Miljöbonus för Elbilar 2021

Miljöbonus Elbil för 2021 – allt du behöver veta

För dig som funderar på att köpa elbil under 2021 är naturligtvis miljöbonusen (bonus-malus) en viktig morot. Och nu blir det än mer attraktivt att byta till en mer miljövänlig bil.

Här går vi genom vilka ändringar som sker, hur du går tillväga för att få ut din bonus och svara på några av de vanligaste frågorna vi stöter på.

Miljöbilspremien höjs för 2021

Under 2021 så höjs maxbeloppet du kan få i bonus från 60.000 kr till 70.000 kr.

Detta görs för att ytterligare förbättra incitamentet att byta till en mer miljövänlig bil. Det gäller för rena elbilar (eller vätgasbilar), dvs sådana med nollutsläpp.

Högsta bonusbeloppet för bilar med utsläpp över noll gram koldioxid per kilometer, som exempelvis en laddhybrid, blir 45 000 kronor.

Andra ändringar i Bonus-Malus systemet 2021

Gränsen för att få klimatbonus sänks, från 70 till 60 gram koldioxid per kilometer. Det betyder att regeringen går tillbaka till de gränser som gällde 2019. Under 2020 höjdes alltså gränsen från just 60 till 70 gram koldioxid per kilometer.

Även malus förändras. Detta för att kunna finansierade det ökade stödet.

Malus är den del som straffskattar bilar med högre utsläpp, detta under de första tre åren. Sammanfattat höjs fordonsskatten för nyproducerade bilar med 25 kronor per gram koldioxid per kilometer utöver brytpunkten på 90 gram per kilometer.

Villkor för att kunna få Miljöbonus

För att vara berättigad till klimatbonusen gäller det att uppfylla vissa villkor. Här går vi genom några av dessa:

 • Bilen får inte har varit påställd tidigare, vare sig i Sverige eller någonstans utomlands.
 • Det skall röra sig om en personbil klass I eller klass II (husbilar), lätt lastbil eller lätt buss.
 • Bilen ska uppfylla utsläppskraven för Euro 5 eller Euro 6.
 • Bilen släpper, enligt uppgift i vägtrafikregistret, ut högst 60 gram koldioxid per kilometer.
 • Bilen ska vid utbetalningstillfället (efter 6 månader) inte har bytt ägare, avregistrerats eller förändrats så att den inte längre uppfyller de tekniska kraven.

Hur det går till att få bonusen utbetald?

Har du uppfyllt de villkor vi skrivit om här ovan så kommer du att kunna ta del av miljöbilspremien.

Du som registrerad första ägare kommer efter ett par veckor (kan ta längre tid) få hem ett brev, en blankett om försäkran, från Transportstyrelsen där du ombeds skriva under och skicka in om uppgifterna stämmer. Detta måste göras inom 6 månader från att bilen köpts/ställts på.

Ett tips är att höra av dig till Transportstyrelsen och kolla att din ansökan kommit in. Du får nämligen ingen bekräftelse på detta.

Sedan registreras denna ”ansökan” men den behandlas dock först efter 6 månader. Därefter tar det oftast endast någon (några) vecka innan du får bonusen utbetald.

Bonusen betalas ut via Swedbanks utbetalningssystem (om du inte har ett plusgiro- eller bankgirokonto registrerat i vägtrafikregistret). Även du som har en annan bank än Swedbank kan registrera ditt konto där. Gör det enkelt och smidigt här.

—>> Här kan du läsa en personlig story om hur vi (nästan) blev utan vår miljöbonus! <<—

Vanliga frågor och svar (faq)

Vi vet att det finns många olika frågor om systemet och här går vi genom ett par av de vi stöter på då och då.

Du borde få den informationen från din bilhandlare. Men det finns också sätt att räkna ut det själv, bl a hos Transportstyrelsen.

Här finns en databas med miljöbilar, sök och du skola finna.

Bonus – till bilar med låga utsläpp. Ordet bonus är ju rätt talande i sammanhanget och på latin betyder det god. Mer info här.

Malus – förhöjd fordonskatt för bensin- och dieseldrivna personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar under de tre första åren. Malus är latin och betyder typ ond. Läs mer här.

Nej. Den tillfaller då leasingbolaget eftersom det är dom som blir första registrerade ägare av bilen. Dock så borde det i slutändan betyda en lägre leasingavgift, kolla upp det.

Regeringen har som mål att minska transportsektorns utsläpp med 70 procent till 2030. Detta är då ett sätt att styra konsumenter mot att välja fordon med lägre utsläpp.

Det finansieras av malus. Förändringen innebär att nya bilar med större utsläpp kommer att få en förhöjd fordonsskatt under de tre första åren och detta väntas ge ett plus till statskassan.

Summering

För oss som gillar elbilar/miljöbilar, vilket skälet än må vara, så är miljöbonusen en viktig morot. För än så länge kostar dessa bilar oftast mer än motsvarande ”fossilbil”.

