Hur många bilar får man sälja och äga på ett år?

Hur många bilar får man äga och sälja under ett år?

Om du är en person som äger många bilar och samtidigt säljer många av dessa har du säkert frågor som:

Hur många bilar får man sälja per år? Och hur många bilar får en person äga?

Som privatperson är det bra att hålla koll på vad som gäller när det kommer till bilhandel. Säljer du för många bilar per år riskerar det att räknas som näringsverksamhet.

Här reder vi ut vad som gäller.

Hur många bilar får man som privatperson sälja per år?

Här cirkulerar det många olika uppgifter på internet.

Allt från att det finns en gräns vid 6, 9 eller 12 bilar. Dvs att du som mest kan sälja 1 bil per kalendermånad innan det klassas som näringsverksamhet.

Men faktum är att Skatteverket inte har någon fast gräns.

Svar från Skatteverket angående hur många bilar man får sälja per år som privatperson

Vi har alltså frågat Skatteverket själva och de uppger att någon sådan fast gräns inte finns. Det görs istället en individuell bedömning utifrån de kriterier som finns om något är att betrakta som näringsverksamhet eller hobby.

Skulle du idag sälja väldigt många bilar och göra vinst på dessa försäljningar så kan det vid en granskning riskera att klassas som att du bedriver näringsverksamhet. Det innebär då att Skatteverket kommer kräva att du betalar skatt och avgifter på dina vinster.

Då en fast gräns saknas får du helt enkelt tänka genom ditt agerande själv. Gör du detta för att återkommande tjäna pengar kanske det är bäst att starta bolag.

Köpa och sälja bilar som hobby

Att köpa gamla bilar, rusta upp dem och sälja dem är en hobby som många sysselsätter sig med.

Men när övergår hobbyn till en näringsverksamhet?

Om en ”verksamhet” genererar större intäkter än kostnader förutsätts som regel att ett vinstsyfte föreligger. Då är det företag du bedriver.

Men var den gränsen direkt går är dock svår att definiera. Tar du upp alla de timmar som du lagt på renoveringen kanske det inte alls rör sig om en vinst. Även om du på kontot har mer pengar än innan.

Skatt på eventuell vinst av bilförsäljningar

Skulle det vara så att du säljer bilar med god vinst så måste du börja betala skatt. All vinst över 50 000 kronor ska beskattas med 30%.

Detta gör du i din deklaration.

Vinsten är skillnaden mellan ditt inköpspris för bilen, plus förbättringskostnader, och det pris du sedan säljer bilen för.

Listar du och säljer bilarna på marknadsplatser?

Många av oss listar bilar som vi säljer på t ex en köp och sälj sajt som Blocket.

Men om du skulle vara väldigt aktiv på en sådan sajt och skapa många annonser lämnar det ett väldigt många digitala spår. Chansen finns att skattemyndigheten till slut får reda på det och kanske vill utreda dig.

Hur många bilar får man äga samtidigt?

En privatperson som säljer många bilar kommer ju då också att äga många bilar, i alla fall i perioder.

Så dessa två frågor är sammankopplade. Men om vi bortser från försäljningsdelen.

Finns det egentligen något tak för hur många bilar en privatperson får äga samtidigt?

Nej det gör det inte. Du får som privatperson äga hur många bilar du vill. Och har råd med.

Andra vanliga frågor om att äga och sälja bilar som privatperson

Är det lagligt att köpa och sälja bilar?

Ja det är lagligt, även som privatperson.

Måste man skatta när man säljer en bil?

Behöver du skatta när du säljer din bil privat? Många undrar om man behöver skatta något när man säljer en bil begagnat. Mest troligt behöver du inte det. Vid enstaka försäljningar måste eventuell vinst som överstiger 50 000 kronor beskattas med 30 procent.

Var kan man se hur många fordon en person äger?

Genom Transportstyrelsens SMS-tjänst kan du få uppgifter om vem som äger en bil. Att dock få en lista med alla bilar en annan person äger är inte möjligt.

Sammanfattning

Skatteverket har ingen fast gräns på hur många bilar du kan sälja som privatperson innan det klassas som näringsverksamhet och du måste betala vinstskatt och andra avgifter.

Rådet är därför att antingen bestämma dig innan du börjar för att registrera ett företag eller helt enkelt bara göra det för att det är kul. Vinst ska då alltså inte vara ett mål med dina köp och sälj.

Det finns inte heller något tak på hur många bilar du får äga samtidigt. Du kan som privatperson äga hur många som helst. Men så fort du börjar sälja av alla dessa bilar med vinst kan det bli problem.

Köper och säljer du många bilar per år? Och hur tänker du angående vinst och företag?

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.