Miljöbonus för Elbilar 2021

Miljöbonus Elbil för 2023 – allt du behöver veta

För dig som funderar på att köpa elbil eller en hybrid under 2023 kunde miljöbonusen (bonus-malus) varit en viktig morot. Nu är den dock borttagen, men det går självklart att köpa och beställa en mer miljövänlig bil ändå.

Här går vi genom vilka ändringar som skett, hur du gich tillväga för att få ut din bonus och svarar på några av de vanligaste frågorna vi stöter på.

Bonusen tas bort för klimatbilar som köps eller beställs efter den 8:e november 2022

Den nya regeringen har beslutat att helt ta bort klimatbonusen för alla bilar som köps eller beställs efter den 8:e november 2022.

Det innebär att du som beställer en ny elbil den 9:e november helt blir utan bonus.

Läs mer om detta här.

Miljöbilspremien sänks för år 2023

Under 2023 sänks maxbeloppet du kan få i bonus från 70.000 kr till 50.000 kr.

Maxbeloppet höjdes under 2021 och låg kvar under 2022. Men om du köper en elbil som tas i bruk efter 1 januari 2023 så kan du räkna med att högst få en klimatbonus på 50 000 kr.

Beloppet höjdes inför 2021 för att ytterligare förbättra incitamentet att byta till en mer miljövänlig bil. Det gäller för rena elbilar (eller vätgasbilar), dvs sådana med nollutsläpp.

Högsta bonusbeloppet för bilar med utsläpp över noll gram koldioxid per kilometer, som exempelvis en laddhybrid, blir 10 000 kronor.

Tabell över belopp och nivåer för Klimatbonusen under 2023

2022
Maximal bonus (kr)50 000
Lägsta bonus (kr)5 000
Gräns för att erhålla bonus (CO2-gram/km)30 g
Bonus gasbil (kr)10 000
Högsta bonus laddhybrid10 000

Andra ändringar i Bonus-Malus systemet 2023

Det pågår ett förändringsarbete med att skärpa miljöstyrningen och den ekonomiska hållbarheten i bonus–malus-systemet. Därför sker en del ändringar.

Några som är beslutade och några som det ännu inte har tagits beslut om.

Utsläppsgränsen sänks

Gränsen för hur höga koldioxidutsläpp en bil får ha för att få klimatbonus sänks, från 60 till 50 gram koldioxid per kilometer. Det betyder att regeringen går tillbaka till att ha gränsvärden även under de som gällde 2019.

Under 2020 höjdes gränsen från just 60 till 70 gram koldioxid per kilometer.

Ändringar i Klimatbonusen som gäller efter 8:e Juli 2022

I regeringens arbete med bonus–malussystemet så behöver vissa förändringar göras. Detta för att på ett bättre sätt kunna följa utvecklingen när det gäller efterfrågan på klimatbonusbilar, begränsa kostnadsökningen för klimatbonusen och för att stärka miljöstyrningen.

Här är det som kommer att vara regler som gäller efter 8:e juli:

  • Gränsen för hur stora utsläpp en klimatbonusbil får ha för att omfattas av klimatbonusen föreslås skärpas från dagens 60 gram koldioxid per kilometer till 50 gram koldioxid per kilometer.
  • Det högsta bonusbeloppet för en klimatbonusbil som släpper ut mer än 0 men högst 50 gram koldioxid sänks från dagens cirka 45 000 kronor till cirka 10 000 kronor.
  • Det lägsta bonusbeloppet föreslås följaktligen ändras från dagens cirka 10 000 kronor till 5 000 kronor.
  • Bonusen begränsas till bilar vars nypris uppgår till högst 700 000 kronor.

De 3 översta punkterna kommer först och främst drabba hybridbilar. Men det är tydliga sänkningar av beloppen för hybridbilar.

Det stora här är dock att det införs ett pristak på 700 000 kr. För att få ut bonusen så måste alltså elbilen kosta under 700 000 kronor. Det är så klart något som kommer att påverka många.

Tanken är att personer som har råd med att köpa dyra bilar inte behöver en extra morot och bli kompenserade för det.

Ändringar i malus

Även Malus-delen av systemet ändras och uppdateras. Detta till stor del för att kunna finansiera det ökande antal utbetalningar av bonusar som sker.

Sammanfattat höjs fordonsskatten för nyproducerade bilar med 25 kronor per gram koldioxid per kilometer utöver brytpunkten på 90 gram per kilometer.

Ändringar i Malus efter 1 Juni 2022

Till den 1 Juni 2022 föreslås det att den nedre gränsen för när det förhöjda koldioxidbeloppet tas ut sänks från 90 till 75 gram koldioxid per kilometer. Samt att gränsen för när den högre nivån på det förhöjda koldioxidbeloppet tas ut sänks från 130 till 125 gram per kilometer.

Malus är den del som straffskattar bilar med högre utsläpp. Detta gäller under de första tre åren för nya bilar.

Villkor för att kunna få Miljöbonus

För att vara berättigad till klimatbonusen gäller det att uppfylla vissa villkor. Här går vi genom några av dessa:

  • Bilen får inte har varit påställd tidigare, vare sig i Sverige eller någonstans utomlands.
  • Det skall röra sig om en personbil klass I eller klass II (husbilar), lätt lastbil eller lätt buss.
  • Bilen ska uppfylla utsläppskraven för Euro 5 eller Euro 6.
  • Bilen släpper, enligt uppgift i vägtrafikregistret, ut högst 50 gram koldioxid per kilometer.
  • Bilen ska vid utbetalningstillfället (efter 6 månader) inte har bytt ägare, avregistrerats eller förändrats så att den inte längre uppfyller de tekniska kraven.

Hur det går till att få bonusen utbetald?

Har du uppfyllt de villkor vi skrivit om här ovan så kommer du att kunna ta del av miljöbilspremien.

Är din bil tagen i trafik första gången innan den 12 juli 2022?

Du som registrerad första ägare kommer efter ett par veckor (kan ta längre tid) få hem ett brev, en blankett om försäkran, från Transportstyrelsen där du ombeds skriva under och skicka in om uppgifterna stämmer. Detta måste göras inom 6 månader från att bilen köpts/ställts på.

Sedan registreras denna ”ansökan” men den behandlas dock först efter 6 månader. Därefter tar det oftast någon vecka (ibland ett par) innan du får bonusen utbetald.

Är din bil tagen i trafik första gången den 12 juli 2022 eller senare (t ex under 2023)?

Då finns det inte längre något krav på att lämna in en försäkran. Transportstyrelsen sköter istället själva utbetalningsbehandlingen automatiskt.

Dock gäller fortfarande att bilen vid tidpunkten för utbetalningen, som fortfarande är tidigast sex månader efter bilen tagit i trafik första gången, uppfyller följande villkor:

  • Bilen får inte ha bytt ägare i vägtrafikregistret.
  • Bilen ska vara registrerad i Sverige, det vill säga den får inte ha avregistrerats på grund av till exempel export eller skrotning.
  • Bilen får inte ha ändrats så att den inte längre är en klimatbonusbil.

Hur betalas pengarna ut?

Bonusen betalas ut via Swedbanks utbetalningssystem (om du inte har ett plusgiro- eller bankgirokonto registrerat i vägtrafikregistret).

Även du som har en annan bank än Swedbank kan registrera ditt konto där. Gör det enkelt och smidigt här.

—>> Här kan du läsa en personlig story om hur vi (nästan) blev utan vår miljöbonus! <<—

Andra vanliga frågor och svar (faq)

Vi vet att det finns många olika frågor om systemet och här går vi genom ett par av de vi stöter på då och då.

Hur beräknas bonusen för olika bilmodeller?

Du borde få den informationen från din bilhandlare. De är experter på just den bilmodell du är intresserad av och vet (förhoppningsvis) allt om den. Men det finns också sätt att räkna ut det själv, bl a hos Transportstyrelsen.

Vilka olika typer av miljöbilar finns det att välja mellan?

Här finns en bra databas med miljöbilar. Bara att söka efter olika modeller.

