera på en 80 väg för ca 1,5 år sedan, men nu i veckan blir jag tagen på en 80 väg, jag körde i 94. Jag är väldigt orolig, om jag få behålla min körkort

  Vvh Maria

  1. Hej Maria,

   Ditt körkort kommer inte bli indraget. 14 km/h över hastighetsgränsen på en 80 väg ger ”bara” böter.

 11. Hej, vår son lånade vår bil och blev fotad i en fartkamera, han säger att han böjde sig fram och att ansiktet aldrig kom med.. men dom borde väl i rimlighets namn ta kontakt med ägaren av bilen för att fråga vem som lånat bilen eller?
  Mvh Lotta

  1. Hej Lotta,

   om de inte kan identifiera föraren på bilden brukar de höra av sig till bilens ägare för att fråga vem som körde bilen vid tillfället då den fotades. Kommer ett brev på posten i så fall.

 12. Tjenare! De har gått 1 månad sen min polare körde min bil och vart fotad när han körde ca 130km på 80väg och dessutom på vänster sida. Han hade solskyddet lite nedfällt men han va osäker på om de täckte ansiktet. Nu är min fråga om han kan vara lugn, eller om han åker dit, vad påföljderna blir. Och om bilden får med hela bilen på vänster sidan

  1. Hejsan Adam,

   1 månad är ganska lång tid men ändå inte ovanligt. Så svårt att säga något definitivt där. Är det så att de inte kan identifiera föraren så kommer du som ägare till bilen att få hem en förfrågan om vem som körde bilen vid tillfället. Och kameran kan ta bild även i vänster körfält.

   50 km/h över på en 80 väg är böter på 4000 kr och väldigt stor risk för återkallat körkort i 3 eller 4 månader beroende på exakt hastighetsöverträdelse.

 13. Hej blev av med mitt körkort i januari 2020. Blev fotad december 2020 på en 80 väg o höll ca 87 km. Finns det risk o bli av med körkortet igen?

  1. Hejsan Jacob,

   Japp, här riskerar du tyvärr att få kortet indraget. 30 km/h över tillåtna hastighet är den vedertagna gränsen. Om det är så att du fastnade i kameran så kommer du först ett brev om böter eller om de inte kan identifiera föraren får ägaren en förfrågan om vem som körde bilen vid tillfället. Godkänner du böterna så lämnas ärendet över till Transportstyrelsen som hanterar ”återkallelserna”.

 14. Hej. Sonen har provtid och körde igår över en bro som är gång o cykelväg. Fick en botlapp på 800. Tas hans körkort bort nu. Orolig morsa

  1. Hej Malin,

   Om Polisen inte nämnde något om att de skulle skicka vidare ärendet så är det ingen fara. Hade de ansett att förseelsen var allvarlig hade de nog tagit kortet på plats. Att sonen har prövotid spelar egentligen ingen roll, samma trafikregler gäller lika för alla. Det är bara vid en återkallelse som prövotiden ställer till det. Han blir då tvungen att ta om körkortet.

 15. Hej!
  Jag kör taxi och ikväll blixtra det i fartkamera på 70 sträcka, jag satt i andra tankar, tror jag höll 92 km/h. Ej då över 30km/h som man inte får gå över.
  Så klart det kommer bli böter o vet på nått ungefär vad den kommer landa på. Nu är det så att jag var inblandad i en trafik olycka 2019 -04 . Kan det finnas risk att jag får mitt körkort indraget igen? Jag är jätte orolig o hoppas på snabbt svar .

  1. Hejsan Åsa,

   Om hastigheten som du anger stämmer ska du inte behöva vara orolig. Då blir det nog bara böter. Men med det sagt så är jag inte helt säker. Har för mig att det finns en gräns vid 25 km/tim över där en varning kan utfärdas om du inte har tidigare varningar eller haft körkortet återkallat inom en tvåårsperiod. Men som sagt, osäker här.

 16. Hej körde 41-47 km/h på en 40 väg och sen tog en fortkamera bild har haft körkort i 1.5 år kommer det dras in eller böter

  1. Hej Mohamed,

   Om dina hastighetsuppskattningar stämmer så blir det bara böter. Om du nu blir identifierad på bilden som togs. Du bör få veta detta inom några veckor.

 17. Som ägare av bilen behöver man ju inte tala om vem som körde bilen om polisen inte lyckas få tag på ägaren. Hur är det med företag? Fick höra att polisen kan dra in tillståndet för åkeriet om dom inte talar om vem som framförde fordonet. Stämmer verkligen detta? Man behöver ju aldrig hjälpa staten eller polisen att utreda ett brott.

  1. Hej Karl,

   Det är en intressant fråga, som jag direkt inte hade något bra svar på, men jag har kollat upp det lite.

   Vi har ju föraransvar och inte ägaransvar, som du nämner, när det kommer till privatpersoner. Och vad jag har hittat så gäller det även för företag. Så just nu måste inte t ex ett åkeri tala om vem som körde. Hittade en motion om ändring till ägaransvar vid hastighetsöverträdelse här från 2019 men inget som gått vidare ännu.

   Så enligt mig stämmer ej det du fått höra.

 18. Hej Tobias!

  Jag blev fotad i en tunnel på väg till jobbet en natt. Var helt inne i en podd och körde mellan 100-120 km/h. Jag tror att det är 70 sträcka.
  Jag skäms som få, men måste ändå fråga:
  Ryker körkortet?
  Om jag måste ha det för att ta mig till jobbet, kan jag då få lättnad och hur går det till?

  Någon övrig information jag bör vara medveten om?

  Tack för att du tar dig tid!

  /Skamsen

  1. Hej Johan,

   Det finns nog risk att körkortet blir återkallat här. Om du inte har tur och du verkligen låg under 100 km/h när kameran fotade. Dock så måste det ju fortfarande gå att identifiera dig som förare också..

   Om det blir så att du får kortet indraget så kommer du dock att få komma med invändningar och t ex ange att du verkligen måste ha körkortet för att kunna ta dig till jobbet. Det kan ses skäl att du får behålla det eller mest troligt blir av med det kortare tid.

   Du kommer att få veta allt detta när brevet kommer, bör komma inom någon/några veckor.

   1. Hej !
    Körde taxi 68 på en 50 -väg och jag hade en varning bakom mig blir jag av med taxilegitimation.Är jätte orolig

    1. Hejsan Memo,

     Tyvärr finns risken att du blir det. Men det görs en bedömning i varje fall och du har möjlighet att komma med dina synpunkter. Skulle de sedan ändå dra in din taxilegitimation har du också möjlighet att överklaga beslutet.

 19. Hej!
  Körde typ 60 på en 50väg blir jag av med körkortet ? 😔😔är så ledsen
  Jag är i prövotid 😔

  1. Hejsan Monica,

   Du kan vara lugn, om du körde 60 på en 50-väg kommer du inte bli av med körkortet. Blir ”bara” böter. Att du har prövotid kvar spelar ingen roll här.

   1. transportstyrelse sa till mig att jag kan bli av med körkortet om polisen rapporterar till de, och på pappret jag fick av polisen står att polisen rapporterar till transportstyrelse 😔hon sa att det finns regler om det, jag e väldigt orolig 😔

    1. Hej igen Monica,

     Om det stämmer som du skrev att du körde 10 km/tim för fort så kommer du inte bli av med körkortet. Det ses som ringa.

     Du bör har fått flera varningar sedan tidigare eller nyligen haft körkortet indraget om det skulle gå längre än böter. Så jag tror du kan vara lugn.

   2. Hej Tobias . Körd typ mellan 48_50 på väg 30 bli av med körkortet och det är första gång bil så ? Kamera tar bild till ?

    1. Hej Kevin,

     Är det så att kameran fotade dig och du går att känna igen på bilden så beror påföljden på hur hög hastigheten verkligen var. Körde du över 50 km/tim på 30-vägen så kan du bli av med körkortet. Under det så blir det böter.

 20. Hej! Jag tror jag råkade bli blixtrad av en fartkamera på en 60 väg och jag kan ha hållt som mest mellan 65 – 70 och har sen innan en varning redan på mig för fortkörning. Kommer de att återkalla mitt körkort nu 😞?

  1. Hej Sebastian,

   Om din uppfattning av hastigheten stämmer behöver du inte vara orolig. Då kommer det ses som ringa fortkörning och ska inte behöva leda till ett återkallat körkort. Men framöver behöver du lätta på foten 🙂

 21. Hej, jag var påväg in i en tunnel samtidigt som en annan bil åkte ganska fort framför mig och hastigheten där är 70 och när han åker in o jag efter så blixtra kameran till och det såg ut som att den kom på mig men är osäker för körde 68 och han var öveg 70 kanske 80 undrar vad som händer och vem som får den

  1. Hej Bella,

   Höll du dig under 70 har du inget att vara orolig för. Det kan vara så att du reagerade extra på blixten just eftersom det var i en tunnel.

 22. Hej!
  Jag körde 60- 70 på en 40 väg och också körde om en annan bil och drikt efter blivit stopp av polisen. Jag undrar om kommer jag få böt eller skulle jag få där på plats?

  Tack

  1. Hejsan Safar,

   Är inte riktigt med på vad du menar har hänt här. Om du blev stoppad för att du körde för fort så bör de ha sagt det. Du har då också fått föreläggande om ordningsbot. Detta måste du i så fall godkänna (erkänna att du körde för fort). Om så har hänt här eller ej vet jag inte.

 23. Hej! Det blixtrade till i en fartkamera när jag körde ca 8-10 för fort på 40- väg. Om jag får böter får jag st mitt kast och vet att jag hamnar i belastningsregistret i fem år. Jag får även här leva med den konsekvensen. Men jag är mer orolig att hamna på de djupt kränkande och omoraliska sidorna: Lexbase och Mrkoll som hänger ut personer. Hamnar man även på de sidorna vid trafikböter?

  Mvh: Thomas

  1. Hejsan Thomas,

   Som jag förstår det beror detta på om du fått en ordningsbot eller ett strafföreläggande. Förenklat så får du en bot av polisen och föreläggande av åklagare. Så om du erkänner på plats eller betalar böterna från fartkameran så hamnar du inte hos någon av dessa sidor.

 24. Hej
  Jag har lånat ut min bil och personen blev fotad för personen körde för fort,
  Nu har de skickat boten till mig men jag har nekat och det har gått till Åklagarmyndigheten men de säger fortfarande att det är jag,
  Vad händer om jag fortfarande nekar då det inte är jag?

  1. Hej Mimmi,

   Aj då. Anser åklagaren att det är du på bilden kommer de gå vidare med åtal.

   Men eftersom det inte är du så tycker jag att du ska stå på dig. Be att få se bilden så du kan se varför de fortfarande tycker att det är du. Försök också att hitta något sorts bevis på att du inte kunde kört bilen vid tillfället. T ex ett kvitto som visar att du var någon annanstans just då. Alternativet är ju också att du berättar vem det var som körde bilen.

   Lycka till.

 25. Hej,
  Om man körde ca 42 på en 40 väg, och det var en polisman som har hastighetskamera.
  Får jag böter för den fast jag körde lastbil?
  Kommer de att skicka nått brev hemma eller till fordonsägaren?
  Tack

  1. Hej Ashti,

   Om du inte blev stoppad kan du vara lugn, kommer inte komma något brev hem. Ca 42 km/h på en 40-väg är nog också inom felmarginalen.

   1. Jag låg i det vänstra körfältet efter att ha kört om på motorvägen och kom då upp i högre hastighet än 110. Tror jag var uppe i 120. Upptäcker en polis med fartkamera. Vilka regler gäller vid omkörning?

    1. Hejsan Emma,

     Sorry för sent svar, jul och nyår.

     Det finns inga speciella hastighetsregler vid omkörning, det är alltså vägens gällande hastighet som gäller. Men samtidigt ska en omkörning ske så ”snabbt” och säkert som möjligt. Så visst utrymme för tolkning får man anse föreligga. Jag anser att sunt förnuft får gälla här. Om sedan Polisen tycker samma är säkert olika från person till person.

 26. Hej,

  Jag körde 71 på 60 väg.. det var mörk ute och jag missade att hastigheten ändrades till 40 och direkt efter stod en mobil fartkamera. Dåligt av mig att inte sänka hastigheten men missade det totalt. Jag körde alltså 31km/h för fort på en 40 väg.

  Kan jag klara lappen på att bilens hastighetsmätare kan visa ”högre hastighet” än den ska (hört att visa biltillverkare anammar det då de inte får visa för låg hastighet)
  Finns det någon ”rabatt” på mobila fartkameror? Jag har läst nått med 1-2km/h?

  Letar här små halmstrån för att klara lappen😣 jag behöver också körkortet i arbetet samt finns inte i några register alls sen tidigare. Tar bötern den är jag värd!

  Mvh
  Christoffer

  1. Hejsan Christoffer,

   Enligt min erfarenhet borde du klara lappen här.

   Det senaste jag hörde så dras det bort 1 km/h upptill 90 km/h pga av felmarginalen. Sedan dras ytterligare 1 bort. Med reservation för att detta kan dock ändrats sig under senaste året, helt ärligt inte helt uppdaterad där.

   Angående bilens hastighetsmätare så är det enligt lag inte tillåtet att visa för låg hastighet, men väl upp till 10 procent för fort. Därför stämmer det du säger att många visar en högre hastighet än vad du egentligen kör i. Exakta skillnaderna här är svår att svara på dock.

   Så som sagt, om din hastighetsuppskattning stämmer, så borde det bara bli böter här.

   1. Hej!
    Vad innebär ”eventuellt prövas av åklagare” vid misstänkt fortkörning? Kan det innebära ytterligare kostnad för den misstänkta överträdelsen?
    Mvh C

    1. Hej C,

     Det betyder helt enkelt att polisen lämnar det vidare till åklagare som prövar om åtal kan väckas. Men oftast går det inte så långt att ett åtal väcks utan istället erkänner oftast hen som kört för fort (för att slippa riskera rättegång) och det blir då tal om ett strafföreläggande. Vilket typ är det samma som en dom utan rättegång.

     Skulle hen istället neka så kan det bli tal om rättegång. Om inget ombud anlitas så kommer det inte kosta några pengar. Förutom då resor till rättegången och eventuella inkomstbortfall.

 27. Hej vad gäller för polisen vid laserkontroll och att bära varselväst? Är det ett måste eller en rekommendation, får ni stå gömda eller måste ni vara synliga för trafikanterna?

  1. Hejsan Jakob,

   Polisen behöver inte ha reflexväst/varselväst och dom får i teorin stå hur gömda dom vill. Nu tror jag inte att de väljer att jobba gömda men det finns alltså inget krav på att de ska vara synlige, eller extra synliga med hjälp av varselväst. Däremot behöver polisen som vinkar in bilisterna bära varselväst.

 28. Hej körde genom södra länken tunneln i Stockholm. Skulle köra om en bil, är inte säker hur snabbt jag körde men mellan 80-100 . 70 väg.

  Kom en blixt, har alltid trott att det bara fanns trafiksäkerhets kameror och inte fartkameror i denna tunnel för en vän sa detta.

  Jag undrar om du vet om det är vanligt att bli fälld i dessa tunnlar då i princip 90% kör för fort?

  1. Hej Johan,

   Det finns fartkameror där, kom upp 2018 har jag för mig. Så du får helt enkelt vänta och se vad som händer.

   Som jag förstått det är inte alltid kameran aktiv men radarn samlar in info hela tiden. Här är en artikel med info om vilka kameror som fångar flest fortkörare (från 2002 dock).

 29. Fick indraget körkort idag, då jag körde 111kmh på en 80 väg. Hur länge brukar man få körkortet indraget ifrån transportstyrelsen ungefär för det ? Mvh Conny

  1. Hejsan Conny,

   Då hade du ju lite otur med gränserna, precis över. Men vid 31-40 km/h över så är en normal återkallelsetid två månader.

 30. Hejsan!
  Idag har jag kört på 70 väg, hastighet är ca 72-80 fort och jag är under prövotid, fick körkort 29/03/2021. Så ska jag tappat körkortet? Eller betala bara bötter?. Jag är orolig 😭😭

  Tack på förhand
  Amy

  1. Hej Mustaf,

   Jag utgår här från att du menar att du blev fotad vid en fartkamera. 18 km/tim över hastighetsgränsen på en 50-väg ger dig böter på 2800 kr. En gräns går dock vid 16 km/tim över och om du är under den blir det ”bara” 2400 kr i böter. Och du kommer inte bli av med körkortet.

   1. Hej Tobias!
    Jag körde 136 på 100väg säger polisen men jag körde 125 ungefär och de har tagit körkortet och fick 4000 böter, det är frågan hur länge jag kommer blir utan körkort och transportstyrelsen kontakta mig eller jag måste kontakta de?
    Mvh Aram

    1. Hejsan Aram,

     Hur länge ditt körkort blir återkallat beror på hur snabbt du exakt körde. Men mest troligt är att det blir två månader för dig här (31-40 km/h över).
     Polisen rapporterar till Transportstyrelsen som kommer att ta kontakt med dig. Du får då möjlighet att yttra dig i fallet. Sedan tas ett beslut och du får veta hur lång tid kortet återkallas.

 31. Hej,
  Blev tagen i en fartkontroll via laser,i utkanten av Helsingborg 40 km maxtilllåten hastighet. Enligt polismannen höll jag 21 km över tilllåten hastighet böter 3200 kr, blev ej informerad om att jag fått hastighetsrabatt, polismannen tjänstgjorde dessutom ensam vid fartkontrollen var dessutom ensam, har det ngn betydelse?

  1. Hej Folke,

   Du har alltid möjlighet att neka och även överklaga men det är många gånger svårt att få rätt. Att Polisen jobbar ensam är inte alltför ovanligt och ang ”rabatten” så har lasrarna så vitt jag vet ett inbyggt säkerhetsavdrag på 3 km/h.

 32. hej jag ville bara höra om en sak jag har ett dansk körkort och körde 40 km väg kom för att köra 87 km eftersom jag var tvungen att när till sjukhuset fick 4600 kr bra men vad kan det hända efter här

  1. Hej Lars,

   Då du kört över 30 km/tim för fort finns risk att körkortet återkallas. Utländska körkort kan återkallas och du får då inte köra bil i Sverige. Spärrtiden blir den samma som för en med ett svenskt körkort. Körkortet gäller dock fortfarande i Danmark.

 33. I februari 2020 blev jag av med mitt körkort. Idag körde jag 84 km/h på en 70 väg. Jag fick betala 2000kr i böter. Blir jag av med mitt körkort även denna gång?

  1. Hejsan Agnetha,

   Det finns en viss risk att kortet blir återkallat igen. Nu är ju denna fortkörning ringa men i och med att den ligger så nära inpå förra återkallningen är det inte säkert att du klarar dig med en varning. Men jag har inte facit här utan Transportstyrelsen bestämmer. Hör gärna av dig och berätta hur det gick för dig.

   Och jag brukar inte komma med några pekpinnar här men det är kanske dags att fundera mer på hastigheten.

   1. Den 9/12 besvarade du en fråga från Christoffer där det gått mindre än ett år och där svarade du att det inte fanns någon risk för körkortet. Vad är skillnaden i mitt fall?

    1. Hej igen Agnetha,

     Jag missade att vi nu har 2021…läste det som att du åkt fast igen inom en månad från att du fick tillbaka kortet. Ber om ursäkt för det.

     Upprepade fortkörningar inom 2 år kan leda till varning eller återkallning men i och med att din senaste är ringa så bör du nog, enligt min erfarenhet, klara dig. Med reservation för att jag självklart inte har din fulla historik och inte heller jobbar på Transportstyrelsen.

     1. Hej.

      Jag fick en varning från transportstyrelsen i våras då jag vid 2-3 tillfällen senaste 2 åren kört för fort (10-14km/h) alltså ringa överträdelser.
      Nu fick jag ytterligare en fortkörning 91km/h på 80 väg.
      Jävligt klantigt då jag ansträngt mig som bara satan att hålla hastigheterna!!! Blir man av med kortet nu då eller vad händer om man erkänner fortkörningen?

     2. Hejsan Ola,

      Så är det ju tänkt att varningssystemet ska fungera. Skulle ditt körkort bli indraget så kan du ju ändå överklaga och argumentera för din sak. Gör det i så fall på ett ärligt och övertygande sätt.

 34. Jag körde på en väg där hastighet 100 sen hastighet blivit 80 jag hade ingen aning på min hastighet eftersom Jag var bråttom att hjälpa min pappa, som besökte sin vän för att ge honom medicin efter att han tappat medvetandet. Min pappa är 63 år och han har flera sjukdomar som lågt blodtryck, diabetes, och han sitter i rullstoll och kan inte gå heller .
  Dessutom var jag livrädd och bråttom för att hjälpa min pappa körde en lång sträcka i en 100 väg så jag blev hastighetsblind det som gör att jag fortsätter i hög hastighet när vägenshastighet blev 80. För en månad sedan började praktik med Stigen livesmedel, där jobbade jag som Förare , jag kör lätt lastbil och jag är enda förare i företaget. Innan polisen stopar mig jag har skrivit under avställningsavtal att jag ska börja jobba i första Maj.
  Jag behöver så mycket min körkort för att inte förlora mitt jobb eftersom jag har jobbat under hela mitt liv bara som förare. Innan jag började jobba hos Stigen livesmedel min arbetsgivaren hade kommit överns med mig om att jag också skulle ta lastbilens körkort efter och jag har ansökt för körtillstånd för tunga fordon för att skaffa lastbil körkort.

  1. Hej Mohammad,

   Om du körde 100 km/tim på en väg med hastighetsgräns på 80 km/tim kommer du inte bli av med ditt körkort. I så fall blir det bara böter om du t ex fastnat i en fartkamera.

 35. När man blir fotad av en kamera med lastbil kommer boten till mig eller åkeri företaget

  1. Hejsan André,

   Går det att bevisa att det är du vid ratten kommer boten till dig. Annars går en förfrågan ut till ägaren av fordonet om vilken föraren var vid tillfället eller så läggs det ner. Vi har i Sverige ännu inte ägaransvar, dvs att det är ägaren som betalar böter, utan det faller enbart på föraren.

 36. Hej!
  Min kompis åkte fast i en poliskontroll och jag satt med i bilen. Då sa polisen att deras kamera drar av ca 7 km/h gäller även detta för fartkameror?

  /Mats

  1. Hejsan Mats, det jag har hört och sett är att fartkameror har ett inbyggt avdrag på 3 km/tim.

 37. Hej . Jag har en kompis som körde 47 på en 40 väg . Det fanns en fartkamera där men ingen blink. Om det har tagit foto bli man av körkortet? Han har prövtid nu

  1. Hej Alex, skulle det ha tagits en bild kommer din kompis inte att bli av med körkortet. Det blir bara böter i så fall.

 38. Jag åkte förbi en mobil fartkamera som blixtrade till. Fanns ingen skylt innan som uppmärksammade på att det fanns en kamera, är det vanligt? Det har gått drygt tre veckor nu och jag har inget hört.

  1. Hallå Frun,

   En anvisningsskylt om automatisk trafikövervakning ska finnas även innan en mobil fartkamera. Men om det inte skulle finnas så är det inte anledning nog till att slippa betala eventuella böter tyvärr. Skylten finns bara där för att upplysa trafikanter om att fotografering och registrering av personuppgifter kan komma under färdsträckan.

   Har det gått tre veckor så är det inte omöjligt att du ”slipper undan”.

 39. Hej! Varför maskerar de fotot som tas i fartkamerorna om det sitter ngn brevid föraren? Kan man få fotot utan maskering?

  1. Hej Yvonne,

   Det antar jag är av integritetsskäl. Personen i fråga har ju egentligen inget med saken att göra. Då passagerarsidan maskeras oavsett om det sitter någon där eller inte så tror jag inte det fotot går att få tag på utan maskering. Det är också det maskerade fotot som används vid en eventuell utredning.

 40. Hej! Jag blev stoppad av en polisman igår för att jag körde 78 på en 50-väg. Kommer jag få ett brev hem eller får jag inte det digitalt via kivra? Frågade inte något om det men han sa något om att jag får ett brev hem, tack

  1. Hejsan Simon,

   Bra fråga. Men än så länge, så vitt jag vet, får du ett brev hem med inbetalningskort. Dock så har flera regioner börjat med en app som gör hanteringen smidigare för Polisen, och dig till viss mån. Men helt digitalt är det inte ännu.

 41. Hej, Jag körde på en vägsträcka den 25/5 2020 där hastigheten pendlar mellan 70km/h och 100km/h,
  Jag höll en hastighet av 107km/h och missar en 70 skylt, så klart står polisen på 70 sträckan och skjuter med laser. Körkortet togs givetvis på plats och ett bötesbelopp om 4000kr utfärdades till mig.
  nu till min fråga, jag har tyvärr tidigare varit av med mitt körkort (15/2 2019 i två månader och fick tillbaka KK den 15/4 2019) läggs denna fortkörning till i bedömningen hur länge spärrtiden blir eller går Transportstyrelsen ”bara” 2 år tillbaka i sin bedömning?
  Vad tror ni spärrtiden blir för mitt misstag?
  Vänligen Niklas

  1. Hejsan Niklas,

   Jag har också svårt med datum och år nu för tiden 🙂

   Som du säger så är det inom en tvåårsperiod de normalt tittar tillbaka. Men denna gräns är tänjbar och det har hänt att äldre förseelser än så tagits med i beräkningen. Dock skulle jag gissa att det för dig i detta fall blir 2 månader.

   Återkom gärna med facit.

 42. Hej! Jag blev omkörd av en bil medan jag låg i tillåten hastighet. Kameran blixtrade, vad händer? Hört att kameran inte kan se vem som körde för fort? Stämmer det? Bör jag vara orolig?

  1. Hej Lisa,

   Det stämmer som du säger att kameran inte kan se vem som körde för fort och därför läggs dessa ärenden ner. Så du behöver inte vara orolig.

    1. Hej igen Lisa,

     Senast jag hörde något om detta så var så fallet. Inte hittat någon ny info om något annat heller. Men nej, absolut 100% säker är jag dock inte.

 43. Hej, jag går i gymnasieskola transportutbildning. Jag hade uppkörning med personbil och körde 74 på 70 väg, det kom en fartkamera och jag bromsade ner. Låg nånstans mellan 70 och 74 när jag passerade kameran. Såg ingen blixt och läraren sa ingenting. Behöver jag vara orolig för böter och/eller indraget körkortstillstånd? Mvh

  1. Hejsan Theodor,

   Jag kanske missförstår men hade du uppkörning så borde du väl fått någon sorts feedback i så fall? Dock ska det inte vara någon fara med fartkameran, du ligger helt säkert inom felmarginalen där. Men ett tips i all välmening kan ju vara att köra lite saktare under utbildningen 🙂

 44. Hej Tobias.
  Och här kommer facit på min fortkörning ovan.
  Jag körde alltså 107km/h på 70 väg, jag fick möjlighet att yttra mig i frågan innan beslut fattades, yttrande inkom från mig och vår styrelseordförande och beslutet blev en spärrtid på 1 månad.
  Jag vill understryka att yttrandena inte byggde på överdrifter eller uppdiktade historier om behov.
  Transportstyrelsen gick endast 2 år tillbaka i tiden i sin bedömning, där det i mitt fall var blankt papper med några veckor tillgodo,
  Vänligen Niklas.

  1. Hej igen Niklas,

   Perfekt med en uppföljning här. Tack! Och det gick ju ok ändå efter omständigheterna.

 45. Hej!
  Hur långt tid efter kan dom dra in körkortet från det datum man blev tagen? I detta fall blev jag stoppad 19/11-20 och fick brev om det 9/6-21.
  Mvh

  1. Hejsan Erik,

   Det var onekligen väldigt lång tid. Tyvärr har jag inget bra svar på din fråga där. Jag vet att det ibland tar månader men om det finns en övre gräns där det i så fall ”preskriberas” vet jag inte.

 46. Hej Tobias.
  Om jag har en bil som är högerstyrd och blir fotograferad av en kamera, vad händer då?

  Mvh Stefan

  1. Hejsan Stefan,

   Så vitt jag vet så granskas bilderna manuellt och även passagerarsidan syns på bilden. Dock så maskas den i vanliga fall. Men om det saknas person på vänstersida och personen på höger sida tydligt håller i en ratt så skulle jag tro att man åker på det (om det går att identifiera föraren).

 47. Hej
  Körde förbi en Släpvagn med kamera som knäppte kort, det var en 50 km väg.
  Bromsade ner till 49 km i god tid , kan den vara så min mätare visar fel är en gammal bubbla från 1969. Och går det att överklaga om det skulle mynna ut i böter?

  1. Hej Timo,

   Tror du får svårt att överklaga den då hastighetsmätare enligt lag inte får visa för låg hastighet. Så det är bara att bita i sura äpplet om det skulle dyka upp en bot.

   1. Hej har en fråga hur nära tar fartkamera kort , jag tror jag körde mellan 70-80 km på.60 väg men det blixtra när. Jag precis var vid kameran sedan lös solen mot kamerna hur stor är chansen att jag får böter

    1. Hej Lena,

     Först mäts hastigheten och det görs ungefär 50 meter innan kameran. Sedan tas bilden ungefär 20 meter innan kameran. Körde du mellan 70-80 km/tim på en 60-väg så finns det en stor risk att det blir böter om det går att identifiera dig som förare.

     1. Nu blixtra det till när.jag precis va vid kameran tar dom kort på nära håll om solen lyser på kameran

     2. 20 meter är ändå ganska nära kameran, speciellt när man också rör sig mot kameran.

     3. Hej Tobias
      Körde 72 när.den mätte fick idag hem papper misstanke om hastighetöverträdelse 2000 kr.i böter
      Men nu har en annan fråga Oman erkänner kan dom minska belopp eller bara ge en varning eller kommer man att få betala dessa böter första gången jag får böter.

     4. Hej igen Lena,

      Du kommer behöva betala böterna. Går inte att komma runt på något sätt även om det är din första bot.

 48. Hej Tobias! Blev idag tagen med laser på en 30 väg och min hastighet var 46,blev en bot på 2800:- Finns det vidare risk att mitt körkort återkallas,har haft körkort länge och det är min första fortkörningsbot.

  1. Hejsan Tobias,

   Du blir inte av med kortet där (finns risk för en varning dock). För att bli av med kortet krävs att du kört 20 km/tim för fort eller mer på en 30-väg. Så du kan lugnt betala din första bot och fortsätta hålla hastigheten 🙂

 49. Nu blixtra det till när.jag precis va vid kameran tar dom kort på nära håll om solen lyser på kameran

 50. Hejsan! Är under min prövotid som löper ut om 2 månader. Åkte fast på en 80-väg där de mätte min hastighet till 93 (96 utan rabatten) finns det någon risk att transportstyrelsen återkallar mitt körkort?

  1. Hej Kasper,

   Finns ingen risk för det. Din prövotid spelar ingen roll här. Du faller under samma regler som alla andra bilförare.

 51. tjena
  jag blev av med körkortet oktober 2019 sen tog jag om körkortet januari 2020
  och nu fick en fortkörnings kamera mig köra 60km/h på en 50väg
  vad kommer att hända?

 52. Hej!
  Jag körde ca 55km/h på en 40väg, när jag såg att det stod en polis i diket med laser. Men blev ej stannad efter. Är det så att dom filmar med deras laser så att det skickas hem en böter i efterhand? Eller måste dom ge ut böter på plats vid laser?

  1. Hejsan Andre,

   Om det inte är så att det nyligen ändrats så är du säker. De måste stoppa dig eftersom böterna är personliga, dvs det måste bevisas att det var just du körde bilen. Det räcker alltså inte med de kan påvisa att det t. ex var din bil som körde för fort.

  1. Hej Stefan,

   Jag här låter det som något gått fel. Antingen på kameran, din hastighet eller vägens hastighetsbegränsning. Jag råder dig till att vänta och se om du får något brev hem. Skulle det komma får du försöka överklaga men annars är det bara att glömma.

 53. Hej!

  Jag blev tagen för forkörning i en fartkontroll 2 september 2021 och körde 30km/h för fort på en 70 sträcka uppe i Västernorrlands glesbygd utanför tätbebyggt område.

  Fick en bot på 3200 kr som jag signerade på plats och erkände.
  Polismannen upplyste mig att eftersom det var dagsljus, torr vägbana och lite trafik så var det inga försvårande omständigheter. Eftersom jag låg precis på gränsen slapp jag indraget körkort på plats.

  Tidigare Den 29 september 2019 körde jag 38 km/h för fort på en 80 sträcka. Körkortet togs på plats. Mitt körkort blev återkallat en månad, efter att jag skickat in intyg från jobbet om mitt behov av körkort.

  Jag har ingen förseelse av något slag sedan 29 september 2019, men är osäker om det ändå blir en utredning per automatik av Transportstyrelsen efter detta, och även en ytterligare påföljd med indraget körkort igen, eftersom det ej gått fullt två år efter mitt indragna körkort.

  Hur noga är de med att kolla av de senaste två åren och i mitt fall när det är 1 år och 11 månader drygt?

  Är denna tidsperiod huggen i sten och Kan det vara så illa att man faller på stupstocken i detta fall och de kommer att vilja återkalla mitt körkort igen eller slipper man undan med en varning alt. ingen åtgärd alls?

  Tacksam för svar i denna fråga!

  Med Vänlig Hälsning

  Örjan

  1. Hej Örjan,

   Transportstyrelsen har möjlighet att återkalla ditt körkort här. Men du har ju saker som talar till din fördel med det polismannen upplyste om. Men också försvårande omständigheter med din ”gamla” fortkörning. Inget här är dock hugget i sten. Det handlar många gånger om en bedömning och du får ju alltid möjligheten att yttra dig i frågan. Jag kan nog tyvärr inte säga ja eller nej här. Du får hoppas helt enkelt.

   Återkom gärna med info hur det slutade.

 54. Har fått förfrågan om vem som körde bilen vid fartkameran. Kunde inte ange detta då vi var tre som turades om att köra . Och ingen av har märkt att det blixtrat. Om utredningen läggs ner, får jag då ett meddelande om detta ?

  1. Hej Anders,

   Enligt mina erfarenheter så varierar detta. Så mitt svar är ibland ja och ibland nej. Anledningen till att det varierar vet jag inte riktigt. Kan bero på individer eller så är det skillnad i ärenden där man inkommit med svar gentemot de som väljer att inte svara alls på dessa förfrågor.

 55. Stressad av den snabba trafiken omkring mig missade jag begränsningen 50 km/h (har kollat det nu efteråt). Körde då 67 km/h förbi ett par poliser med något slags utrustning riktad mot vägen. Blev inte stoppad (ingen annan blev stoppad heller vad jag kunde se). Kan jag vänta mig att få en böteslapp i efterhand?

 56. Hej !

  Jag har kört i en väg som hastigheten var 60 och jag körde runt 80 men jag upptäckte sen att en polispatrull och en polis var bakom en träd och hade en fartkameran med sig men de har inte stoppat mig !

  Min fråga är att den polis laser som de brukar använda vid en trafikkontroll ,kan de ta bild också eller den bara bemöta hastighet och inte mer än det ?eller kommer jag att få nåt brev hem ?

  1. Hej Ahmad,

   Sorry för sent svar. Eftersom du inte blev stoppad där och då kan du vara lugn. Förmodligen mätte de någon annan bil just då eller bara missade dig.

 57. Hej Tobias

  Idag bli jag fotad av fartkamera och jag körde mellan 80-95 på en 80 väg och jag har typ fem månad för prövotid att gå ut.
  Vad händer sen då, är lite oro om jag komma at bli av med mitt körkort?

  1. Hejsan Mac,

   Stämmer dina ungefärliga hastigheter så behöver du inte vara orolig för ditt körkort. Om du nu fastnade i kameran blir det ”bara” böter.

 58. Hej Tobias!

  Jag blev stoppad idag, för att kört 61km på 50 väg. Jag har en varning sen 1år och 9månaders sen då jag körde 24km för fort på 50 väg.
  Behöver jag vara orolig att få körkortet indraget.
  Hälsningar Christian

  1. Hejsan Christian,

   En risk finns alltid men som jag ser det så är denna fortkörning av ringa slag och det borde innebära att du klarar dig. Det har även gått en tid sedan senast, även om det är under de två åren. Men som sagt det finns inget exakt här men jag hoppas du klarar dig. Hör gärna av dig och berätta hur det gick.

 59. Om ägaren till bilen fått hem förfrågan om vem som körde bilen, måste man uppge vem som körde enligt lag?

 60. När jag skulle köra förbi fartkameran den blixtrade i den moment visade mätaren 81 km/ h. Lite osäker i vilken hastighet körde jag innan jag passerade kameran. Bromsade inte vid kameran, var lite stressad och tänkte inte på kameran. Frågan är räknas den hastighet när man ser blixten eller innan dess. Hur mycket sannolikt är det att jag körde över 90 km/h innan fartkameran Som jag skrev det var normalt körning och ingen bromsning vid kamerans stolpe. Tacksam för svar.

 61. Hej Tobias
  Den kom blixten från kameran exagt när jag var i linije med farkameran. Mätaren visade 83 km/h och det hände på en 70-väg. Är det den hastiget som räknas ?
  Bakom mig ca 100m kom en annan bil.

  Hälsningar

 62. Hej Tobias!
  Körde på en 80-väg, det va en bil framför mig och förmodligen körde snabbt och började bromsa hårt, då jag va stressad och väjer bilen för att inte krocka med den, och körde över heldragna linjen med hastighet 100-110, då upptäckte blixten från kameran. Jag undrar vem togs på fartkameran trots att jag va på andra körfältet.
  Mvh Marian

  1. Hejsan Marian,

   Vad jag vet så har radarn i skåpen inga problem att hålla reda på rätt många fordon samtidigt och att registrera dess hastighet. Det som jag förstår saknas är att få den informationen nedtolkad så att det blir rätt om vilket fordon som håller vilken hastighet. Sedan gäller det ju dessutom att detta måste vara hundra procent säkert.

   Och det är också därför som dess bilder kastas när det finns fler än ett fordon på bilden. Men hör gärna av dig om hur det gått med detta för dig. Alltid intressant att få veta.

  2. Har du hört något av transsportstyrelsen? Sitter själv i samma situation , det har snart gått 4v

   Med vänlig hälsning, Andreas

 63. Hej Tobias.
  Jag kör postbil och fick böter när jag körde 36 km på en 30 sträcka. Jag fick bötesbrevet i postlådan och jag undrar hur jag blev identifierad? Min chef har inte sagt nåt så jag tror inte att han blev kontaktad. Har man identifierat mej med hjälp av passet?
  Hälsningar Gunilla

  1. Hejsan Gunilla,

   Precis, antingen via passbilden eller körkortsbilden. I de fall där det inte går att identifiera föraren så skickas en förfrågan ut till bilens ägare om vem som körde vid den aktuella tidpunkten. Vilket som skett i ditt fall är dock svårt att svara på.

   1. Hej Tobias!! Cirka 1.5 år sen så fick jag min första fortkörningsböter och igår så va jag på en 40 väg och körde 8-15km/h mer än 40 ( lite osäker på hastigheten då jag bromsade när jag såg kameran), är lite orolig om att körkortet blir återkallad… vad tror du kommer hända?

    1. Hejsan Hussein,

     Om din fortkörning för 1,5 år sedan var en ”vanlig” bötesfortkörning så blir det bara böter nu också. Även om du skulle kört så mycket som 15 km/h för fort.

 64. Hejsan!
  Jag körde för fort och hämnade i fartkameran och är osäkert om jag blev fotograferad eller inte då det var under solen.
  Hur långtid tar det ungefär i nuläget tills man får brev?
  Finns något sätt för att kolla om jag/bilen blivit fotograferad eller inte? Jag är mycket oroligt om detta😓
  Med vänliga hälsningar
  Tomas

  1. Hej Tomas,

   Även i solen så märker man oftast om det tagit någon bild, blixten är stark. Men visst är det möjligt att missa det men ändå ovanligt skulle jag säga.
   Det varierar hur lång tid det tar innan eventuellt brev dimper ner i lådan men räkna med 1-3 veckor. Men i vissa fall tar det även längre än så.

 65. Hej,

  Jag körde 117 km/h på en väg där maxgränsen för hastigheten var 80 km/h. Jag blev tagen av polisens fartkontroll och mitt körkort togs av polisen. Jag har haft mitt körkort i ungefär 2 år och 9 månader och undrar om jag behöver göra om förarprov och ansöka om körkortstillstånd eller om jag endast får en spärrtid?

  Med vänlig hälsning
  Amir

  1. Hejsan Amir,

   Din prövotid är över så du kommer inte behöva ”ta om” ditt körkort. Mest troligt kommer du få två månaders spärrtid.

 66. Hur lång tid tar det mellan man erkänt fortkörning (1.500:-, 7 km på 80-väg), innan inbetalningskortet kommer?
  Min hund hade vandaliserat posten, så är osäker på om det låg med bland trasorna…

  1. Hej Annika,

   Det varierar från någon vecka till veckor. Du kan välja att vänta tills påminnelsen kommer, det kostar inget extra och det är 14-dagars betalningstid. Annars kan du höra av dig till Polisen.

 67. Hej,
  Om man som 15 åring körde olovligt och blev dömd till böter efter polisförhör och fick därmed prick i belastningsregistret (händelsen skedde i sept 2020, böterna betalades januari 2021) har nu som 17 år, precis tagit körkort för lätt mc, blivit tagen för fortkörning(28 km på 40 km väg) och blivit bötfälld av polis för det.
  Tror du att att Transportstyrelsen kommer dra in körkortet?

  1. Hejsan Mimmi,

   Får börja med att be om ursäkt för väldigt sent svar. Din kommentar missades tyvärr.

   En prick i belastningsregistret har ingen direkt påverkan på Trafikbrott. Men om man precis tagit körkort och kör hela 28 km/h (ligger ju precis på gränsen för en varning) för fort finns nog en viss risk att kortet dras in. Men med et sagt så vet jag inte exakt.

 68. Hej,
  Min fråga är, jag körde 50/km på 40-väg. Fartkamera blixtrade till. Undrar vad böt beloppet ligger på.

 69. Hejsan! Åkte dit på en fortkörnings bot idag hade kört 60 km på en 40 väg. Jag har haft en varning tidigare någonstans 2018-2019? Vad tror du påföljden blir, tror du jag blir av med kortet?

  1. Hej Perparim,

   Ber om ursäkt för väldigt sent svar, semestertider.

   Det ska inte vara någon fara för ditt körkort här. För att få en varning på en 40 väg behöver du köra över 25 km/h för fort. Dessutom försvinner varningar inom en 2-årsperiod.

  1. Hejsan Cecilia,

   Ber om ursäkt för sent svar, semestertider.

   Vid den manuella bearbetningen maskeras och censureras alltid den främre passagerarplatsen i bilen. Detta sker oavsett om det finns någon passagerare eller inte.

 70. Hej blir man av med körkortet om man har prövotid och mätt med laser i 79km/h på en 50-väg alltså 29 km för mycket??? Fick 3600 i böter med är rädd för körkortet

  1. Hejsan Hanna,

   Du blir inte av med körkortet om du kör 29 km/h för fort på en 50-väg. Trots prövotid. Gränsen går vid 31 km/h för fort.

 71. Hejsan!
  Jag har kört 100km/h på en 80 väg och bliv fotade av fartkamera, det är min provtiden. Finns det risken att blir av med körkortet?
  Tack
  Mvh
  Ali

 72. Undrar fick ett förläggande på 2000 kronor för fortkörning och haffad av en kamera och undrar om det blir dyrare om jag nekar och ändå måste betala böterna ! Mvh Leif

  1. Hejsan Leif,

   Självklart har du rätt att neka men de brukar ha väldigt goda bevis på att det verkligen är du som kört bilen. Det kan bli dyrare i det fallet att det skulle gå till rättegång.

 73. Hej…Är det ögonblicksmätning eller mätt tid över en viss sträcka ? Kommer på 100 km/h väg och hastighet går ner till 50 km/h i korsning…..Släpper ju gasen…….Har nu fått en bot med 6 km/h i överträdelse..dvs 56km/h uppmätt hastighet….Jag menar om det är ögonblicksmätning kanske man kan neka och hävda att 20 meter längre fram var hastigheten 50 km/h…..Tacksam för tipps ?

  1. Hej Thorbjörn,

   Det är ögonblicksmätning som du kallar det. Hastigheten kan mätas flera gånger men bilden tas bara 1 gång.
   Att hävda att hastigheten senare är 50 eller under kommer tyvärr inte att fungera.

 74. Får dem skicka ut en fortkörningsbot med hjälp av polisens nya bilar som kan mäta hastighet och filma samtidigt eller dem får inte använda det som bevismaterial som fartkamera.

  1. Hej Johan,

   Bilarna fungerar inte som en stationär fartkamera gör utan dessa används ute på vägarna och de stoppar dig om du kört för fort. Du får alltså inte hem något i brevlådan efteråt. Inte ännu iaf.

 75. Hej! Johan

  Finns det någon fast gräns för polisen när det gäller utskick för böter. Tänker mer som ett förfallodatum. Låt oss säga att jag fastnat på en kamera och böterna kommer inte förens 2år senare. Går det överklaga en sådan sak?

  1. Hejsan Filip,

   Vad jag kunnat hitta verkar ingen sådan gräns finnas. Däremot finns ju en preskriptionstid även för trafikbrott. Och är det en ringa fortkörning, dvs något som ej kan ge fängelse så tror jag preskriptionstiden är 2 år. För grövre brott är den längre, t ex vid grov vårdslöshet i trafik.

   Och överklaga böter för en fortkörning kan du alltid göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.