Vad kostar bilbärgning?

Vad kostar bilbärgning? (med försäkring & utan)

Om oturen varit framme och du står där ute på vägen (eller hemma på garageuppfarten) med en ”död” bil så är det naturliga att ringa efter bärgning.

Men då dyker så klart frågan upp om vad bilbärgning egentligen kostar?

Det är många faktorer som spelar in angående vad du egentligen får betala för bärgningen. Det rör sig om försäkring, självrisker, avstånd med mera. Men här ska vi se till att gå igenom allt.

Häng på 😉

Hur mycket kostar en bilbärgare?

Grundregeln här är att bärgningen täcks av bilens räddningsförsäkring. Räddningsförsäkringen ingår i den vanliga bilförsäkringen om du minst har delkasko, dvs halvförsäkring.

Om du utnyttjar räddningsförsäkringen kommer du dock i de flesta fall fall få betala en självrisk. Självrisken varierar mellan olika försäkringsbolag men ligger oftast runt 1000-1500 kr.

Bärgning sker till närmast lämpliga verkstad och förutom bärgning brukar de flesta försäkringar även täcka billigaste färdsätt hem för de som befann sig i bilen.

Har du bara trafikförsäkring så kommer du få betala hela bärgningskostnaden själv.

Bilbärgning utan självrisk

Det finns flera olika scenarier där bärgningen ingår utan extra självrisk.

T ex kan det gälla om bilen har brunnit, blivit stulen, krockat eller andra fall där din bils försäkring går in och täcker kostnaden både för bärgningen och reparationen.

Vad kostar en bärgare utan försäkring?

Det tråkiga svaret är att det beror på. Det är många olika faktorer som spelar in.

Exempelvis:

  • hur lång sträckan är som bilen måste forslas
  • hur mycket jobb som krävs på platsen för att bärga bilen
  • vilken tid det är på dygnet och vilken veckodag
  • sedan även vilken bilbärgare (företag) man väljer att anlita.

Men rent generellt kan du räkna med att betala runt 1500 kr eller mer om du befinner i närheten av en större stad.

Men står du illa till på en motorväg så att det även krävs bärgningsbil med TMA-skydd kan priset springa iväg med ett par tusen kronor.

Vad kostar en bilbärgning per mil?

Oftast betalar du en startavgift och sedan en avgift per mil.

T ex kan det röra sig om en startavgift (framkörningsavgift) på 1000 kr och sedan en milavgift på 100 kr milen.

Men detta varierar och exemplet ovan ska ses som bara just det, ett exempel. Kolla ordentligt med din bärgare för att få fram det aktuella priset just nu.

Vad kostar det att få hjälp av bolag x?

Det finns flera bolag i Sverige som erbjuder bilbärgning. Men de vanligaste och största är:

Assistancekåren

Att säga ett fast pris på bärgning från Assistancekåren är svårt. Oftast har du dock en försäkring som går in och täcker kostnaden.

De erbjuder även Väghjälpsförsäkring från 425 kr/år som gör att du slipper självrisk och ger dig en rad med andra fördelar.

Falck

Falck erbjuder en Vägassistansförsäkring från 36 kr/månad som täcker självrisk och erbjuder bättre skydd och villkor än din normala försäkring.

Bilbärgning av nyinköpt bil (fabriksny bil)

Har du köpt en ny bil från en märkeshandlare så medföljer i de flesta fall någon typ av assistansförsäkring. Antingen som en fristående försäkring eller så ingår den i nybilsgarantin.

Villkoren ser olika ut från märke till märke men vanligt är att den gäller fram till första service och sedan förlängs om du gör servicen hos märkesverkstaden.

Här kan du läsa om denna försäkring & villkor hos Volkswagen och Volvo.

Vem betalar för en bilbärgning?

Som vi har gått genom här ovan så beror det på.

Antingen faller det på dig som bilägare eller ett försäkringsbolag. Vilket som gäller beror på vilken typ av försäkring du har. Men har minst en delkassko på bilen så betalar ditt försäkringsbolag.

Vad gäller när man bärgar?

Har du fått stopp så behöver du ringa efter en bärgare.

Vilket nummer du ska ringa beror på vilken typ av försäkring du har. Har du en ny bil så kollar du din märkesförsäkring men annars är det bäst att kolla med ditt försäkringsbolag.

De stora bärgarföretagen i Sverige som Assistancekåren och Falck samarbetar med alla försäkringsbolag så det går också ringa till dem direkt.

Efter att du fått tag på bärgaren kommer de att snarast möjligt komma till platsen du befinner dig. Väl där kommer problemet att kartläggas för att sedan också försöka lösas på plats.

Om problemet inte är möjligt att lösa på plats kommer de ta med sig bilen och transportera den till närmast lämpliga verkstad.

Vanliga frågor

Ingår bärgning i alla bilförsäkringar?

Nej inte alla typer av bilförsäkring. Men har du minst halvförsäkring så ingår det hos nästan alla större försäkringsbolag. Försäkringsmomentet kallas räddning och på det behöver du bara betala en självrisk för bärgningen.

Är det värt att teckna en extra assistans- eller väghjälpsförsäkring?

Det beror på ditt nuvarande försäkringsupplägg och hur mycket du kör. Men det kan vara en extra trygghet som är väl värd för många att ha. Dessutom kan dessa tilläggsförsäkringar ersätta för hjälp vid t ex punktering eller bränslestopp. Detta brukar inte den ”vanliga” bilförsäkringen ersätta för.

Vad ligger en vanlig självrisk på vid bärgning?

Det varierar men runt 1000-2000 kr är normalt.
Länsförsäkringar: 1500 kr
Dina: 1200 kr
If: 1500 kr

När använda bärgning respektive biltransport?

Bärgning används vid akuta stopp. T ex vid stopp på en väg eller när bilen snabbt måste till en verkstad. Biltransport är mer för planerade transporter från punkt a till b.

Vi sammanfattar

Bärgning är ett utav de där områdena då många olika faktorer spelar roll när det kommer till priset. Därför är det svårt att ge ett generellt rakt & fast pris.

Men i de flesta fall så ingår bärgningen i din bilförsäkring (minst halvförsäkring) och då riskerar du endast att få betala en självrisk på ca 1500 kr.

Har du en ny bil (högst 3 år) så ingår ofta någon sorts assistans och du slipper betala något alls för bärgningen.

Har du erfarenhet av att betala för bärgning så tar vi gärna emot dessa? Ange t ex vart i landet det var, avstånd till verkstaden med mera. Det hjälper inte bara oss, utan framför allt alla som använder sig av informationen här.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.