Så här startar du en bil på vintern

Så Här Startar Du Bilen på Vintern (i kyla)

Vintertid – dags att åka till jobbet. En snabb titt på temperaturen. Brr, minus 8. Jaja, hoppas bilen startar för du har ju ett viktigt möte här efter kl 08.00.

….men inte, den vägrar starta och du får istället springa till bussen vilket innebär att du kommer bli sen.

Visst är det jobbigt?

Men det behöver inte vara så. Det finns självklart inga garantier men det finns saker som du kan göra för att din bil ska hoppa igång även när det är riktigt kallt.

Få igång och Starta din Bil Vintertid

Här är några tips på vad du kan göra för att lyckas få igång din trotjänare vid kallare temperaturer. Följ bara proceduren här nedan så ökar definitivt dina chanser:

Slå Av Allt ”Onödigt”

Det gäller alla de elektriska tillbehören i bilen som AC/värme, strålkastare och bilstereo med mera.De använder alla batteriet. Om du stänger av dem så kommer batteriet att fungera bättre när du startar bilen.

När bilen sen startar (yes!) så bör du låta motorn gå lite innan du sätter på dem igen, annars riskerar du att batteriet dör igen.

Koppla Lätt när du Startar Motorn

Ett annat enkelt knep, om du har en manuell växellåda dvs, är att koppla lite lätt medan du slår på tändningen.

På så sätt minskar du det arbete som bilens batteri måste göra. Vilket då kan ge motorn en bättre chans att starta normalt, även då bilen är kall.

Kolla Batterikontakterna

Öppna upp motorhuven och leta fram batteriet. Kolla kablarna och kontakterna som sitter i batteriet.

Ser du tecken på korrosion, en saltig eller grusig substans, bör du rengöra dem för att batteriet ska fungera korrekt.

Här bör du se till att använda skyddsglasögon och handskar. Du måste även koppla ur batteriet genom att ta bort kablarna, börja med minuskabeln. Sedan kan du rengöra den med en tandborste och en stark blandning av vatten och bikarbonat. När du kopplar tillbaka kablarna så börja med den negativa för att inte riskera någon stöt.

Vissa batterikablar och kontakter är korrosionsfria men det kan då vara värt att kontrollera om de är anslutna på rätt sätt eftersom lösa kablar kan förhindra att strömmen flyter ordentligt. Dra åt alla lösa klämmor också innan du försöker starta bilen igen.

Fyll på med Motorolja

Om det låter som att motorn har problem med att gå runt när du slår på tändningen så kan det bero på att det är dags att fylla på med motorolja.

Om så är fallet skapar det ett väldigt tryck på batteriet för att starta motorn och om batteriet i sin tur är för kallt eller inte är i toppskick så kommer du aldrig att få igång bilen.

Se till att dra ut oljestickan och kontrollera oljenivån. Om nivån skulle visa sig vara låg, fyll på innan du försöker starta igen.

Starta med hjälp av Startkablar

Starta bil med hjälp av startkablar

Som en av de sista utvägarna går det att starta den med hjälp av startkablar.

Annars gör så här:

Se till att båda bilarna inte har växel i och att motorerna är avstängda. Fäst sedan en av de röda pluskablarna till den positiva batteripolen på en bil och den andra änden på den andra bilens positiva terminal. Därefter fästs den svarta minuskabeln till den andra bilens negativa terminaler och den andra änden av kabeln till någon olackerad metallyta i din egen bil.

Starta motorn på den andra bilen och låt den gå några minuter innan du försöker starta din egen.

Putta igång den

Har du en manuell växellåda så finns också möjligheten att putta igång den. Helst då på en plan ytan eller ännu bättre svagt utför.

Det gäller dock veta att du kan få tillbaka bilen, eller ha något bra ställe att parkera den på, om du inte skulle få igång den.

Slutord – den startar ändå inte..

Har du fortfarande inte fått igång den så har du nu ett par alternativ.

 • Ringa efter en bärgare som tar bilen till en verkstad.
 • Själv få bilen till en verkstad eller en granne/kompis som kan det där med bilar..
 • Vänta på varmare väder (kanske inte en jättebra lösning om du är bilberoende).

Men förhoppningsvis kan du genom att testa råden vi ger dig här och använda de korrekta försiktighetsåtgärderna åter höra din bil brumma :). Även när temperaturerna är jobbigt låga.

Skulle du ha andra tips eller frågor. Lämna dem gärna via kommentarsfältet här nedan. Tack på förhand!

Similar Posts

2 Comments

 1. Hej
  Jag har en bil Opel Corsa automat på vinter starta inte jag köpte batteri jag vet inte va som fel på bilen ? jag har en fråga om ni vet
  Kan ni svara den,
  Mvh
  Mahabad

  1. Hejsan Mahabad,
   Tråkigt att bilen inte startar som den ska. Det är väldigt svårt att kunna svara på någon fråga här. Det jag kan erbjuda är generella tips som de vi skrivit om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.