Här har vi gått igenom vad som gäller för 2021 och vad du ska tänka på när det är dags att besluta om vilken bil just du kommer att köpa under 2021.

Skulle du ha frågor är du mer än välkommen att ställa dessa via kommentarsfältet här nedanför!

Similar Posts

37 Comments

 1. -Hur mkt skr:- kmr avsättas för bonusar 2021?
  -Vad händer när sammanlagda bonusutbetalningar uppnått den avsatta summan för perioden (2021) .. blir resten av bonussökande utan bonus??
  Hittar ingenstans där detta berörs, konstigt!?! Är mitt bilköp bonus-berättigat mst jag kunna lita på att pengarna kommer.

  1. Hej Jonny,

   Tror helt enkelt inte de besluten är tagna, rent formellt. Vi får nog mer information under kommande veckor när alla börjar jobba igen.

   Att den avsatta summan tar slut hände ju i år. Men det fylls på, krävs dock ett beslut och lite hantering. Vi blev t ex påverkade och fick vänta men jag tror inte det finns någon risk för att pengarna på riktigt tar slut och att resten inte får sin ”bonus” utbetald. Det kommer inte hända. Malus-systemet är ju tänkt att egentligen finansiera Bonus-systemet och det ligger ju kvar.

   Men att du och andra ställer frågor och att allt inte alltid känns glasklart är ju inte konstigt. Det handlar om relativt stora pengar för oss bilköpare.

 2. Betyder det att bilen inte får tas i trafik före 1 april eller måste man vänta med att beställa sin bil förrän 1 april?

  1. Hej Anna,

   Du kan beställa din bil när som. Men vill du ta del av den högre bonusen får bilen inte ställas på eller registreras för första gången före den 1:e april. Hoppas det klargör det hela.

     1. Hej, vi har beställt en ford kuga plug in hybrid och miljöbils premien är ca 37000 men den är inte påställd ännu, med de nya reglerna så blir premien lägre. Ska vi se till att den ställs på innan 1/4.
      mvh!

     2. Hejsan Jonas,

      Om det finns möjlighet så visst. Det rör sig väl om närmare 8-9000 i skillnad där. Men det beror ju också på en rad omständigheter och det är inte alltid praktiskt möjligt. Kan nog hänga en del på hur bra kontakt du har med handlaren också..

 3. Hej!
  Jag har beställt en laddhybridbil.
  Den har ännu inte levererats från bilfirman. Däremot har den fått registreringsnummer och som ägare anges den svenske generalagenten.
  Vad händer med bonusen då jag registreras som ägare vid leveransen.
  Då har ju bilen bytt ägare, viket inte fick hända för att få bonus.
  Eller räknas inte generalagenten som ägare för utbetalning av bonusen?

  1. Hej Kent,

   Det är normalt förfarande. Generalagenten räknas i detta fall inte in där. Om du tittar på ett befintligt registreringsbevis så ser du att det där står antal ägare 1 inklusive bilhandlare (om du köpt en ny bil direkt av en handlare).

 4. Jag funderar på att köpa en gasbil som drivs på biogas. Hur stor miljöbonus kan jag få om jag köper en Skoda oktavia?

 5. Hej! Mer exakt hur definieras villkoret att bilen ej får ha varit påställd tidigare? Vid import av ny elbil från Tyskland, så verkar det vanligt att återförsäljarna skriver att de har ”för-registrerat” bilen, även om den inte tagits i trafik. Är det skillnad mellan att registrera och att ställa på i detta avseende? Vad bör man tänka på att kommunicera till handlaren om man ska kunna nyttja miljöbonusen för en importerad bil?

  1. Hallå David,

   Jag skulle vilja säga att handlaren borde ha koll här. Men samtidigt kan det vara lite si och så där ibland.

   Det är som du säger skillnad på registrering och påställning. Alla bilar har på något sätt registrerats av handlaren innan den ställs på när du eller jag köper den.

 6. Hej,

  Är man garanterad att få miljöbonusen eller är det en pott med pengar per år som kan ta slut så att man blir utan?

  1. Hej Erika,

   Det finns en viss summa med pengar som är avsatta varje år. 2020 tog denna slut innan året var slut men det som då händer är att det avsätts mer pengar. Så ingen blev utan bonus utan vissa fick bara vänta lite längre än väntat. Så jag kan nästan lova att du är garanterad din bonus, oavsett hur många som är före dig.

 7. Avser köpa el-bil från England.
  Vem kan bistå mig ?
  Får jag miljöbonus/premie för bil köpt 2021 från England ?

  Vänligen
  Peter

  1. Hallå Peter,

   Tyvärr ett område som jag inte behärskar. Speciellt inte nu med Brexit. Kan tänka mig att det blivit dyrare nu med moms och tull. Mitt råd är nog att googla. Jag testade och hittade ett par guider men allt var pre brexit.

   Så långt jag vet så får du bonus för en importbil under samma villkor och regler för en svensksåld bil. Mitt råd här nog att kolla med Transportstyrelsen för att verkligen försäkra dig om det innan du går vidare. Lycka till!

 8. Hej, Jag ansökte om miljöbilspremie per vanlig post för en månad sedan, men jag har inte fått någon bekräftelse på att ansökan har kommit fram. Finns det något sätt att få det bekräftat? Om ansökan kommer bort så är det tydligen jag som förlorar pengar på det.

  Martin

  1. Hej Martin,

   Det är ett av problemen som jag ser det med nuvarande ansökningsförfarandet. Någon sorts bekräftelse på att ansökan kommit in hade lugnat många. Det jag gjort, och många andra med mig, är helt enkelt att höra av sig och kolla så att ansökan kommit in. Den registreras i systemet när den kommer in, men du får dock inte reda på om den blir ”godkänd”.

  1. Hejsan Mikael,

   Har du skickat in ansökan i tid så är mitt råd är att ta kontakt med Transportstyrelsen och höra med dem direkt.

 9. Om jag beställer en elbil idag som levereras först i Mars 2022, kan jag fortfarande räkna med samma bonus (70.000)? Eller måste jag chansa på vilka regler som gäller just när bilen tas i bruk?

  1. Hejsan Staffan,

   En bra fråga. Vilken bonus du är berättigad till bestäms av dagen då bilen ställs på. Så i ditt fall kan du räkna med 70000. Har inte sett några förslag angående ändringar till 2022 och tidigare har det också varit 1:e april som har varit datumet då de nya reglerna har börjat gälla.

   1. Anslaget avsatt för klimatbonusar är förbrukat och utbetalning pausad går det att läsa på Transportstyrelsens hemsida. När kommer besked om ny ekonomiska medel?

    1. Hejsan Camilla,

     Om vi tittar på hur det gick till förra året när medlen tog slut då så pausades utbetalningarna i mitten av oktober. Sedan tillfördes nya medel och utbetalningarna kom igång igen i början på december. Exakta datum för i år har jag ännu inte hittat. Men jag bevakar frågan och återkommer i ämnet.

 10. Hej,
  Jag tänkte köpa en elhybrid nu men ska även beställa en elbil som levereras nästa år.
  Tänker sälja elhybriden efter 6-7 månader. Kan jag få bidrag till båda dessa bilar eller finns det någon begränsning till hur många bilar man kan ansöka?
  Det enda jag ser ovan är att man ska vara ägare i 6mån. Något mer man bör veta?

  1. Hej Reza,

   Som du skriver så är det enda kravet att du står som ägare till bilen i 6 månader. Så att göra som du planerar finns det inga hinder för.

 11. Jag har beställt en bil via en bilfirma i form av leasing. Månadskostnaden är baserad på att bonusen gäller och nu hör man att pengarna är slut. Bilen beräknas komma i november och dom säger att banken har rätt att ta ut en högre avgift om dom inte får bonusen. Dom rekommenderar mig att ha is i magen. Jag har inte skrivit på nåt men rekommenderar ni att jag bör backa från denna ”dealen” eller förväntas det komma mer pengar?

  1. Hallå Magnus,

   Förstår att du lite ”orolig” här. Det rör sig ju om en ansenlig summa.

   Jag är dock tämligen säker på att mer medel kommer att skjutas till. Precis som det gjordes förra året. Det brukar ta några veckor sedan är bollen i rullning. Tror ingen (styrande regering) vill komma in i valår (2022) med att ha berövat tusen- och åter tusentals svenska sin bonus.

 12. Hej! Det pratas om ägare, förste ägare, 2 ägare etc. Vilka regler gäller för ägandet? Kan man bli utan bonus om man inte är först till ägandet av en elbil? Mvh Daniel

  1. Hejsan Daniel,

   Det är endast första riktiga ägaren som är berättigad till bonus. Och med första riktiga menar vi inte en importör eller bilfirma. Det som gäller är att ägaren som äger bilen när den ställs på första gången och sedan äger den i minst 6 månader är berättigad till bonusen.

   Skulle du sälja bilen innan dessa 6 månader har passerat så kommer bonusen at brinna inne. Dvs ”andra” ägaren kommer inte heller få ta del av den.

 13. 1. Bilen står hos bilfirma. Avställd?
  2. Jag köper Bilen och den ställs på.
  3. Jag äger den i 6 månader.
  4. Bonusen betalas inte ut förrän dessa 6 månader har passerat?

 14. Hej får jag bonus om jag köper en elhybrid/mildhybrid? Hur mycket får jag i bonus? Bilen måste vara helt ny? Mvh Daniel

  1. Japp, även hybrider är bonusberättigade. Hur stor bonusen blir beror på bilens utsläpp per gram koldioxid. Så det varierar från bilmodell till bilmodell så därför är det svårt att säga exakt. Men som mest kan man få 45 000 kr för en hybrid sedan minskar det ju mer bilen släpper ut. Och ja den måste vara ny.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *