Köpa begagnad elbil - vad du ska tänka på

Köpa Begagnad Elbil – saker att tänka & titta på

Har du börjat titta på att köpa begagnad elbil och har frågor & funderingar på vad du ska titta efter samt speciellt tänka på?

Du är inte ensam om det. Eftersom det för många av oss är första gången vi köper en elbil så är frågorna naturligt också många.

Här ska vi se till att guida dig så att du hamnar rätt när det äntligen är dags att köpa den där begagnade elbilen.

Viktiga Saker att Ha Koll på vid Köp av Begagnad Elbil

Batteriet

Batteriet hos en elbil är den enskilt viktigaste och också dyraste beståndsdelen. Att byta ett elbilsbatteri kan bli dyrt, mycket dyrt och summor över 50 000 kr är inte ovanligt.

Men moderna elbilars batterier förväntas klara sig längre än hela elbilens livslängd. Du har egentligen ingen anledning till att vara orolig över att de ska ta slut och behöva bytas.

De flesta biltillverkare lämnar också en batterigaranti på 7-10 år. Kolla upp vad som gäller för just det märket och den modell du är intresserad av. Men batterierna förväntas alltså hålla mycket längre än så.

Till exempel påstår biltillverkaren Nissan att deras elbil, Leaf, och dess batterier ska hålla i minst 22 år.

Tabell med batterigaranti – vanligaste elbilarna

ElbilsmodellÅr
Kia Niro EV7
Volkswagen ID.48
Tesla Model 38
MG ZS EV7
Nissan Leaf8

Räckvidden

Räckvidden är så klart väldigt viktig att ha koll på när du köper din elbil begagnat. Och den hänger ju självklart ihop med skicket på bilens batterier.

När du testkör bilen så ska du hålla koll på förbrukningen. I de flesta elbilar baseras visad räckvidd på hur bilen kördes dagen innan. Så om ägaren snålkört kan du få se en imponerande räckvidd som dock kanske inte är helt rättvisande. Håll därför koll på förbrukningen när du själv kör. Testa om möjligt olika vägar och farter.

Kom ihåg att det är flera faktorer som påverkar den faktiska räckvidden. Den ändras beroende av utetemperatur, vägens skick, ditt körsätt och vilken typ av fart du kör i.

Sträckorna du normalt kör

En viktig faktor som du ska lägga stor vikt vid valet av elbil är hur långt du vanligtvis kör.

För den viktigaste faktorn är faktiskt inte hur mycket räckvidden minskat. Det viktigaste är ifall bilens batterikapacitet & räckvidd räcker för dina dagliga behov eller inte.

Om det är så att räckvidden är perfekt för dina behov så spelar det egentligen ingen roll hur mycket de kan ha degraderats sedan de var nya. Om nu också priset avspeglas i det så klart.

Bilens Garanti

Som med vilken annan bil som helst du köper begagnad bör du kontrollera om garantin är giltig. Det kan du dels få reda på genom att kolla hur gammal bilen är och om det finns garanti kvar där.

Men här är också bilens servicebok ett hjälpmedel. Ofta finns det krav på att elbilen har servats enligt det förutbestämda intervallet och att dessa är gjorda hos en auktoriserad bilverkstad.

En fullstämplad servicebok säger dig också att den tidigare ägaren har tagit hand om bilen.

Laddkablar

Dubbelkolla vilka laddkablar som följer med i köpet. För om du inte får med dig alla laddningskablar du behöver till din begagnade elbil kan det komma att kosta ett par tusen att köpa in dessa.

Laddkablarna du ska försöka få med är en Typ 2-kabel och en Schuko-kabel. Där Typ 2 kabeln används till publika laddare och laddboxen du installerat hemma medan Schuko kabeln används i nödfall till vanliga uttag.

Plus allt det där vanliga vid köp av begagnad bil

Sedan gäller det så klart också att du kolla upp allt det där vanliga med bromsar, fjädring, rost och stötdämpare. Kolla även däckens slitage.

Speciellt bromsarna används lite annorlunda i en elbil. Detta då de oftare bromsas via bromskraftåtervinningen än fossilbilar.

En begagnad elbil är egentligen ett mycket mindre osäkert köp än en begagnad bil som går på bensin/diesel som kan ha alla möjliga dolda fel i sin motor.

Priserna på Begagnade Elbilar

Som du säkert vet så ligger nya elbilar högre i pris än liknande bensin- och dieseldrivna bilar. Och det gäller självklart också för begagnade elbilar. Men då ska du också veta att värdeminskningen för en elbil går långsammare än för liknande fossilbil.

I och med att samhället ställer om till förnybar energi kommer skillnaderna förmodligen bara att öka. Därför är det troligen en bra idé att redan idag byta din fossilbil mot en elbil. Även om elbilen ligger högre i pris.

Mest troligt kommer du att uppskatta din nya (begagnade) elbil så pass mycket att du aldrig kommer att vilja ”gå tillbaka” till andra sidan igen. Därför kommer du inte heller behöva jämföra de olika biltypernas pris mot varandra.

Leasa Begagnad Elbil

Det går att privatleasa även begagnade bilar. Detta är något som specifika handlare tillhandahåller tillsammans med ett leasingbolag.

Ofta är det utställningsbilar, demobilar eller hyrbilar som alla är mindre än ett år gamla som kan leasas. Leasingavtalen är också kortare, en leasingperiod på 18 månader är vanligt. Detta ger dig som leasingtagare möjlighet att byta elbil oftare.

Köpa begagnad elbil från Norge

Norge är världens mest elbilstäta land per invånare. Det innebär att det finns ett stort utbud av begagnade elbilar där. Det medför i sig att prisbilden är lägre vid en direkt jämförelse med Sverige.

Men det går verkligen åt att göra sin hemläxa innan man försöker sig på ett köp därifrån. Först och främst finns en valutaskillnad, nok till sek. På det riskerar du sedan att få betala en importskatt och moms.

Så en bil som vid en första anblick kan se billig ut riskerar att bli mycket dyrare. Tänk på det och hör gärna av dig till en expert på området innan du går vidare med ditt köp.

Vanliga frågor

Är det lönsamt att köpa elbil?

Att köra på el är mycket billigare än att köra på bensin eller diesel. Elbilen har också mycket lägre skatt. Dessutom blir servicen både billigare och enklare, eftersom elbilen har färre rörliga delar. Men den är fortfarande dyrare i inköp jämfört med en fossilbil. Om det sedan är värt det beror till stor del på ditt körmönster och laddningsmöjligheter.

Får man bidrag för att köpa begagnad elbil?

Nej det får du inte, miljöbonusen är endast för första ägaren. Dock får du indirekt ta del av den eftersom begagnatpriset förmodligen är lägre än det hade varit utan bonusen.

Vilken elbil ska man köpa begagnad?

Först och främst ska du välja en elbil från ett etablerat märke med många års historik av elbilstillverkning. Sedan beror det mycket på hur du kommer att använda bilen, vilka sträckor du oftast kommer att köra.

Hur många år håller en elbil?

Det hänger först och främst på batterierna. I dag kan man räkna med att batteriet håller i mer än 20 år och de flesta stora biltillverkarna ger flera års garanti på batterierna. Och det går även att byta batteripack men det kostar dock fortfarande väldigt mycket pengar.

Vi sammanfattar

Elbilsmarknaden har exploderat de senaste åren och det rullar fler & fler elbilar på våra vägar här i Sverige. Det har också satt fart på andrahandsmarknaden där antalet objekt som finns tillgängliga (även om corona-pandemin tillfälligt satt lite pinnar i hjulen) bara ökar.

Med fler bilar tillgängliga så faller också priserna och det går numera att räkna hem en begagnad elbil. Gör bara lite research innan.

Här har vi gått igenom vad du ska tänka på när du ska köpa den där begagnade elbilen. Hoppas vi verkligen gett dig svar på några av dina frågor.

Om inte så finns vi tillgängliga i kommentarfältet. Bara ställ din fråga där!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *