Vad kostar det att besikta bilen 2022?

Vad kostar det att besikta bilen 2022? vi jämför olika besiktningsföretag

Besiktar bilen gör många av oss årligen och om du äger flera bilar blir det fler gånger än så. På dagens avreglerade besiktningsmarknad har man flera olika besiktningsföretag att välja mellan.

Då uppstår så klart frågan vem som är billigast och bästa alternativet?

Det ska vi se till att gå igenom här och hjälpa dig att boka hos rätt station.

Så här mycket kostar det att Besikta Bilen 2022

Hur mycket kostar det egentligen att besikta sin bil idag?

För att kunna ge dig en bra överblick går vi här genom alla de 5 stora besiktningsföretagen och jämför deras priser.

De flesta bolag har varierad prissättning beroende på val av station, dag samt tid på dygnet. Så vi har ”bokat” en tid för vår nuvarande bil och tagit det bästa priset vi fick på en specifik dag på den station som ligger närmast vår bostad.

Eftersom detta först och främst är en bilsajt så fokuserar vi på personbilar med maxvikt på 3500 kg.

Jämförelse mellan olika besiktningsbolag

KontrollbesiktningEfterkontrollDrop-in
Bilprovningen Logga539 kr319 kr+ 100 kr
Besikta Logga619 kr319 kr+ 100 kr
Opus Logga669 krfr. 300 krfr. 500 kr
Carspect Logga499 kr319 krfr. 519 kr
Dekra Logga499 kr279 krfr. 519 kr

Här nedan följer nu mer information om de enskilda bolagen och dess priser. Enkelt för dig som kanske bara har 1 möjlig station att välja på inom rimligt avstånd.

Bilprovningen LoggaSvensk Bilprovning

Det klassiska företaget Bilprovningen bildades 1963 och de har ett rikstäckande nät med närmare 104 besiktningsstationer. Svensk Bilprovning ägs till 100% av den svenska staten.

Besikta LoggaBesikta Bilprovning

Besikta har varit med sedan starten vid avregleringen och har idag Sverige största stationsnät med 193 besiktningsstationer fördelat på 158 orter runt om i hela Sverige. Utgångspunkten i Besiktas arbete är att ge dig som bilägare en säkrare besiktning.

Opus LoggaOpus Bilprovning

Opus tog 2012 över ansvaret för att driva 71 stycken av Bilprovningens tidigare stationer. Sedan dess har företaget fortsatt öppna ytterligare stationer från Kiruna i norr till Malmö i söder. Idag har Opus 94 stationer. Företaget garanterar lätta fordon en tid för besiktning inom 24 timmar och erbjuder alltid drive-in för personbilar.

Carspect LoggaCarspect Bilbesiktning

Carspect har utfört besiktningar sedan 1 juli 2010 och har 110 stationer spridda över landet. Och de öppnar fortlöpande nya stationer på nya orter runt om i Sverige. Mestadels finns företaget runt storstadsregionerna och och över de södra delarna av landet.

Dekra LoggaDekra Bilbesiktning

Dekra har idag 78 stationer fördelade runt om i Sverige, men framför allt i de södra och mellersta delarna av landet. Företaget startades 1925 i Tyskland och har verksamhet i mer än 50 länder världen över. Varje år genomför de mer än 26 miljoner besiktningar.

Finns det erbjudanden på bilbesiktning?

Ja i stort sett alla bolag har ofta någon sorts erbjudande.

Ha som vana att kolla in ditt favoritbolag och se om de har något pågående erbjudande när det är dags för dig att besikta. Annars kan du kolla in till konkurrenten och se vad de kan tänkas ha att erbjuda gällande kampanjkoder och billigare priser.

Hur ofta måste man besikta bilen?

Kortfattat ska en personbil besiktas senast 36 månader (alltså 3 år) efter att den första togs i bruk. Andra besiktningen ska ske senast 24 månader (2 år) efter den första besiktningen. Sedan är det senast var 14:e månad som gäller.

Här hittar du vår stora genomgång i ämnet.

Vanliga frågor

Hur vet man när det är dags att besikta bilen?

Lätta personbilar ska besiktas för första gången senast 36 månader efter fordonet togs i bruk, andra gången senast 24 månader efter föregående besiktning. Efter det ska den besiktas senast var 14:e månad.

När ska bilen besiktas beroende på slutsiffran i regnumret?

Sedan 20 maj 2018 gäller inte längre systemet med slutsiffra. Det som istället bestämmer när ett fordon ska besiktigas är det vi har gått igenom ovan, nämligen tid efter senaste besiktning.

När är det billigast att besiktiga bilen?

Kortfattat så är det billigast när inte så många andra vill besiktiga sin bil. Och när det finns något erbjudande du kan utnyttja.

Varför måste en bilbesiktning göras?

Alla fordonsbesiktningar görs för att säkerställa att ett fordon är i det skick som krävs både ur miljö- som trafiksäkerhetssynpunkt.

Heter det besikta eller besiktiga?

Båda fungerar och finns med i ordböcker men Språkrådet rekommenderar faktiskt den korta varianten. Så vi kör på besikta.

När avreglerades bilbesiktningen?

Alliansregeringen genomförde avregleringen under 2010. Statliga ägda AB Svensk Bilprovnings monopol avskaffades då och andra företag tilläts genomföra fordonsbesiktningar.

Hur många besiktningsstationer finns det i Sverige idag?

Idag finns det totalt cirka 400 stationer och flera av aktörerna expanderar kontinuerligt till nya orter.

Vi sammanfattar

Att besikta bilen är något du måste göra som bilägare och då vill du självklart göra det till ett bra pris.

I vår genomgång blev det billigast att boka bilbesiktningen hos Carspect eller hos Dekra.

Tänk dock på att alla bolag har varierad prissättning där station, tid och antalet lediga tider påverkar priset. Så för dig kan resultatet faktiskt bli annorlunda.

Foto: Bild från Dekra.com

Vilket är det bästa priset du hittat? Lämna gärna tips på vart det brukar vara billigt så kan andra ta del av dessa också. Tack.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.