Vad betyder orden bonus respektive malus?

Bonus – till bilar med låga utsläpp. Ordet bonus är ju rätt talande i sammanhanget och på latin betyder det god. Mer info här.
Malus – förhöjd fordonskatt för bensin- och dieseldrivna personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar under de tre första åren. Malus är latin och betyder typ ond. Läs mer här.

Får jag miljöbilspremien om jag leasar en bil?

Nej. Den tillfaller då leasingbolaget eftersom det är dom som blir första registrerade ägare av bilen. Dock så borde det i slutändan betyda en lägre leasingavgift, se till att kolla upp det i dina leasingvillkor.

Varför fanns miljöbilspremien?

Sverige och dess regeringen har som mål att minska transportsektorns utsläpp med 70 procent till 2030. Detta var då ett sätt att styra konsumenter mot att välja fordon med lägre utsläpp.

Hur finansieras bonussystemet?

Det finansieras av malus. Förändringen innebär att nya bilar med större utsläpp kommer att få en förhöjd fordonsskatt under de tre första åren och detta väntas ge ett plus till statskassan.

Får jag någon bonus om jag köper en elbil efter den 8:e november?

Nej, då får du ingen bonus alls. Den nytillträdda regeringen skrotar hela klimatbonusen för alla miljöbilar.

Summering och sammanfattning

För oss som gillar elbilar/miljöbilar, vilket skälet än må vara, så var miljöbonusen en viktig morot i köpbeslutet.

Men i och med att regeringen nu anser att en miljöbil i praktiken kostar lika mycket som motsvarade fossilbil så finns inte längre anledning till att ha kvar denna ”morot”.

Här har vi gått igenom vad som gäller angående klimatbonusen 2023 och vad du ska tänka extra på när det är dags att besluta om vilken typ av bil du ska köpa 2023.

Efter den 8:e november 2022 kommer det inte längre gå att få någon bonus när man köper en ny el- eller miljöbil. Detta har regeringen beslutat.

Skulle du ha frågor är du mer än välkommen att ställa dessa via kommentarsfältet här nedanför!

Similar Posts

67 Comments

  1. -Hur mkt skr:- kmr avsättas för bonusar 2021?
    -Vad händer när sammanlagda bonusutbetalningar uppnått den avsatta summan för perioden (2021) .. blir resten av bonussökande utan bonus??
    Hittar ingenstans där detta berörs, konstigt!?! Är mitt bilköp bonus-berättigat mst jag kunna lita på att pengarna kommer.

    1. Hej Jonny,

      Tror helt enkelt inte de besluten är tagna, rent formellt. Vi får nog mer information under kommande veckor när alla börjar jobba igen.

      Att den avsatta summan tar slut hände ju i år. Men det fylls på, krävs dock ett beslut och lite hantering. Vi blev t ex påverkade och fick vänta men jag tror inte det finns någon risk för att pengarna på riktigt tar slut och att resten inte får sin ”bonus” utbetald. Det kommer inte hända. Malus-systemet är ju tänkt att egentligen finansiera Bonus-systemet och det ligger ju kvar.

      Men att du och andra ställer frågor och att allt inte alltid känns glasklart är ju inte konstigt. Det handlar om relativt stora pengar för oss bilköpare.

  2. Betyder det att bilen inte får tas i trafik före 1 april eller måste man vänta med att beställa sin bil förrän 1 april?

    1. Hej Anna,

      Du kan beställa din bil när som. Men vill du ta del av den högre bonusen får bilen inte ställas på eller registreras för första gången före den 1:e april. Hoppas det klargör det hela.

          1. Hej, vi har beställt en ford kuga plug in hybrid och miljöbils premien är ca 37000 men den är inte påställd ännu, med de nya reglerna så blir premien lägre. Ska vi se till att den ställs på innan 1/4.
            mvh!

          2. Hejsan Jonas,

            Om det finns möjlighet så visst. Det rör sig väl om närmare 8-9000 i skillnad där. Men det beror ju också på en rad omständigheter och det är inte alltid praktiskt möjligt. Kan nog hänga en del på hur bra kontakt du har med handlaren också..

  3. Hej!
    Jag har beställt en laddhybridbil.
    Den har ännu inte levererats från bilfirman. Däremot har den fått registreringsnummer och som ägare anges den svenske generalagenten.
    Vad händer med bonusen då jag registreras som ägare vid leveransen.
    Då har ju bilen bytt ägare, viket inte fick hända för att få bonus.
    Eller räknas inte generalagenten som ägare för utbetalning av bonusen?

    1. Hej Kent,

      Det är normalt förfarande. Generalagenten räknas i detta fall inte in där. Om du tittar på ett befintligt registreringsbevis så ser du att det där står antal ägare 1 inklusive bilhandlare (om du köpt en ny bil direkt av en handlare).

  4. Jag funderar på att köpa en gasbil som drivs på biogas. Hur stor miljöbonus kan jag få om jag köper en Skoda oktavia?

  5. Hej! Mer exakt hur definieras villkoret att bilen ej får ha varit påställd tidigare? Vid import av ny elbil från Tyskland, så verkar det vanligt att återförsäljarna skriver att de har ”för-registrerat” bilen, även om den inte tagits i trafik. Är det skillnad mellan att registrera och att ställa på i detta avseende? Vad bör man tänka på att kommunicera till handlaren om man ska kunna nyttja miljöbonusen för en importerad bil?

    1. Hallå David,

      Jag skulle vilja säga att handlaren borde ha koll här. Men samtidigt kan det vara lite si och så där ibland.

      Det är som du säger skillnad på registrering och påställning. Alla bilar har på något sätt registrerats av handlaren innan den ställs på när du eller jag köper den.

  6. Hej,

    Är man garanterad att få miljöbonusen eller är det en pott med pengar per år som kan ta slut så att man blir utan?

    1. Hej Erika,

      Det finns en viss summa med pengar som är avsatta varje år. 2020 tog denna slut innan året var slut men det som då händer är att det avsätts mer pengar. Så ingen blev utan bonus utan vissa fick bara vänta lite längre än väntat. Så jag kan nästan lova att du är garanterad din bonus, oavsett hur många som är före dig.

  7. Avser köpa el-bil från England.
    Vem kan bistå mig ?
    Får jag miljöbonus/premie för bil köpt 2021 från England ?

    Vänligen
    Peter

    1. Hallå Peter,

      Tyvärr ett område som jag inte behärskar. Speciellt inte nu med Brexit. Kan tänka mig att det blivit dyrare nu med moms och tull. Mitt råd är nog att googla. Jag testade och hittade ett par guider men allt var pre brexit.

      Så långt jag vet så får du bonus för en importbil under samma villkor och regler för en svensksåld bil. Mitt råd här nog att kolla med Transportstyrelsen för att verkligen försäkra dig om det innan du går vidare. Lycka till!

  8. Hej, Jag ansökte om miljöbilspremie per vanlig post för en månad sedan, men jag har inte fått någon bekräftelse på att ansökan har kommit fram. Finns det något sätt att få det bekräftat? Om ansökan kommer bort så är det tydligen jag som förlorar pengar på det.

    Martin

    1. Hej Martin,

      Det är ett av problemen som jag ser det med nuvarande ansökningsförfarandet. Någon sorts bekräftelse på att ansökan kommit in hade lugnat många. Det jag gjort, och många andra med mig, är helt enkelt att höra av sig och kolla så att ansökan kommit in. Den registreras i systemet när den kommer in, men du får dock inte reda på om den blir ”godkänd”.

    1. Hejsan Mikael,

      Har du skickat in ansökan i tid så är mitt råd är att ta kontakt med Transportstyrelsen och höra med dem direkt.

  9. Om jag beställer en elbil idag som levereras först i Mars 2022, kan jag fortfarande räkna med samma bonus (70.000)? Eller måste jag chansa på vilka regler som gäller just när bilen tas i bruk?

    1. Hejsan Staffan,

      En bra fråga. Vilken bonus du är berättigad till bestäms av dagen då bilen ställs på. Så i ditt fall kan du räkna med 70000. Har inte sett några förslag angående ändringar till 2022 och tidigare har det också varit 1:e april som har varit datumet då de nya reglerna har börjat gälla.

      1. Anslaget avsatt för klimatbonusar är förbrukat och utbetalning pausad går det att läsa på Transportstyrelsens hemsida. När kommer besked om ny ekonomiska medel?

        1. Hejsan Camilla,

          Om vi tittar på hur det gick till förra året när medlen tog slut då så pausades utbetalningarna i mitten av oktober. Sedan tillfördes nya medel och utbetalningarna kom igång igen i början på december. Exakta datum för i år har jag ännu inte hittat. Men jag bevakar frågan och återkommer i ämnet.

  10. Hej,
    Jag tänkte köpa en elhybrid nu men ska även beställa en elbil som levereras nästa år.
    Tänker sälja elhybriden efter 6-7 månader. Kan jag få bidrag till båda dessa bilar eller finns det någon begränsning till hur många bilar man kan ansöka?
    Det enda jag ser ovan är att man ska vara ägare i 6mån. Något mer man bör veta?

    1. Hej Reza,

      Som du skriver så är det enda kravet att du står som ägare till bilen i 6 månader. Så att göra som du planerar finns det inga hinder för.

  11. Jag har beställt en bil via en bilfirma i form av leasing. Månadskostnaden är baserad på att bonusen gäller och nu hör man att pengarna är slut. Bilen beräknas komma i november och dom säger att banken har rätt att ta ut en högre avgift om dom inte får bonusen. Dom rekommenderar mig att ha is i magen. Jag har inte skrivit på nåt men rekommenderar ni att jag bör backa från denna ”dealen” eller förväntas det komma mer pengar?

    1. Hallå Magnus,

      Förstår att du lite ”orolig” här. Det rör sig ju om en ansenlig summa.

      Jag är dock tämligen säker på att mer medel kommer att skjutas till. Precis som det gjordes förra året. Det brukar ta några veckor sedan är bollen i rullning. Tror ingen (styrande regering) vill komma in i valår (2022) med att ha berövat tusen- och åter tusentals svenska sin bonus.

  12. Hej! Det pratas om ägare, förste ägare, 2 ägare etc. Vilka regler gäller för ägandet? Kan man bli utan bonus om man inte är först till ägandet av en elbil? Mvh Daniel

    1. Hejsan Daniel,

      Det är endast första riktiga ägaren som är berättigad till bonus. Och med första riktiga menar vi inte en importör eller bilfirma. Det som gäller är att ägaren som äger bilen när den ställs på första gången och sedan äger den i minst 6 månader är berättigad till bonusen.

      Skulle du sälja bilen innan dessa 6 månader har passerat så kommer bonusen at brinna inne. Dvs ”andra” ägaren kommer inte heller få ta del av den.

  13. 1. Bilen står hos bilfirma. Avställd?
    2. Jag köper Bilen och den ställs på.
    3. Jag äger den i 6 månader.
    4. Bonusen betalas inte ut förrän dessa 6 månader har passerat?

  14. Hej får jag bonus om jag köper en elhybrid/mildhybrid? Hur mycket får jag i bonus? Bilen måste vara helt ny? Mvh Daniel

    1. Japp, även hybrider är bonusberättigade. Hur stor bonusen blir beror på bilens utsläpp per gram koldioxid. Så det varierar från bilmodell till bilmodell så därför är det svårt att säga exakt. Men som mest kan man få 45 000 kr för en hybrid sedan minskar det ju mer bilen släpper ut. Och ja den måste vara ny.

  15. Hej!
    Vad händer om bilen förstörs och måste skrotas av nån anledning innan man fått bonusen utbetald? Förlorar man även premien då?

    1. Hej Lina,

      Det är en mycket bra fråga och jag vet inte 100% svaret på den. Får kolla upp det. Men eftersom du måste stå som ägare till bilen efter 6 månader så skulle det i teorin kunna betyda att du inte får ut någon bonus om bilen skulle skrotas och avregistreras. Men det är som sagt en gissning från min sida.

  16. Hej,
    Jag undrar om moms är inkluderad i beloppet. Om jag köper el-bil på företag då blir priset utan moms, sedan när jag får bidrag så är det 70,000 kr som jag räknar bort från priset inkl moms. Så om en bil kostar 500,000 inkl moms, jag får bonus på 70,000, då kostar min bil 430,000 ggr 0,8, alltså 344,000 kr. Har jag uppfattar rätt?
    Tack!
    // Sabina

    1. Hejsan Sabina,

      Bidraget är helt skattefritt. Så ingen moms. Rent bokföringsmässigt har jag för dålig koll just nu för att kunna ge några råd tyvärr.

    1. Hej Munkh,

      Om du köper elbilen med hjälp av ett lån får du ta del av klimatbonusen. Det är om du väljer att leasa elbilen som bonusen istället (oftast) tillfaller leasingföretaget.

  17. Hej Tobias,

    Först och främst, tack för att du orkar ta dig tid och besvara alla inkommande frågor. Övertygad om att många uppskattar detta.

    Nu till min fråga. Jag har för avsikt att leasa en laddhybrid som kommer tas i bruk april/maj i år. Att bonusen tillfaller leasingfirman är jag helt med på men det är ändå intressant för mig eftersom ev miljöbonus dras bort på kommande fakturor efter utbetalningstillfället.

    Detta förutsätter givetvis att det finns pengar kvar att betala ut och med tidigare års historik verkar så inte vara fallet. Då får jag isf hoppas på att regeringen avsätter nya medel.

    Frågan är – vågar jag chansa? Och finns någon risk att beloppet ändras mot vad jag är berättigad till idag? Om jag förstått det hela rätt så gäller dagens regler från april 2021 fram till den dag de ev förändras och det har mig veterligen inte förvarnats om att dessa skulle ändras innan jag hinner få min bil.

    1. Hejsan Eric,

      Tack. Det tar lite tid men det är det värt.

      Som det ser ut just nu så kommer pengarna ta slut ganska tidigt. Jag är dock fortsatt övertygad om att det kommer tillsättas mer medel under året.

      Det fanns planer på en ändring till 1 Juli 2022 men den är skjuten på framtiden. Så om bilen tas i bruk i år (2022) så skulle jag säga att beloppen som ligger nu gäller. Men skulle det dröja tills nästa år finns det risk att det kommer ändras. Inför 2023 ligger det nämligen en plan på att belopp och utsläppsnivåer ska sänkas ytterligare. Jag skulle dock inte bli förvånad om även detta ändras. Speciellt med tanke på de väldigt långa leveranstider som gäller för många elbilar just nu.

      Så för att sammanfatta, jag skulle inte vara speciellt orolig om jag vore dig. Men att det finns en finns en liten oro är dock väldigt tråkigt. Det borde vara glasklart vad som gäller eftersom det handlar om statliga skatter/bidrag och för många av oss är det väldigt stora pengar det rör sig om.

  18. Hej och tack för all information som du ger oss.
    Min fråga handlar om fördröjningen (ev. 6 månader) av utbetalning av miljöbonusen på 70 000 kr.

    Om jag leasar en bil med ett kontrakt om 3995 kr/mån och beräknad leverans är den 1 maj, betyder detta att leasingbolaget inte får bonusen insatta på deras konto direkt den 1 maj?
    Skulle detta i så fall betyda att jag som ny leasingägare får en förhöjd månadskostnad den 1 maj i väntan på insatta bonusmedel till bilfirman? Eller går bilfirman in med 70 000 (från 1 maj för att säkerställa min månadskostnad på 3995 kr) tills de inte får bonusen så att kunden inte får en förhöjd månadskostnad?
    Hoppas att du förstår min något komplicerade fråga : )

    Mycket tacksam för svar!

    1. Hej Karolina,

      Först och främst, tack! Sedan till dina frågor som jag både förstår och faktiskt är ganska vanliga.

      1. Leasingbolaget får precis som oss privatpersoner vänta minst 6 månader på miljöbonusen.

      2. Det varierar från bolag till bolag. De flesta leasingavtal jag sett har en fast månadskostnad (räntan är dock oftast rörlig och kan ändras under avtalstiden) där bonusen är inräknad från första månaden. Det finns också avtal där månadskostnaden sänks efter att klimatbonusen kommit leasingbolaget tillhanda. Vilket som gäller för dig borde finnas i dina leasingvillkor.

      Sedan har dock alla leasingbolag ett inlagt villkor att om klimatbonusen uteblir så påverkar det leasingavgiften.

      Hoppas det är svar på din funderingar.

  19. Ovan skriver ni: ”Här finns en databas med miljöbilar, sök och du skola finna.”

    Högst pinsamt. Skribenten vill slänga sig med ett fint uttryck, men visar bara tydligt att han inte kan ett dyft om gammal grammatik. ”Skola” är plural. Före stavningsreformen 1906 hade man pluralformer för verben. ”du skall”, men ”vi skola”. ”Du skola” skaver alltså rejält i öronen om man vet det minsta om gammal grammatik.

    1. Hejsan Stefan,

      Du har rätt. Jag kan väldigt lite om grammatik, speciellt gammal, men nu har du lärt mig lite mer så tack för det. Ser till att ändra i texten.

  20. Hej.
    Läste om att miljöbonusar inte betalas ut till bilar över 700 000kr? from vilket datum gäller det i så fall?

    1. Hejsan Stefan,

      Det är inte beslutat ännu men om det införs gäller det från den 1 Juli 2022. Klimatbilar köpta efter det datumet som kostar mer än 700 000 kr är då inte berättigade till bonus.

  21. Hej!
    Jag överväger att beställa en ny tesla model 3 performance för 730 000kr.
    Leveranstiden är beräknad till maj 2022, men med stor risk för förseningar.
    Om jag beställer den nu i veckan, men att den levereras efter den 1:a juli, betyder det att jag inte får någon bonus ifall det händer?
    Tacksam för svar!

    1. Hejsan Jakob,

      Så riskerar det tyvärr kunna bli om förslaget på ett högsta tak på 700 000 införs den 1 Juli. Det är många med dig som står och tvekar på grund av detta, speciellt med de leveransproblem som nu finns. Önskar jag kunde säga att det är lugnt men just nu vet vi inte. Jag följer dock frågan och uppdaterar så snart vi vet hur det blir.

  22. Hej Om jag beställer en leasingbil (polestar för 580 tkr) nu men den inte levereras förrän i under hösten, kommer då leasingföretaget att kunna erhålla klimatbonusen på 70 tkr?
    Jag tänker att bilen finns ju inte och har rimligen därför inte heller någon identifikation hos transportstyrelsen?
    /Göran

    1. Hejsan Göran,

      Det kommer dom att kunna göra. Leasingbolaget kommer att ansöka om bonusen först när bilen ”köpts” och levererats.

  23. Jag beställde en hybrid i januari och en anledning var miljöbonusen. Problemet är att det är leveranstid på den nya bilen och jag lär inte få den före vår klåfingriga regering har fått igenom en försämring av förutsättningarna i Riksdagen. Det borde ju rent affärsjuridiskt vara de regler som gäller vid beställningstillfället som gäller, då det är omöjligt att förutse samtliga galenskaper vår regering hittar på.

    1. Hej Anders,

      Det är ju tyvärr så med de långa leveranstider som är just nu är verklighet att många sitter i samma sits som dig. Jag önskar att jag kunde hjälpa på något sätt men reglerna är vad de är. Sedan håller jag med dig om att det inte är bra. Det rör sig om, för många av oss, stora pengar som man kanske går ”miste” om. Det bästa rådet jag kan ge är att hålla sig uppdaterad och sedan räkna med att man kommer att få ut det mindre beloppet i bonus istället.

  24. Har lite frågor kring gränsen på 700000kr för elbilar:
    Baseras det på listpris för färdigpaketerad modell ex C40 Recharge Twin Intro Edition utan vidare extrautrustning?
    Tas hänsyn till rabatter?
    Eller ämnar de granska varje enskild affär med extrautrustning och all den extra administration det innebär?

    1. Hejsan Peter,

      Det är en bra fråga. Men i dagsläget vet vi inte riktigt.

      I promemorian står det att Transportstyrelsen får uppdraget att lösa frågan på lämpligt sätt. T ex föreslås att bilens nypris kan bedömas utifrån de föreskrifter om nybilspriser som Skatteverket meddelar (skatteverkets prislista utgör grunden för förmånsvärden för tjänstebilar).

      Många av remissinstanserna tog också upp just det du beskriver med extrautrustning, vad räknas med eller ej. Jag tror personligen att förslaget om taket kommer att skjutas fram till 1 januari 23 och att vi då i god tid får tydliga besked på vad som gäller.

  25. Om man köper en Demo bil, vad gäller där med miljöbonusen? Den är ju redan påställd, men jag är ändå förste ägare. Bilhandlaren ska ju inte räknas?

    1. Hej Mikael,

      Om bilen ställts på och därmed registrerats för trafik av bilhandlaren så är det upp till dom att söka miljöbonusen (vilket de garanterat också gjort). Om du sedan köper demobilen så borde bonusen direkt dras av från priset och på det sedan ytterligare en rabatt pga av att bilen redan gått x antal mil.

      Vi köpte t ex en demobil och räknade då direkt bort 70000 kr på priset eftersom bilhandlaren sökt och fått bonusen utbetald.

  26. Hej
    Lite till åren för oss har vi ändå tagit beslutet att köpa el bil. Som alla vet rör det sig om en hel del pengar. Därför är verkligen el bils premien en starkt morot.
    Frugan och jag har gemensamt lönekonto och köper således bilen för våra gemensamma pengar. Bilen är alltså vår gemensamma. Om en av oss avlider, låt säga den som officielt står som ägare, innan 6 månaders utgång, hur blir det då med utbetalningen efter 6 månaders periodens utgång, av el bils premien? Kan bilen bara sas stå på dödsboet i ett antal månader så att 6 månaders regeln infaller? och den andre partner kan tillgodogöra sig bonusen?

    1. Hejsan Willie,

      Det är verkligen en bra fråga. Den är så pass bra att jag inte vet svaret utan istället har jag vänt mig till Transportstyrelsen. Jag återkommer när jag får svar från dem.

    2. Hej igen Willie,

      Fått svar från Transportstyrelsen och det är ägarbytet som är nyckeln. Om bilen inte bytt ägare efter 6 mån tillfaller bonusen den avlidnes dödsbo i detta fall. Så jag antar att en ”flytt” över till dödsboet inte räknas som ett ägarbyte och då är det bara att vänta med att sälja bilen tills dessa 6 mån passerat.

  27. Hej!
    När vi tecknade en elbil i mars då bestämdes att finansieringen var privatleasing. Nu har bilen kommit och skall hämtas i december men vi har ev. ändrat oss gällande privatleasing och funderar istället på billån. Nu pratar försäljaren om att ändrar man finansieringsform kan risken vara att vi inte får bonusen men i min värld spelar väl inte finansieringen någon roll utan det är vem som står som inregistrerad första ägare. Har en aning om att det kan vara leasingbolaget som inte vill gå miste om affären.

    1. Hejsan Lelle,

      Det stämmer att bonusutbetalningen baseras på när och vem som är första ägare. Det jag kan tänka mig är att handlaren syftar på de nya bonusreglerna, dvs att bonusen numera inte finns. Att ändra finansieringen på bilköpet skulle då kunna ses som en ny bilbeställning och då är du inte berättigad till någon bonus. Detta eftersom som ”nya” bilköpet då sker efter att reglerna infördes.

      Det är en väldigt intressant fråga. Men tyvärr en som jag inte har något bra svar på. Därför får du jättegärna återkomma med hur det gick för dig. Säkert fler som kan sitta i samma sits som dig här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *