Skillnad mellan en Elbil, Laddhybrid & Hybridbil

Vad är skillnaden mellan en Elbil, Laddhybrid (plug-in) och Hybridbil?

Bilindustrin förändras i en väldig rask takt, mycket beroende på målen för att möta klimatomställningen. Det kan vara svårt, som vanlig bilist, att hänga med i vad som skiljer de olika teknikerna åt.

Förhoppningsvis kan vi här göra det enkelt för dig att förstå skillnaderna.

Vad har de olika biltyperna gemensamt?

Vi tar och börjar med vad de olika biltyperna har gemensamt. För det finns en anledning att de ofta klumpas ihop.

Elbilen, laddhybriden och hybriden är alla miljöbilar och har ett batteri som kan driva bilen. På så sätt minskar bilens avgasutsläpp.

De är också bilar som du kan få miljöbonus för när du köper en ny. Hur stor bonusen blir beror på vilken typ av bil du köper och hur mycket den släpper ut (CO2).

Vad är den stora skillnaden mellan dem?

Det stora som skiljer dem åt är huruvida bilen också har en förbränningsmotor och om bilen går att ladda eller ej.

Här nedan kan du lära dig om mer specifika skillnaderna mellan bilarna och vilken typ som kanske passar just dig och dina behov bäst.

Vad är en elbil?

Vad är en elbil (BEV)?

En elbil är den som skiljer sig mest från en vanlig bil med förbränningsmotor.

Elbilen drivs av en elmotor och går endast på batteri. Batteriet laddas via en slabb med ström från en laddbox eller laddstation. Med hjälp av bromskraftåtervinning kan batteriet även laddas under körning.

Ladda eller Tanka?

En elbil kan du endast ladda.

Elbilens räckvidd

Hur långt det går att köra en elbil på en laddning beror på hur stor kapacitet batteriet har.

Idag har de flesta en räckvidd på mellan 25-60 mil. Rent generellt skulle de flesta hushåll klara sig väldigt bra med en elbil. Undersökningar visar att en genomsnittlig svensk kör ca 3-5 mil per dag.

Räckvidden påverkas dock också av saker som din körstil, vägens beskaffenhet, utetemperatur, kupétemperatur samt flera andra faktorer. Detta gör det nästintill omöjligt att säga exakt hur långt en elbil kan köra.

Vid långresor (tänk +30 mil) krävs oftast lite planering beroende på vart det finns laddstationer. Laddnätet byggs dock stadigt ut och blir bara bättre och bättre.

Elbilens utsläpp

En ren elbil har ingen förbränningsmotor och alltså noll avgasutsläpp. Den är därmed det bästa alternativet för dig som vill bidra positivt i klimatomställningen.

Dock ska ju bilen laddas och beroende på energin som elen kommer från kan det finnas utsläpp där.

Vad betyder beteckningen BEV?

Det är engelska och förkortningen står för Battery Electric Vehicles. Betäckningen gäller inte bara för bilar utan du hittar den också på andra eldrivna fordon.

Några vanliga Elbilar

Sveriges mest sålda elbilar hittills under 2021:

  1. Volkswagen ID.4
  2. Tesla Model 3
  3. Kia e-Niro
Vad är en laddhybrid bil?

Vad är en Laddhybrid Bil (PHEV)?

En laddhybrid, som också kan kallas plug-in-hybrid, drivs av en elmotor som samverkar med en förbränningsmotor.

Med ett knapptryck kan du köra kortare turer på ren el eller välja att kombinera el och drivmedel för att minimera utsläppen under längre sträckor. Beroende på körläge kan också batteriet laddas när du bromsar och via förbränningsmotorn.

Ladda eller Tanka?

En laddhybrid kan du både tanka med bensin/diesel (bensinmotor är klart vanligast) och ladda bilens uppladdningsbara batteri.

Det är också pga av att den går att ladda som den också kallas plug-in, den går alltså att plugga in och ladda.

Laddhybridens räckvidd

En utav laddhybridens fördelar är att den totala räckvidden ofta är längre än för en vanlig elbil. Detta eftersom både energi från batteriet och bensinen kan användas för framdrivning av fordonet.

På ren el går de flesta att köra ungefär 3 – 8 mil. Det skiljer sig åt mellan olika tillverkare och modeller.

Laddhybridens utsläpp

Utsläppen från en laddhybrid är inte lika låga som från en elbil. Men de är ändå långt lägre än utsläppen från en konventionell bensin- eller dieselbil.

Vad betyder beteckningen PHEV?

Det är engelska och förkortningen står för Plug-in Hybrid Electric Vehicles.

Några vanliga Laddhybrider

Här följer några av de mest vanliga laddhybriderna som rullar på svenska vägar:

Vad är en hybridbil?

Vad är en Hybridbil (HEV)?

En hybridbil, kallas ibland också elhybridbil eller mildhybrid, räknas inte till de laddbara bilarna då dessa inte kan laddas externt från elnätet.

Här används batteriet för att stötta förbränningsmotorn och minska bilens utsläpp. Du kan alltså inte välja att köra på endast el.

Denna typ av bilar har ett mindre batteri som laddas upp med energi från förbränningsmotorn samt vid inbromsningar.

Ladda eller Tanka?

En hybrid kan du bara tanka med drivmedel. Den går inte att ladda via sladd.

Hybridens räckvidd

Då hybridbilen ständigt växlar mellan batteridrift och kraft från förbränningsmotorn finns inget som heter räckvidd på eldrift.

Det som oftast nämns är dock bränsleförbrukningen. Detta eftersom batteriet stöttar förbränningsmotorn och gör att bilen drar klart mindre bränsle per mil.

Hybridens utsläpp

Den har ett något lägre utsläpp jämfört med sina bensin- och dieselmotsvarigheter men den släpper ut mer än sina kompisar laddhybriden och elbilen.

Vad betyder beteckningen HEV?

Det är en engelsk förkortning som står för Hybrid Electric Vehicle.

Några vanliga Hybridbilar

Hybrider har funnits ganska länge och några av de mer vanliga är:

De Stora Skillnaderna mellan en Laddhybrid och Hybrid

När det kommer till de båda hybriderna, laddhybriden och den ”vanliga” hybriden så blandas dessa ofta samman. Men det finns ett par stora skillnader mellan dem.

  • Batteriet – en Laddhybrids batteri kan du ladda via en sladd medan Hybridens batteri bara laddas under körning via förbränningsmotorn.
  • Eldrift – en Laddhybrid kan du köra (kortare sträckor) på endast el. Med Hybriden har du inte den valmöjligheten (finns på ett fåtal modeller dock). Där jobbar de båda motorerna alltid gemensamt.
Ladda bil (laddhybrid eller elbil)

Vilken typ av Bil passar Mig?

Vilken typ av bil som passar just dig beror till stor del på hur mycket du kör och dina möjligheter att ladda.

Till vem passar en Elbil?

Då räckvidden på moderna elbilar är lång och bara blir längre så passar elbilen väldigt många. Dessutom byggs det offentliga laddnätet ut nästan dagligen.

Jag kan ladda ofta

Har du möjlighet att installera en laddbox vid din bostad, eller om det redan finns, så är mycket vunnet. Om du dessutom har möjlighet att ladda vid din arbetsplats kan du ladda dagligen och aldrig riskera att ha dåligt med batteri. För dig passar en elbil alldeles utmärkt. Även om du dagligen kör uppåt 10-20 mil.

Jag kan ladda ibland

Även utan möjlighet till daglig laddning så kan en elbil fungera för dig. Speciellt om du inte kör så många mil varje dag. Då kan det räcka med att du laddar din elbil någon gång i veckan på offentliga platser eller en snabbladdningsstation.

Många elbilar och laddstolpar klarar idag av att ladda upp ett batteri till runt 80-90 % på ca 30 minuter.

Även om du ofta gör längre resor som överskrider en elbils räckvidd, kan en elbil passa dig. Dagens offentliga snabbladdningssystem är så pass väl utbyggt att det med lite planering aldrig behöver bli ett problem.

Till vem passar en Laddhybrid?

En laddhybrid erbjuder en flexibilitet i hur långt du kan köra utan att ladda. De passar perfekt för dig som ofta kör korta sträckor eller gör långa resor där det inte finns någon möjlighet att ladda.

Jag kan ladda ofta

Om du har möjlighet att ladda hemma eller på jobbet så kan du köra alla dina vardagsresor (jobbpendling) på el. På så sätt kan du sparar en hel del pengar och avsevärt minska ditt CO2-avtryck.

Jag kan ladda ibland

Även om du skulle köra fler mil om dagen och bara kan ladda ibland är laddhybriden ett bra alternativ för dig. Du har tryggheten i att den alltid går på bränsle när batteriet är urladdat och laddmöjligheten obefintlig.

Väljer du en laddhybrid får du ta del av två bra världar i en och samma bil. Du minskar ditt klimatavtryck och kan köra kortare resor på el samtidigt som du slipper oroa dig för laddning på längre resor.

Till vem passar en Hybridbil?

För dig som vill göra en insats för miljön. Tack vare att batteriet avlastar förbränningsmotorn minskar ditt CO2-utsläpp per kilometer.

Jag kan inte ladda

Om du bor på ett ställe där det idag finns väldigt begränsad möjlighet att ladda en bil så är hybriden ett bra alternativ. Du får en viss batterihjälp men slipper bekymra dig för att bilen måste laddas.

Sedan kan vi även lägga till att utöver miljöaspekten är det också bra för din plånbok. Detta då du får betala en lägre skatt och får minskade bränslekostnader (vilket kan kännas väldigt bra med tanke på dagens höga bränslepriser).

Vi summerar

Där har vi så gått genom skillnaderna mellan de olika miljöbilstyperna – elbilen, laddhybriden och hybriden.

Det de har gemensamt är alltså att det finns ett batteri som hjälper till med drivningen på något sätt. Men hur och hur mycket skiljer sig alltså åt.

Om du inte redan nu behövt göra ett val mellan någon av dessa biltyper så kommer du med största sannolikhet snart att behöva göra det.

Förhoppningsvis har vi kunnat ge dig svar på några av dina frågor!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.